Με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Κίνα, στις αρχές Ιουλίου, λαμβάνει τέλος το σίριαλ του εκλογικού νόμου, που θα δοθεί στα κόμματα μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο νέος νόμος δεν θα περιλαμβάνει καμιά αλλαγή στο όριο εισόδου που θα παραμείνει για εθνικούς λόγους στο 3%, μετά τις αντιδράσεις πολλών που έθεσαν θέμα εθνικού συμφέροντος.
Δεν θα περιλαμβάνει επίσης την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών καθώς αυτό το κεφάλαιο αποτελεί σημείο τριβής με τα μικρά κόμματα, όπως το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
Το μπόνους των 50 εδρών καταργείται ολοκληρωτικά ενώ νομοθετείται η ψήφος στα 17. Με αυτή την πρόταση η κυβέρνηση υλοποιεί μια από τις πάγιες εξαγγελίες της Αριστεράς για την απλή αναλογική, όσο κι αν το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι η λεγόμενη άδολη και ανόθευτη αναλογική. Και αυτό γιατί το πλαφόν θα συνεχίσει να αποτελεί προϋπόθεση εκπροσώπησης κόμματος στο εθνικό κοινοβούλιο.
Η πρόταση αφήνει περιθώρια συγκλίσεων, όχι όμως με τη ΝΔ και το ΚΚΕ που έχουν ταχθεί κατά. Όσον αφορά στα κόμματα της κεντροαριστεράς, εκεί επικρατεί το χάος. Το Ποτάμι καλεί το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο, η Χαριλάου Τρικούπη απαντά στον Σταύρο Θεοδωράκη να αφήσει τις υποδείξεις και «να μην το παίζει παπαγαλάκι της ΝΔ». Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πάντως, το ζήτημα του εκλογικού νόμου προκαλεί αναταράξεις, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ανδρέα Λοβέρδου ,ο οποίος διαψεύδει ότι το κόμμα θα υπερψηφίσει την πρόταση. Όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή έχει ανακοινώσει ότι θα αποφασίσει τη στάση της, αφού έρθει ο νόμος στη Βουλή.
Δεν αποκλείεται πάντως η ΝΔ να θέσει το θέμα της ψήφου των ομογενών, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στον εκλογικό νόμο.