Από την ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Γιάννη Αμανατίδη ενώπιον της ειδικής συνεδρίασης της Βουλής, βγαίνει η είδηση για το Ποντιακό Ζήτημα, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Στο πλαίσιο της θεσμικής υποχρέωσης της Βουλής των Ελλήνων να πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τοποθετήθηκε αρχικά ο προεδρεύων στη συνεδρίαση Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση αναγνώρισης τονίζοντας ότι «η ουσία τέτοιων αποφάσεων έγκειται στο να δικαιωθεί η μνήμη των θυμάτων και να μη χαθεί η ιστορική μνήμη». Επεσήμανε όμως ότι είναι επίσης «σημαντικό, να πιεστεί η Τουρκική Δημοκρατία να αναγνωρίσει κρατικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διαδικασία της γέννησής της από τα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Επισήμως εκ μέρους της κυβέρνησης εκφώνησε ομιλία ο Γ. Αμανατίδης και εκτός προγράμματος ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Στα θεωρεία εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού
Μιλώντας και σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, καθώς είναι και ο ίδιος Πόντιος, ο Γ. Αμανατίδης απέτισε φόρο τιμής, «ευλαβικό κερί στα θύματα της επαίσχυντης πράξης» της Γενοκτονίας, μίλησε για τα μαρτύριά τους αλλά και για το ρόλο των προσφύγων Ποντίων στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας όπου, κυρίως, κατέληξαν μετά το βίαιο εκτοπισμό τους από την πατρώα γη. Αποκάλυψε όμως στην ομιλία του και το σκεπτικό της κυβέρνησης έναντι του αιτήματος των Ποντίων όπου γης, να κάνει η ελληνική πολιτεία δική της την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και την αξίωση να παραδεχτεί η Τουρκία το έγκλημα που συντελέστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως προέκυψε από την ομιλία του Γ. Αμανατίδη, θεωρεί ότι η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας θα έρθει μέσα από διάλογο μεταξύ κοινωνιών.
Είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Αμανατίδης: «Το δύσκολο έργο του τερματισμού της μη αποδοχής της ιστορικής αλήθειας από τη γείτονα χώρα, η οποία θα πρέπει αναμφισβήτητα να συμπορευτεί με τη συγχώρεση, θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες οι κοινωνίες σε απευθείας γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, ώστε μια τέτοια ειλικρινής προσέγγιση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις, οπουδήποτε στον κόσμο. Ο διάλογος αυτός, σε συνδυασμό με την αναγνώριση και εξάλειψη του ταμπού για την ποντιακή γενοκτονία, θα οδηγήσει στην αυγή μιας νέας εποχής». Ούτε στο προαναφερθέν απόσπασμα, ούτε πουθενά στην ομιλία του, ο υφυπουργός κάνει αναφορά στην Τουρκία, πλην του σημείου όπου αναφέρεται στη «γείτονα χώρα».
Η λέξη «Τουρκία» δεν υπάρχει, όπως δεν καταγράφεται πουθενά ούτε και ο αυτουργός του εγκλήματος της Γενοκτονίας.
Η… ελπίδα έρχεται από την ακροτελεύτια πρόταση της ομιλίας του όπου αναφέρει «[…] οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, τόσο στα θύματα της γενοκτονίας και τους συγγενείς τους όσο και στους σύγχρονους Ποντίους, να διαφυλάξουμε στη μνήμη μας το ιστορικό αυτό γεγονός στις πραγματικές του διαστάσεις και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη δικαίωση των αιτημάτων των Ποντίων και στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών».
Ποιες προϋποθέσεις άραγε και με ποιον ακριβώς τρόπο;
- Μπορείτε να διαβάσετε όλη την ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών εδώ.
- Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.