Το τέλος της απεργίας των δημοσιογράφων και την «τροποποίηση» των κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. Προηγήθηκε κοινή σύσκεψη της ΠΟΕΣΥ με τις Ενώσεις μέλη της και άλλες Ενώσεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα, από τη Μεγάλη Τρίτη στις 17:00, με νέα μορφή. Δείτε εδώ αναλυτικά τι αποφασίστηκε για έντυπο Τύπο, ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά Μέσα.
Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων για το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι, από το 1932, ο Ελ. Βενιζέλος είχε οραματισθεί τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, και πως σε αντίθεση με άλλες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν στην Ευρώπη και προωθούσαν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, η ελληνική μεταρρύθμιση έχει κοινωνικό χαρακτήρα και λαμβάνει μέριμνα για τους αδυνάτους και τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων είπε ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι κλάδοι ζητούσαν από την αρχή τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου και αρνήθηκαν το διάλογο στα επιμέρους ζητήματα.
Εξήρε πάντως τη στάση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος (ΟΚΕ), καθώς και επαγγελματικών ενώσεων όπως η ΕΣΣΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην άρνηση των δικηγόρων των γιατρών και των μηχανικών να συζητήσουν την δημιουργία επαγγελματικού ταμείου. Πρόσθεσε πάντως ότι θα κρατήσει το ζήτημα αυτό ανοικτό στο διάλογο και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (φωτ.: Αλέξανδρος Βλάχος / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ειδικότερα για το ασφαλιστικό των επιστημόνων ανέφερε, ότι μετά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο συνδυασμό φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών όποιος έχει κάτω από 20.000 εισόδημα κερδίζει. Καταλήγοντας δεσμεύτηκε να καταθέσει τις αναλογιστικές μελέτες σε επόμενη συνεδρίαση των επιτροπών.