Περισσότεροι από 400 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Σομαλοί, φέρονται να αγνοούνται μετά από ναυάγιο ανοιχτά της Αιγύπτου, εν πλω προς την Ιταλία. Η «είδηση» μεταδίδεται από πλήθος μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, δεν αποτελεί όμως στην πραγματικότητα είδηση μέχρι να επιβεβαιωθεί επισήμως, πράγμα που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει. Ούτε από τις Αρχές της Αιγύπτου, ούτε από την ιταλική Ακτοφυλακή, ούτε από την κυβέρνηση της Σομαλίας που υποτίθεται ότι έχει τους περισσότερους νεκρούς. O Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, που σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέρεται να «επιβεβαίωσε» την είδηση, το μόνο που έκανε είναι να καλέσει τα ΜΜΕ να είναι «προσεκτικά» τονίζοντας ότι είναι σε επαφή με τις αιγυπτιακές Αρχές, προκειμένου να διαλευκανθεί το θέμα.
Η χρονική στιγμή για την «είδηση» μπορεί εύκολα να δημιουργήσει εντυπώσεις, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένα έτος από το χειρότερο ναυάγιο με μετανάστες στη σύγχρονη ιστορία, εκείνο ανοιχτά της Λιβύης με 900 νεκρούς.
Σύγχυση επικρατεί και ως προς την αρχική πηγή της πληροφορίας του φερόμενου ως νέου ναυαγίου με τους 400 νεκρούς. Σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα που έκανε το pontos-news.gr, δημοσίευμα με «φόβους» περί ναυαγίου με εκατοντάδες νεκρούς ανέβασε το αραβόφωνο BBC, επικαλούμενο Σομαλούς, γονείς ανθρώπων που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Ανέφερε μάλιστα το δημοσίευμα ότι τα σκάφη που ναυάγησαν ήταν τέσσερα, κάτι εξαιρετικά σπάνιο, μια και τα δουλεμπορικά φεύγουν μεμονωμένα, για να μην εντοπίζονται εγκαίρως. Ένα άλλο… περίεργο στην υπόθεση είναι ότι μια ακόμα πηγή που επικαλούνται δημοσιεύματα είναι ο πρεσβευτής της Σομαλίας στην Αίγυπτο. Σύμφωνα όμως με ανάρτηση του Αιγύπτιου δημοσιογράφου Σαμέρ Αλ Ατρούς στο twitter, ο πρεσβευτής δεν είναι πλέον εν ζωή και αυτός που μίλησε είναι ο διπλωμάτης που τον αντικαθιστά – ο οποίος παραδέχτηκε ότι διάβασε για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Το αιγυπτιακό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι «δεν έχει καμία ασφαλή πληροφορία για το ναυάγιο και ότι ερευνά το θέμα».
To BBC σήμερα μεταδίδει ότι είναι ανεπιβεβαίωτες οι πληροφορίες για 400 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, περιορίζοντας την πηγή σε μια Σομαλή που φέρεται να δήλωσε ότι έχασε τρεις συγγενείς της, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε βάρκα την περασμένη Πέμπτη.
Προσθέτει δε, ξανά, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για επιζώντες οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ελληνικό νησί.
(Φωτ.: ΑΠΕ- EPA / Elio Desiderio)
Η μόνη επιβεβαιωμένη είδηση για ναυάγιο είναι σε βάρκα ανοιχτά της Λιβύης, από το οποίο περισυνελέγησαν έξι νεκροί ενώ διασώθηκαν 108 από το πλοίο «Αquarius» (που ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση «SOS Méditerranée») σε συνεργασία με την ιταλική Ακτοφυλακή.
Δυστυχώς για όλη την ανθρωπότητα, και πολύ περισσότερο για τους αδικοχαμένους, ναυάγια με ανθρώπους που επιζητούν να φύγουν από τον πόλεμο και τον πόνο και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο αύριο συμβαίνουν καθημερινά. Όμως σε τέτοιες εποχές, όλοι όσοι έχουν ευθύνη για τη μετάδοση ειδήσεων πρέπει να είναι πραγματικά… υπεύθυνοι. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που η ταχύτητα δεσποτικά επιτάσσει συμπεριφορές στο όνομα του ανταγωνισμού, καλό θα ήταν να λειτουργεί το… φίλτρο.