Τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις του Wikileaks εκφράζει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, η οποία όμως κλονίζεται από τις αποκαλύψεις του Wikileaks.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του ΔΝΤ.
Το ερώτημα αφορά στα τρία σημεία-φωτιά των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν:
- Στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα μας σε οριακό σημείο, ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ.
- Στη συσχέτιση της υπόθεσης της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα μπορούσε να σημάνει συνολική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
- Στη διατύπωση πρόθεσης να απειληθεί ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος, με σκοπό να εξαναγκαστεί να προσχωρήσει στις θέσεις του Ταμείου.
Σιγή ιχθύος από ΔΝΤ και Βερολίνο
«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές σε εσωτερικές συζητήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαρροές της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου. «Έχουμε δηλώσει σαφώς ποια είναι η άποψή μας για το τι απαιτείται για μια βιώσιμη λύση στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μια λύση που θα βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης που θα υποστηρίζεται από ένα αξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων και μια ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους», πρόσθεσε.
Τους αποκαλυπτικούς διαλόγους αρνήθηκε να σχολιάσει και η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ. Όπως έγραψαν οι Financial Times, το Βερολίνο θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει το περιεχόμενο της διαρροής για να αποφύγει να πυροδοτήσει πολιτικές εντάσεις γύρω από το ελληνικό πακέτο διάσωσης.