Δεκάδες (ή και εκατοντάδες) οικογένειες νεοπροσφύγων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση απελαύνονται από την Ελλάδα αφού τους ανακαλείται η ιθαγένεια ή απορρίπτεται το αίτημά τους για την απόκτησή της.
Οικογένειες Ποντίων που πριν από ακόμα και είκοσι χρόνια –έχοντας στο χέρι και ελληνική ταυτότητα– ξεκίνησαν με χαρά μια καινούρια ζωή στη μητέρα πατρίδα, και στο ενδιάμεσο δούλεψαν, πρόκοψαν και έχτισαν με κόπο το μέλλον τους, εξαιτίας ενός λάθους σε κάποιο από τη σειρά δικαιολογητικών που τους ζητούνται, ή επειδή οι ελληνικές Αρχές καθυστέρησαν αδικαιολόγητα να εξετάσουν την αίτησή τους για ελληνική ιθαγένεια, ειδοποιούνται ότι εντός κάποιων ημερών θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Τα παραπάνω κατήγγειλε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ), Σέργιος Καλπαζίδης. Μάλιστα, η διοίκηση της ομοσπονδίας ετοιμάζει και μια δεκασέλιδη επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, προκειμένου να του επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των νεοπροσφύγων Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ, και να του ζητήσει την καθιέρωση σαφούς και ξεκάθαρης νομοθεσίας για την οριστική αντιμετώπισή τους.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ Σέργιος Καλπαζίδης
Σύμφωνα με τον Σέργιο Καλπαζίδη, πολλές δυσλειτουργίες και προβλήματα προκλήθηκαν από τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία και τις διαδοχικές εγκυκλίους, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα το μέλλον πολλών Ποντίων.
ΠΟΣΕΠ: Δεν είμαστε υπέρ των πλαστών εγγράφων, ούτε εναντίον των ελέγχων. Διαμαρτυρόμαστε για τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και τις εγκυκλίους στο νόμο του 2000 που μπέρδεψαν την κατάσταση.
«Ζητούμε την ψήφιση ενός ξεκάθαρου νόμου για να μην δημιουργούνται προβλήματα. Δεν είναι δυνατό να ανακαλείται η ελληνική ιθαγένεια σε Πόντιους επειδή σε κάποιο από τα πολλά στοιχεία που προσκομίζουν υπάρχει ένα γραφειοκρατικό λάθος από την αμέλεια κάποιου ληξίαρχου ή υπεύθυνου αρχείου σε χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Στιγμιότυπο από αγωνιστική κινητοποίηση της ΠΟΣΕΠ – Διακρίνεται στο κέντρο, στο μικρόφωνο, ο Σέργιος Καλπαζίδης
Ημερομηνία εισόδου
Ένα από τα θέματα που θα θέσει η Ομοσπονδία στον Παναγιώτη Κουρουμπλή είναι αυτό της ημερομηνίας της πρώτης εισόδου στη χώρα. Ό,τι αφορά τους Πόντιους από την πρώην Σοβιετική Ένωση, μπήκε σε μια τάξη με τον νόμο 2790/2000. Ωστόσο, με τροποποίηση το 2001 ορίστηκε ότι μόνον όποιος εισήλθε στην Ελλάδα πριν από τις 2 Μαΐου εκείνου του έτους μπορεί να κάνει αίτηση για ελληνική ιθαγένεια.
Συνεπώς σήμερα κανένας νεοπρόσφυγας δεν μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες που το επιθυμούν.
Επίσης, εγκύκλιος του 2005 ορίζει ότι ακόμα και όποιος μπήκε στην Ελλάδα πριν από τον Μάιο του 2001, για να κρατήσει την ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να παραμένει εννέα μήνες το χρόνο στη χώρα. Όμως μετά το 2000 και την κατάργηση της διαδικασίας παλιννόστησης, οι νεοπρόσφυγες έμπαιναν στην Ελλάδα με τουριστική βίζα διάρκειας το πολύ τριών μηνών. Άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει δεκτή η αίτηση ιθαγένειας των Πόντιων νεοπροσφύγων, και ο ένας νόμος ήρθε να αναιρέσει τον άλλον.
Την ελληνική ιθαγένεια έχασαν και κάποιοι που την απέκτησαν στο παρελθόν, διότι η οικονομική κρίση τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την Ελλάδα κι έτσι δεν ήταν δυνατό να παραμένουν στη χώρα εννέα μήνες το χρόνο.
Πανό της ΠΟΣΕΠ σε πορεία κατά της κατάργησης των συντάξεων των Ποντίων
Επικύρωση δικαιολογητικών
Με εγκύκλιο του 2005 θα πρέπει να είναι επικυρωμένα όλα τα δικαιολογητικά που σχετίζονται με χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τα οποία είναι αναγκασμένοι να προσκομίζουν οι νεοπρόσφυγες για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία στους αιτούντες. Για παράδειγμα, κάποιος που γεννήθηκε στη Γεωργία, παντρεύτηκε στη Ρωσία, γέννησε το πρώτο του παιδί στο Καζακστάν, όπου βρέθηκε για δουλειά, και το δεύτερό του στη Λευκορωσία, θα πρέπει να προσκομίσει επικυρωμένα δικαιολογητικά από όλες αυτές τις χώρες.
Αλλά ακόμα και να προσκομιστούν τα επικυρωμένα δικαιολογητικά, μετά ξεκινούν οι έλεγχοί τους μέσω των ελληνικών πρεσβειών στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, κάτι που συνεπάγεται τεράστια καθυστέρηση στην έκβαση της υπόθεσης. Εκεί εντοπίζονται και τα λάθη, τα οποία μπορεί να είναι ακόμα κι ένα διαφορετικό νούμερο σε ένα έγγραφο κάποιου αρχείου, ή ένας διαφορετικός αριθμός καταχώρισης.
Τότε τα δικαιολογητικά βγαίνουν πλαστά, το αίτημα ιθαγένειας απορρίπτεται και τινάζεται στον αέρα η ζωή κάποιων ανθρώπων οι οποίοι, διαμένοντας στην Ελλάδα, μπορεί να περίμεναν και 7-8 χρόνια μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους.
«Δεν λέμε να μην υπάρχει επίσημη επικύρωση των στοιχείων. Θέλουμε να περιοριστεί χρονικά η διαδικασία, και οι επιτροπές να αναλάβουν την ευθύνη για τη διαπίστωση της ελληνικής καταγωγής και της ελληνικής συνείδησης. Ειδικά με την τελευταία δεν είναι σωστό κάποιος που δεν έχει, για παράδειγμα, γνώσεις στην ελληνική ιστορία ή δεν μιλάει καλά ελληνικά, να θεωρείται ότι δεν έχει ελληνική συνείδηση, να απορρίπτεται η αίτησή του και να απελαύνεται από τη χώρα», κατέληξε ο Σέργιος Καλπαζίδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης