pontosnews.gr
Κυριακή, 11/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιαννάκης Ομήρου: Η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

3/03/2016 - 3:40μμ
Γιαννάκης Ομήρου: Η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας από τους πιο εμβληματικούς χώρους της Λευκωσίας, η Πύλη Αμμοχώστου, φιλοξενεί από το απόγευμα της Τετάρτης την πολυθεματική έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη», την οποία επιμελήθηκε ο καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ίδρυμα Αρωγής και Μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής σε μια ιστορικά προσανατολισμένη ομιλία, αναφέρθηκε στον όρο «γενοκτονία», και στο πώς ερμηνεύει το συντονισμένο σχέδιο που στόχο έχει την καταστροφή των θεμελίων της ζωής εθνικών ομάδων «με απώτερο στόχο τη βιολογική εξάλειψή τους». Όπως εξήγησε, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες, και πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως των Αρμενίων και των Ασσυρίων.


Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια 

Ο Γιαννάκης Ομήρου μίλησε για την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Τραπεζούντα, τις εκτοπίσεις στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, τους αναγκαστικούς εξισλαμισμούς γυναικείων πληθυσμών. Αναφέρθηκε ακόμα στην απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, στη δράση των τσετών, στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας, στον ξεριζωμό 400.000 Ποντίων και στον σφαγιασμό άλλων 353.000.

Ομήρου: Ένα προμελετημένο έγκλημα το οποίο η κυβέρνηση των Νεοτούρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα.

Μιλώντας ενώπιον του πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, νυν και πρώην βουλευτών, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων. «Η απαίτηση για παραδοχή και καταδίκη τέτοιων εγκλημάτων δεν στρέφεται εναντίον των τωρινών ηγετών της χώρας», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν χώρες που έχουν ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματά τους στο παρελθόν. «Αυτό καταδεικνύει πρώτιστα το επίπεδο πολιτισμού τους και συνάμα ότι διδάσκονται από τις μελανές σελίδες της ιστορίας τους», ανέφερε.


Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Μαρτίου

Ο χαιρετισμός του Γιαννάκη Ομήρου κατέληξε επιβεβαιώνοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης της ποντιακής κοινότητας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, και για διατήρηση της αλήθειας και της ιστορικής μνήμης. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από αριστερά, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Έλληνας υφυπουργός Εσωτερικών (τμήμα Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας ενώ ξεναγούνται στην έκθεση (φωτ.: Υπουργείο Εσωτερικών)
ΚΥΠΡΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

9/05/2025 - 10:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στη φυλακή δύο Ουγγαρέζες για σφετερισμό περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

9/05/2025 - 9:00μμ
Οδομαχίες στη Λευκωσία, 1956 (πηγή: British Colonial Government / commons.wikimedia.org)
ΚΥΠΡΟΣ

Θεσσαλονίκη: Έκθεση φωτογραφίας για τα 70 Χρόνια της ΕΟΚΑ

6/05/2025 - 5:54μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)
ΚΥΠΡΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: Οι πραγματικότητες είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια

4/05/2025 - 12:00πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ ΤΑγίπ Ερντογάν (δεξιά) με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάτ στη διάρκεια των εκδηλώσεων Teknofest στη Λευκωσία (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επιμένει στα δύο κράτη «με κυριαρχική ισότητα» ο Ερντογάν από την κατεχόμενη Λευκωσία

3/05/2025 - 9:10μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή των εγκαινίων (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Εγκαινίασε το νέο «παλάτι» του ο Ερντογάν

3/05/2025 - 5:04μμ
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία που οργανώθηκε κατά της μεταρρύθμισης για τη χρήση της μαντίλας στα λύκεια της κατεχόμενης Λευκωσίας (φωτ.: facebook/Havadis Gazetesi)
ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενη Λευκωσία: Νέες διαμαρτυρίες για τη χρήση μαντίλας στα δημόσια λύκεια

2/05/2025 - 7:41μμ
Κοινή συνέντευξη Τύπου Ερντογάν-Τατάρ στα κατεχόμενα (φωτ.: twitter.com/trpresidency)
ΚΥΠΡΟΣ

Φιέστα στα Κατεχόμενα ετοιμάζει ο Ερντογάν – Θα εγκαινιάσει αύριο το «προεδρικό μέγαρο» και το κτήριο του «κοινοβουλίου»

2/05/2025 - 9:38πμ
Στιγμιότυπο από την ομιλία Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, 50 χρόνια μετά την εισβολή (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Τουρκίας)
ΚΥΠΡΟΣ

Ερντογάν: Προχωράμε για δύο κράτη στην Κύπρο

1/05/2025 - 6:57μμ
(Εικ.: pontosnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Γρηγόρης Αυξεντίου: Μουσικοποιητική εκδήλωση για τον ήρωα της Κύπρου

31/03/2025 - 2:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Σαλαμίνας «Παναγία Σουμελά»)

Ένωση Ποντίων Σαλαμίνας «Παναγία Σουμελά»: Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Kremlin pool)

Ερντογάν σε Πούτιν και Μακρόν: Σας περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

37 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις μνήμης του συλλόγου (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)

Δεκαήμερο μνήμης και τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας από το Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από εκλογικό κέντρο στα Τίρανα (φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Εκλογές στην Αλβανία: Χαμηλή συμμετοχή, καταγγελίες και επεισόδια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Chema Moya)

Ο Φις «φρέναρε» τον Τσιτσιπά στη Ρώμη

2 ώρες πριν
Ο Πάπας Λέων απευθύνεται στους πιστούς που κατέκλυσαν την Πλατεία του Αγίου Πέτρου (φωτ.: EPA / Ettore Ferrari)

Ο Πάπας Λέων έκανε έκκληση για ειρήνη στο πρώτο του κυριακάτικο μήνυμα

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign