pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εντοπίστηκαν ομαδικοί τάφοι με λείψανα 36 ανθρώπων στα Κατεχόμενα

1/02/2016 - 7:52μμ
Εντοπίστηκαν ομαδικοί τάφοι με λείψανα 36 ανθρώπων στα Κατεχόμενα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πολύτιμες πληροφορίες έδωσε μια 95χρονη Τουρκοκύπρια στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα (CMP-EAΠ), με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ομαδικός τάφος με λείψανα 36 ανθρώπων. Αυτό αποκάλυψε ο Πολ Αρνί, μέλος της CMP-EAΠ και εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, σε δημόσια συζήτηση με διοργανωτές το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και την ΕΑΠ.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο τάφους στον Τράχωνα, σε περιοχή που ο τουρκικός στρατός χαρακτήριζε «στρατιωτική ζώνη».

Στον έναν τάφο βρέθηκαν λείψανα 20 Ελληνοκυπρίων και στον άλλο 16. Για την περίπτωση αυτή είχε δώσει από το 2014 κάποια στοιχεία ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην Επιτροπή Νέστορας Νέστορος. Στη συζήτηση πήραν –για πρώτη φορά– μέρος και τα τρία μέλη της CMP-EAΠ (Π. Αρνί, Γκ. Κιουτσούκ και Ν. Νέστορος). Και οι τρεις ανέφεραν ότι, έως σήμερα, για το 69% των καταγεγραμμένων αγνοουμένων δεν έχουν ταυτοποιηθεί και επιστραφεί λείψανα στις οικογένειες.


Από αριστερα: Ανδρέας Κεττής, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Πολ Αρνί,
Γκιουλντέν Κιουτσούκ και Νέστορας Νέστορος, μέλη της ΕΑΠ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν η αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει το δύσκολο έργο της CMP- EAΠ από τις δικοινοτικές συγκρούσεις του 1963-65 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο του 1974, αλλά και οι δύσκολες προκλήσεις που έχει ενώπιόν της η Επιτροπή.

Ο Π. Αρνί μίλησε για τις εμπειρίες του με τους συγγενείς των αγνοουμένων και τα συναισθήματά τους. Είπε ότι έχει δουλέψει 23 χρόνια σε ανθρωπιστικά θέματα σε Βοσνία και αλλού, αλλά τόνισε πως «πουθενά ο πόνος δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο εδώ στην Κύπρο με τις περιπτώσεις των αγνοουμένων». Όπως ανέφερε, όταν έχεις χάσει ένα μέλος της οικογένειάς σου χωρίς να ξέρεις τι έχει απογίνει, και αυτή η αβεβαιότητα συνεχίζεται για δεκαετίες «τότε αυτός ο πόνος φτάνει πάρα πολύ βαθιά και δημιουργεί ψυχολογικά τραύματα».

Μεταξύ άλλων επικαλέστηκε την περίπτωση μιας γυναίκας η οποία είχε χάσει τον σύζυγό της τρεις μόλις βδομάδες μετά το γάμο τους, και πριν από δύο χρόνια τα λείψανά του εντοπίστηκαν, ταυτοποιήθηκαν και της επιστράφηκαν.

«Αυτή η γυναίκα τώρα νιώθει ήσυχη, καθώς έχει θάψει τον σύζυγό της και κάθε μέρα επισκέπτεται τον τάφο και του μιλά για τα 40 αυτά χρόνια που ήταν αγνοούμενος» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, μέχρι τώρα έχουν εκταφεί 1.061 άνθρωποι και μόνο 625 από αυτούς, δηλαδή το 30%, έχουν ταυτοποιηθεί και δοθεί τα λείψανα στους οικείους τους. Ο Ν. Νέστορος μίλησε για τη λειτουργία της Επιτροπής από τη συλλογή των πληροφοριών για τους χώρους ταφής, τις εκσκαφές, την ταυτοποίηση και την παράδοση των λειψάνων. Όπως είπε, αφού εντοπιστούν δείγματα οστών, στέλνονται σε εργαστήριο στις ΗΠΑ για ανάλυση γενετικού υλικού.


Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην ΕΑΠ Νέστορας Νέστορος (δεξιά) και αριστερά ο βοηθός του Ξενοφών Καλλής
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Γκιουλντέν Κιουτσούκ, στη δική της παρέμβαση, αναφέρθηκε στο ιστορικό της Επιτροπής λέγοντας πως από το 1981 μέχρι το 1995 γινόταν μια διαπραγμάτευση για να καταρτιστούν οι κατάλογοι των αγνοουμένων. Την τετραετία 1994-1998 έγιναν διερευνήσεις για να εξακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων και την περίοδο 1998-2004 δεν υπήρχαν καθιερωμένες συναντήσεις της Επιτροπής , καθώς δεν υπήρχε πολιτική στήριξη. Όμως, όπως είπε, από το 2004, με τη στήριξη των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις της Επιτροπής και το 2006 άρχισε το έργο του εντοπισμού, της εκταφής και της παράδοσης των λειψάνων στους συγγενείς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Δέσμευση Γκουτέρες για πρόοδο έως το τέλος της θητείας του – «Στόχος η ουσία» λέει ο Χριστοδουλίδης

18/03/2026 - 11:32μμ
Πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στον κόλπο του Γκουαγιακίλ, στον Ισημερινό (φωτ. αρχείου: EPA/Gerardo Menoscal)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο από το 2028

13/03/2026 - 11:28μμ
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Αναχώρησε για την Κύπρο το αντιτορπιλικό HMS Dragon

10/03/2026 - 8:02μμ
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (φωτ.: EPA / Alex Mita)
ΚΥΠΡΟΣ

Σύλληψη στην Κύπρο για σχέδιο επιθέσεων της Χαμάς στην Ευρώπη – Ύποπτος για μεταφορά πυρομαχικών

10/03/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

9/03/2026 - 11:07μμ
Από αριστερά, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια δηλώσεων στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους στη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο (φωτ.: EPA/Gonzalo Fuentes / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Εμ. Μακρόν: Όταν επιτίθεται κάποιος στην Κύπρο επιτίθεται σε όλη την Ευρώπη – Κ. Μητσοτάκης: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει ποτέ μόνη

9/03/2026 - 3:56μμ
Από αριστερά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάφο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Οι ΗΠΑ αποσύρουν μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό από τη νότια Τουρκία

9/03/2026 - 2:14μμ
Τούρκος πιλότος πολεμικού αεροσκάφους (φωτ.: Χ/T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Τουρκία έστειλε έξι F-16 στα κατεχόμενα

9/03/2026 - 9:47πμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνομιλεί με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 20 Μαρτίου 2025 (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Μακρόν στην Κύπρο μετά την επίθεση με drone – Μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία

8/03/2026 - 1:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)
ΚΥΠΡΟΣ

«Στα κόκκινα» η ανατολική Μεσόγειος: Πιθανή ανάπτυξη τουρκικών F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου

7/03/2026 - 8:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στο υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

4 ώρες πριν
Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Κυπριακό: Δέσμευση Γκουτέρες για πρόοδο έως το τέλος της θητείας του – «Στόχος η ουσία» λέει ο Χριστοδουλίδης

4 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Έκανε το 6/6 η ΑΕΚ – Νίκησε την Άλμπα στο Βερολίνο

5 ώρες πριν
Νεκροφόρα που μεταφέρει το φέρετρο του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β' διασχίζει πλήθος πιστών έξω από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Τιφλίδα. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / David Mdzinarishvili)

Τέλος εποχής για τη Γεωργία: Λαοθάλασσα στο τελευταίο αντίο στον Πατριάρχη Ηλία Β’

5 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ERTsports)

EBNL: Έχασε στη Βαρσοβία ο Ηρακλής – Στο Ιβανώφειο η πρόκριση

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Anadolu)

Ενεργειακός πόλεμος: Το Ιράν χτυπά εγκαταστάσεις στον Κόλπο – Μεγάλες ζημιές στο Κατάρ

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign