Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου περνούν σήμερα οι επικεφαλής των εργοδοτικών σωματείων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ) προκειμένου να ενημερωθούν από τον πρωθυπουργό για τις επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει τις προτάσεις τους, αλλά πρωτίστως τη συναίνεσή τους για την αύξηση των εισφορών.
Τις επόμενες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων ώστε να μπορέσει να τους πείσει για την ανάγκη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Η κυβέρνηση προσπαθώντας να δημιουργήσει συμμαχίες επανέφερε, διά στόματος Όλγας Γεροβασίλη, την πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για συμμετοχή στο διάλογο που θα καταλήξει στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με το Μαξίμου, πρωτοβουλίες θα υπάρξουν και εκτός Ελλάδας, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να πραγματοποιεί συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του.
Οι εργαζόμενοι πάντως αναμένεται να απαντήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις στο σχέδιο ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων και στην ταυτόχρονη δημιουργία του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Την αρχή έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία από χθες πραγματοποιεί 48ωρη απεργία με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΝΑΤ. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ προετοιμάζει δυναμική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν ήδη αποφασίσει να πραγματοποιήσουν γενική απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν και οι αγρότες· μάλιστα οι αγρότες της Φθιώτιδας προειδοποιούν τους βουλευτές του νομού να μείνουν στην Αθήνα εάν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Αντιδράσεις και από τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), καθώς με ανακοίνωσή του τονίζεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό «καταργείται η αυτονομία των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ».