pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΠΟΝΑ: 10 χρόνια ζωής – Eγγύηση ότι τα καλύτερα έρχονται (βίντεο-φωτο)

15/12/2015 - 6:12μμ
Γιάννης Κουρτίδης: Ένας ζωντανός θρύλος που λέει όχι στη μοντερνοποίηση της παράδοσης (φωτο, βίντεο)

Ο Γιάννης Κουρτίδης ξεσηκώνει τον κόσμο σε εκδήλωση των Ποντίων στην Αθήνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η πρόσκληση για το «Αντάμωμαν 2015» της ΕΠΟΝΑ έγραφε ώρα προσέλευσης 21:00. Μία ώρα αργότερα, η προσέλευση στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου Περιστερίου ήταν περιορισμένη. Η δημοσιογραφική ομάδα του pontos-news.gr, γνωρίζοντας πόσο πολύ είχαν δουλέψει τα μέλη της ΕΠΟΝΑ για την εκδήλωση, ότι έρχονταν άνθρωποι ακόμα και από το εξωτερικό και πως μέρος των εσόδων του χορού θα δίνονταν στην οικογένεια της μικρής Μαρίας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, νιώσαμε άβολα.

Βλέπετε, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι θα ακολουθούσε! Λίγο αργότερα, και σε χρόνο dt, ο τεράστιος χώρος γέμισε. Τα μέλη της ΕΠΟΝΑ που φρόντιζαν τους προσκεκλημένους δεν προλάβαιναν να δίνουν προσκλήσεις και να συνοδεύουν τον κόσμο στα τραπέζια.

Απολογισμός; Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έδωσαν το παρών στη γιορτή για τα 10 χρόνια της ΕΠΟΝΑ!

Και δεν ήταν μόνο από την Αττική. Ήρθαν Πόντιοι –μεταξύ άλλων– από τη Λαμία, τα Γιάννενα, τη Γερμανία και τη Σουηδία.


Το «μαγικό» χαρτάκι που εξασφάλισε την είσοδο στο επετειακό γλέντι

Οι καλλιτέχνες και το πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει για να διασκεδάσουν τον κόσμο, όπως είχε υποσχεθεί η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, δεν επέτρεψαν σε κανέναν να μείνει στη θέση του.

Τη βραδιά άνοιξε ο τραγουδιστής Μίλτος Κυριλλίδης που καλωσόρισε τον κόσμο, και λίγο μετά μαζί με τον Μπάμπη Καστρινόπουλο είπαν το πρώτο από τα επιτραπέζια τραγούδια. Ο θρύλος Γιάννης Κουρτίδης απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ θερμά υποδέχθηκε ο κόσμος και τους νεότερους καλλιτέχνες Γιώργο Ιωαννίδη και Πόλυ Εφραιμίδη, ο οποίος έπαιξε και λύρα.


Έτσι ξεκίνησε το αντάμωμα της ΕΠΟΝΑ

Οι λυράρηδες Γιάννης Σανίδης, Δημήτρης Κοσμίδης και Λευτέρης Καμενίδης μαζί με τους Νίκο Χατζηδαυιτίδη, Χρήστο Μαυρίδη, Πέτρο Κοπαλίδη που έπαιζαν νταούλι, τον Τάκη Σεβαστόπουλο στο κλαρίνο, τον Χριστόφορο Κοσμίδη στο αγγείον, τον Κώστα Φουλίδη στα πλήκτρα και τον Νίκο Πηλίδη στον ήχο έβαλαν φωτιά στη νύχτα.


Ο Δημήτρης Καρασαββίδης επί σκηνής

Εκτός προγράμματος εμφανίστηκε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΟΝΑ αλλά και σπουδαίος Πόντιος τραγουδιστής και λυράρης, ο Δημήτρης Καρασαββίδης, ο οποίος χειροκροτήθηκε διπλά: αφενός γιατί έχει συμβάλει στη δημιουργία της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, αφετέρου γιατί έχει εξελιχθεί στον καλλιτέχνη που είναι σήμερα.

Αρκούσε μια δοξαριά, ένα χτύπημα στο νταούλι, μία νότα από τα πλήκτρα, και από κάθε γωνιά του εκθεσιακού κέντρου Περιστερίου έτρεχαν στην πίστα νέα αγόρια και κορίτσια, αλλά και μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα.

Όπως μάθαμε, περισσότερα από 400 άτομα είναι μέλη χορευτικών συλλόγων και γνωρίζουν πολλά από τα μυστικά της πλούσιας ποντιακής χορευτικής παράδοσης.


Ακόμα και οι… Μωμόγεροι έκαναν ένα πέρασμα από το Περιστέρι

Στο γλέντι, που κράτησε μέχρι τις 07:30 το πρωί, όταν δηλαδή οι καλλιτέχνες έκλεισαν τα μικρόφωνα και άφησαν κάτω τη λύρα και το νταούλι, χόρεψαν σχεδόν τα πάντα. Τίκ’ μονό, τίκ’ διπλό, τίκ’ τρομαχτόν, τίκ’ Τόγιας, τίκ’ Μπάλτζανας, έταιρε, καλόν κορίτσ’, σερανίτσα, λετσίνα, κότσαρι, τρυγόνα Ματσούκας, τρυγόνα Τραπεζούντας, τάσ’, καρσιλαμά, ομάλ’ απλόν, σαμσών, διπάτ’, το χορό των Μωμόγερων και ατσαπάτ’ σέρρα είναι μόνο μερικοί από τους χορούς που είδαμε από την ποντιακή νεολαία και τους προσκεκλημένους.

Ανάμεσα σε εκείνους που δεν σταμάτησαν να χορεύουν ήταν και ο Θεόδωρος Μουρατίδης, ένας λεβέντης παππούς από το Περιστέρι που το λέει η καρδιά του.

Δεν σταματήσαμε να τον φωτογραφίζουμε και να τον τραβάμε βίντεο. Παρόλο που μας είπαν ότι ο μπαρμπα-Θόδωρος θα χορεύει μέχρι το πρωί, εμείς λέγαμε μεταξύ μας «δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα κουραστεί». Πάντως όταν εμείς φεύγαμε τα ξημερώματα, εκείνος ακόμα χόρευε…


Ο μπαρμπα-Θόδωρος δεν σταμάτησε να χορεύει όλο το βράδυ

Κάτι που μας άρεσε στο Αντάμωμαν της ΕΠΟΝΑ ήταν πως ελάχιστα μίλησαν αυτοί που αποκαλούμε «επίσημοι», όχι γιατί δεν τους άφησαν αλλά γιατί και οι ίδιοι ήθελαν να διασκεδάσουν.

Ανάμεσά τους ο αντιδήμαρχος Περιστερίου Σάκης Ζορπίδης, ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας Γιώργος Κυριακόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου Θανάσης Αθανασιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού Νίκος Κοπαλάς, η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» Αθηνά Σωτηριάδου, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ Γρηγόρης Κεσαπίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Δημήτρης Κοσμίδης, και πολλοί άλλοι.


Οι «επίσημοι» άφησαν τις ομιλίες και προτίμησαν το τίκ’!

Επιλέξαμε να σταθούμε στην ομιλία της πρώτης προέδρου της ΕΠΟΝΑ, της Μαρίας Χατζηελευθερίου, η οποία αφού αναφέρθηκε στο πώς δημιουργήθηκε η Νεολαία και το πόσο παθιάστηκαν τα παιδιά με το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, κάλεσε τα ιδρυτικά μέλη που ήταν εκεί να φωτογραφηθούν όλοι μαζί. Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινητική και ο κόσμος χειροκροτούσε παρατεταμένα.

Το «Αντάμωμαν 2015» ξεπέρασε κάθε προσδοκία…

…Όπως κι η ΕΠΟΝΑ αυτά τα 10 χρόνια, που δίνει τον δικό της αγώνα με ένα και μόνο στόχο: να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από όλο τον πλανήτη και κυρίως τον ίδιο το θύτη, την Τουρκία, διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που εκτέλεσε εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιους.

Και του χρόνου!

Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης – Γεωργία Βορύλλα. Βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αγρότισσες σε πετρόχτιστο σπίτι στο παρχάρι Χοτζά Μεζαρί, 1904 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Πώς οι Πόντιοι «διάβαζαν» τον καιρό του Μάρτη πριν από την επιστήμη

23/03/2026 - 4:05μμ
Στιγμιότυπο από τα Β' Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Β’ Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς: Μνήμη, ευθύνη και η βαριά παρακαταθήκη του Στάθη Πελαγίδη

23/03/2026 - 12:30μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)
ΠΟΝΤΟΣ

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

22/03/2026 - 11:38μμ
Ο διμοιρίτης-στρατιώτης του Ελληνικού Στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο και αντιστασιακός πολεμιστής του ΕΛΑΣ Γεώργιος Συμεωνίδης με φόντο τη λίμνη Μεταλλείου, όπου έδρασε και έχασε τη ζωή του από τους Γερμανούς (φωτ. λίμνης: Ανέστης Αθανασιάδης, φωτ. Στρατιώτη και εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γιώργος ο «Επαναστάτης», ο Γιάννης ο «Δάσκαλος» και ο Άλφρεντ ο αντιναζιστής Γερμανός: Μια ιστορία των Χριστουγέννων του 1943

22/03/2026 - 8:51μμ
Από παλαιότερη σύμπραξη του μουσικού εργαστηρίου με τον π. Πολύκαρπο Κοντοζίδη (φωτ.: facebook / Γιώργος Πουλαντσακλής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Διήμερο εκδηλώσεων για τα 15 χρόνια του μουσικού εργαστηρίου

22/03/2026 - 6:10μμ
Από την εκδήλωση για τον Στάθη Ευσταθιάδη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026 (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Τον Στάθη Ευσταθιάδη τίμησαν στην Κομοτηνή – Μια ζωή αφιερωμένη στη διάσωση της ποντιακής μνήμης

22/03/2026 - 9:14πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Φερών «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εκδήλωση μνήμης για την εγκατάσταση των Ποντίων στην περιοχή των Φερών

21/03/2026 - 11:32μμ
Ο Adam Ekiz (φωτ.: Instagram/beskoyluademekiz)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ένα ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα»: Μια κινηματογραφική διαδρομή με επίκεντρο τον Πόντο

21/03/2026 - 10:36μμ
(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Οι ποντιοπούλες των Αμπελοκήπων κέρδισαν τις εντυπώσεις στο 31ο φεστιβάλ παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων

21/03/2026 - 6:40μμ
Βρες τους πρόσφυγες συγγενείς σου από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: «Αδά λαχτόριν ’κί λαλεί, ποτές ’κί ξημερώνει» – Το μοιρολόι της Τρίπολης του Πόντου, τρανό παράδειγμα λαϊκής στιχουργικής

21/03/2026 - 6:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Μπαμπάδες με ρούμι» (φωτ.: Allwyn)

Βιτριολικές ερωτήσεις στα καμαρίνια του θεάτρου Αλίκη

25 λεπτά πριν
Αγρότισσες σε πετρόχτιστο σπίτι στο παρχάρι Χοτζά Μεζαρί, 1904 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Πώς οι Πόντιοι «διάβαζαν» τον καιρό του Μάρτη πριν από την επιστήμη

49 λεπτά πριν
Τοιχογραφία κατά των ΗΠΑ σε κτήριο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Δηλώσεις Τραμπ για συνομιλίες με την Τεχεράνη ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου – «Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τις ΗΠΑ» απαντά το Ιράν

1 ώρα πριν
Ο υπουργός Οικονομικών Κ. Πιερρακάκης παρουσιάζει τα κυβερνητικά μέτρα (φωτ.: EUROKINISSI/Δανάη Δαυλοπούλου)

Πώς θα εφαρμοστούν το fuel pass και οι παρεμβάσεις για diesel κίνησης, αγρότες, ακτοπλοΐα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Την 1η Απριλίου θα συνεχιστεί η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών – Ένταση και διακοπές στην πρώτη ακροαματική διαδικασία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν στα 88 του χρόνια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign