Αντιμέτωπος μ’ ένα δίλημμα βρίσκεται ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν: να γονατίσει ή όχι ενώπιον της βασίλισσας Ελισάβετ; Στην πραγματικότητα, ο προβληματισμός του αφορά μια καθ’ όλα τυπική τελετή, που δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γίνεται μπροστά σε περιορισμένο κοινό.
Ερωτηθείς σχετικά από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο 66χρονος Κόρμπιν, που οφείλει να ορκιστεί πίστη στην Ελισάβετ στο πλαίσιο των νέων του αρμοδιοτήτων, περιορίστηκε στο να απαντήσει πως «πρέπει να το σκεφτεί», καθώς δεν είχε προϋπολογίσει ότι κάτι τέτοιο συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντά του.
Η τελετή του όρκου της πίστης για την οποία πρόκειται, δεν ελκύει σε γενικές γραμμές την προσοχή και πραγματοποιείται με την παρουσία λίγων προσώπων, ενός γραμματέα και ορισμένων υπουργών.
Σε αυτό το Συμβούλιο συμμετέχουν οι στενοί σύμβουλοι της βασίλισσας, που έχουν ορκιστεί πίστη σε εκείνη και γονατίζουν ενώπιόν της φιλώντας της το χέρι. Περιλαμβάνει περίπου 400 μέλη, ανάμεσά τους τούς θρησκευτικούς ηγέτες και συγκαλείται μία φορά το μήνα.
Ο επικεφαλής των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, αποτελεί μέλος αυτού του Συμβουλίου, ένα γεγονός που του επιτρέπει να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας υπό απόλυτη μυστικότητα.
Η τελετή του όρκου της πίστης είναι καθαρά τυπική ωστόσο προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Τζέρεμι Κόρμπιν απέφυγε να ψάλει τον εθνικό ύμνο «God Save the Queen» κατά τη διάρκεια μιας τελετής για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η σιωπή του ήταν μια ένδειξη σεβασμού.
Ωστόσο κατά το παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας, ακόμα κι αν διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την ηγεσία των Εργατικών ότι δεν θα «διεξάγει αυτή τη μάχη» λόγω της υψηλής δημοτικότητας που απολαμβάνει η βασιλική οικογένεια.
Ο Κόρμπιν, που εξελέγη βουλευτής το 1983, είχε ορκιστεί πίστη στη βασίλισσα όπως όλοι οι βουλευτές του κοινοβουλίου. Ωστόσο η ορκωμοσία του εν λόγω Συμβουλίου αποτελεί μια πιο επίσημη διαδικασία.