pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έλληνες του εξωτερικού το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο

15/06/2015 - 1:17μμ
Έλληνες του εξωτερικού το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο, το ποσοστό των Ελλήνων πλησιάζει το 3% παρόλο που πληθυσμιακά οι Έλληνες αποτελούν λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, μόνο ένας στους επτά (14%) έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι άλλοι μεγαλούργησαν στο εξωτερικό (86%), και ακόμη περισσότεροι έφυγαν ως μετανάστες.

Αυτές οι διαπιστώσεις προέκυψαν από τα στοιχεία που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, ειδικός σε θέματα στατιστικής, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου στην Αθήνα.

Με αφορμή την πρώτη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του καθηγητή του Δημήτρη Τριχόπουλου, με θέμα «Η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων – Μια μετα-ανάλυση», ο Γ. Ιωαννίδης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τους συνολικά 672 κορυφαίους επιστήμονες με ελληνικά ονόματα, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα της βάσης Google Scholar.


Και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πέρασε από το εξωτερικό για να εξελίξει τις έρευνές του και πέθανε
στο Μόναχο της Γερμανίας

Ο καθένας από αυτούς έχει κατά μέσο όρο 17.000 αναφορές στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία (ο αρχαιότερος Έλληνας επιστήμονας είναι ο Αριστοτέλης, που συνεχίζει να αναφέρεται συχνά στη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία), οι 33 εξ αυτών έχουν αποβιώσει, ενώ οι υπόλοιποι έχουν σχεδόν όλοι φύγει από την Ελλάδα – μόνο οι 95 (το 14%) βρίσκονται στη χώρα μας. Περισσότεροι από τους μισούς (το 56%) ζουν στις ΗΠΑ, και ακολουθούν ως χώρες διαμονής και εργασίας το Ηνωμένο Βασίλειο (9%), ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστραλία, η Κύπρος και άλλες χώρες.

Η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων είναι η Καλιφόρνια και ακολουθούν η Μασαχουσέτη, η Νέα Υόρκη, η λοιπή Ελλάδα πλην Αθηνών, η Αθήνα, το Λονδίνο, το Τέξας, η Πενσιλβάνια, το «δίδυμο» Οξφόρδη-Κέμπριτζ, το Κονέτικατ και το Ιλινόι.

Από τους 40 επιστήμονες με τον μεγαλύτερο συνολικό αριθμό αναφορών που ζουν ακόμα, μόνο ένας βρίσκεται κυρίως στην Ελλάδα, ενώ οι 34 (ποσοστό 85%) βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, τις περισσότερες φορές έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου τους σε άλλες χώρες.

Από τους 33 αποθανόντες κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες (μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Τριχόπουλος), οι 12 είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό από ελληνικές οικογένειες, οι οποίες είχαν ήδη μεταναστεύσει πριν γεννηθούν εκείνοι, και οι υπόλοιποι μετανάστευσαν οι ίδιοι από την Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς είναι ο κορυφαίος θεωρητικός μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο στοχαστής της σύγχρονης φιλοσοφίας Κορνήλιος Καστοριάδης, ο καθηγητής του ΜΙΤ Μιχαήλ Δερτούζος, ο εφευρέτης του «Τεστ Παπ» Γεώργιος Παπανικολάου και ο σημαντικότερος δομικός μαρξιστής πολιτικός φιλόσοφος Νίκος Πουλαντζάς.


Ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους στοχαστές, πέθανε στο Παρίσι

«Θα πρέπει να εξετάσουμε αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, σαν χώρα και σαν κοινωνία, τους άλλους 639 που είναι ακόμα ζωντανοί, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι ο ελληνισμός θα αναδείξει και πολλές χιλιάδες άλλους κορυφαίους επιστήμονες στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ιωαννίδης υπογραμμίζοντας ότι «μια αξιοθαύμαστη μειοψηφία επιστημόνων παραμένει ακόμα στην Ελλάδα και βρίσκονται οι περισσότεροι σε κατάσταση διωγμού.

Όπως δήλωσε ακόμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Ελλάδα έχει ακόμα τη δυνατότητα να γίνει μια από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου, αν αξιοποιήσει το ταλέντο και τις δεξιότητες σοβαρών επιστημόνων και αν εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και στην αριστεία. Διότι καθημερινά χάνονται μπροστά στα μάτια μας οι πραγματικές δυνάμεις της χώρας, οι νέοι και χαρισματικοί άνθρωποι που φεύγουν γιατί δεν αντέχουν την αλαζονεία της τοπικής μετριοκρατίας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το Taste of the Danforth 2026, στο Τορόντο του Καναδά (φωτ.: Beach Metro / Alizée Legrain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Η Ντάνφορθ μύρισε ξανά Ελλάδα – Περίπου 2 εκατ. επισκέπτες στο φεστιβάλ

11/08/2026 - 2:24μμ
Έφηβοι της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απογραφή στην Αυστραλία: Η λέξη «Greek» μετρά περισσότερο από έναν αριθμό

10/08/2026 - 10:14μμ
(Φωτ.: facebook / GreekTown Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Για 36η χρονιά η ελληνική ψυχή ζωντανεύει στο φεστιβάλ «Taste of Greektown»

10/08/2026 - 10:08πμ
Το κάμπους και μαθητές του Xavier College, στη Μελβούρνη (πηγή: schools-360.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Θα σώσει η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν τα Αρχαία Ελληνικά;

9/08/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

8/08/2026 - 9:30μμ
(Πηγή: YouTube/
Alexi Giannoulias)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαμερικανός διεκδικεί τη δημαρχία του Σικάγου – Ποιος είναι ο Αλέξης Γιαννούλιας

6/08/2026 - 4:10μμ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας. Στο κέντρο διακρίνονται ο ταμίας Μανουήλ Τσιμίρης, ο πρόεδρος Μπιλ Παπαστεργιάδης και ο γραμματέας, αναπληρωτής καθηγητής Μαρίνης Πιρπιρής (πηγή: Neos Kosmos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Επιπλέον 6,02 εκατ. δολάρια στην Ελληνική Κοινότητα μετά από δικαστική μάχη πέντε ετών

5/08/2026 - 2:07μμ
Το περίπτερο της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ (φωτ.: rusgreek.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Οι Έλληνες του Γκελεντζίκ τίμησαν τα 190 χρόνια της Καμπαρντίνκα

4/08/2026 - 12:57μμ
Το προαύλιο της Λυρικής Σκηνής του Σίδνεϊ ήταν και το 2026 το σημείο κορύφωσης των εκδηλώσεων της ομογένειας για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η Αρχιεπισκοπή καλεί τους ομογενείς να δηλώσουν «Greek Orthodox» στην Απογραφή

3/08/2026 - 3:04μμ
Πικνίκ της οικογένειας Παπαδημητρόπουλου σε πάρκο, γύρω στο 1964. Μια οικογενειακή στιγμή της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στην Αυστραλία, αποτυπωμένη σε φωτογραφία εποχής (φωτ.: Museums Victoria / CC BY 4.0)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Ελλάδα στη Μελβούρνη: Οι ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών μέσα από 500 αντικείμενα – Η ζωή, οι μνήμες και τα «φυλαχτά» μιας ολόκληρης γενιάς

2/08/2026 - 10:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

6 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

6 ώρες πριν
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

7 ώρες πριν
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign