pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί νηστεύουμε;

17/03/2014 - 9:18πμ
Η Μεγάλη Σαρακοστή και η "Κυρά-Σαρακοστή"
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γιατί νηστεύουμε;

Η καθιέρωση της Μ. Τεσσαρακοστής ως περιόδου αυστηρής νηστείας και πνευματικής προπαρασκευής των πιστών πριν από το σταυραναστάσιμο Πάσχα οφείλεται αναμφίβολα στην ανάγκη των πρώτων χριστιανών να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ίδιου του Ιησού Χριστού, ο οποίος πριν αρχίσει τη δημόσια δράση Του προετοιμάσθηκε στην έρημο και νήστευσε για σαράντα ημέρες για να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς του διαβόλου (Ματθ. δ´ 11).

Γι’ αυτόν τον λόγο οι Πατέρες της Εκκλησίας παρομοιάζουν την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής ως πνευματική έρημο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πιστός, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου μας, οφείλει να τηρήσει αυστηρή νηστεία, λατρεύοντας ταυτόχρονα αδιάλειπτα τον Τριαδικό Θεό σε πνεύμα πλήρους ταπείνωσης.

Ως περίοδος νηστείας θα πρέπει να είχε καθιερωθεί από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, με διαφορές στις κατά τόπους εκκλησίες, αναλόγως των τοπικών εθίμων. Για πρώτη φορά αναφέρεται στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (325), ενώ σε κανόνες μεταγενέστερων τοπικών συνόδων καταφαίνεται και η αυστηρότητα της νηστείας.

Κατά τη διάρκειά της οι πιστοί απέχουν από τροφές εξ αίματος (κρέας-ψάρι), ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά προϊόντα-αυγά) και από την πόση οίνου. Εξαίρεση αποτελούν η ημέρα του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων κατά τις οποίες επιτρέπεται η βρώση ψαριών. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή απέχουμε και από το λάδι.

Όλες οι Κυριακές των Νηστειών είναι αφιερωμένες σε μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας. Έτσι, η Α΄ Κυριακή των νηστειών, είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την οποία εορτάζεται η αναστήλωση των εικόνων (843).

Η Β΄ Κυριακή των νηστειών είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.

Η Γ΄ Κυριακή των νηστειών ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Η προσκύνηση του Τίμιου Σταυρού προβάλλεται ως μέσο για την ενδυνάμωση των πιστών.

Η Δ΄ Κυριακή των νηστειών είναι ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη της «Κλίμακος», του περίφημου έργου που οι πιστοί οφείλουν να έχουν για βοήθημα στην ανοδική τους πορεία προς τον Ουρανό, με πνευματική άσκηση.

Η Ε΄ Κυριακή των νηστειών, είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας, η οποία μετά από 30 χρόνια έκλυτου βίου, βαπτίσθηκε χριστιανή και ασκήτεψε.

Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι του Λαζάρου σε ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασης του Λαζάρου από τον Χριστό. Τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής, είναι η Κυριακή των Βαΐων, αφιερωμένη στην θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και της θριαμβευτικής υποδοχής που του επεφύλαξε ο λαός ραίνοντας τον με βάγια.

Πηγή: dogma.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος και η αν. Γενική Διευθύντρια των ΓΑΚ Αμαλία Παππά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (φωτ.: facebook/Γενικά Αρχεία Κράτους)
ΠΙΣΤΗ

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

6/07/2025 - 11:29πμ
(Φωτ.: EPA / Βατικανό)
ΠΙΣΤΗ

Ιταλία: Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Βατικανό για τη γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου

28/06/2025 - 8:20μμ
Το λείψανο από το χέρι του Αγίου Ευγένιου του Τραπεζούντιου (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς)
ΠΙΣΤΗ

Το λείψανο του Αγίου Ευγένιου του Τραπεζούντιου στην Κάτω Ποταμιά

25/06/2025 - 11:40πμ
Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου  με τον πάπα Λέοντα ΙΔ', στο Βατικανό (φωτ.: Vatican Media)
ΠΙΣΤΗ

Την ευαρέσκειά του για την κοινή παρουσία με τον Βαρθολομαίο στη Νίκαια εξέφρασε ο πάπας Λέων

22/06/2025 - 10:12μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη υποδοχή της ιερής εικόνας του Αγίου Ιωάννη του Τραπεζούντιου (φωτ.: facebook/Δέσποινα Στεφανίδου)
ΠΙΣΤΗ

Το Λάκκωμα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Άγιο Ιωάννη τον Τραπεζούντιο

22/06/2025 - 12:27μμ
Η υπό ανασύσταση ιερά μονή Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης (φωτ.: bazelonas.blogspot.com)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα: Στις 23 και 24 Ιουνίου ο 1.755ος πανηγυρικός εορτασμός στην υπό ανασύσταση ιερά μονή Κοζάνης

22/06/2025 - 8:59πμ
ΠΙΣΤΗ

Θεσσαλονίκη: Επιστημονική εσπερίδα για τον Άγιο Γεώργιο στη Νεάπολη

18/06/2025 - 6:40μμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία (φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΠΙΣΤΗ

Το Άγιο Πνεύμα φώτισε και φέτος τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα

11/06/2025 - 1:25μμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (φωτ.: facebook/Τάκης Θεοδωρικάκος - Takis Theodorikakos)
ΠΙΣΤΗ

Στην τιμώμενη Αγία Τριάδα της Χάλκης η λειτουργία για το Άγιο Πνεύμα

9/06/2025 - 8:55μμ
(Φωτ.: maximos.gr)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Αικατερίνη του Σινά: Το ψήφισμα-έκκληση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ)

6/06/2025 - 2:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπροβοδίζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, 7 Απριλίου 2025 (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ασημένιο για την Ελλάδα στα 4×100 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης εφήβων/νεανίδων

45 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από παραλία της Αττικής (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi)

Καύσωνας από Δευτέρα έως και Τετάρτη – Πού αναμένονται οι μέγιστες θερμοκρασίες

1 ώρα πριν
Ο Ολυμπιονίκης Εμμανουήλ Καραλής πανηγυρίζει μετά το επιτυχημένη προσπάθεια στο άλμα επί κοντώ στο 5.93 κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Fly Athens» στο Παναθηναϊκό Στάδιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Πρώτος ο Καραλής στο «Fly Athens 2025» – «Πέταξε» στα 6 μέτρα και έκανε νέο ρεκόρ αγώνων

9 ώρες πριν
Το υπό σημαία Λιβερίας, ελληνικών συμφερόντων πλοίο μεταφοράς Magic Seas (φωτ.: marinetraffic.com)

Ερυθρά Θάλασσα: Βυθίζεται το ελληνικών συμφερόντων πλοίο MV MAGIC SEAS που δέχθηκε επίθεση από Χούθι

10 ώρες πριν

Με ποντιακή συμμετοχή το 7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Θεράπνεια 2025»

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign