pontosnews.gr
Κυριακή, 14/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

5+1 τρόποι για να έχουμε ντομάτες όλο το χρόνο

10/11/2013 - 2:05μμ
5+1 τρόποι για να έχουμε ντομάτες όλο το χρόνο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το καλοκαίρι αποτελεί μακρυνό παρελθόν, ωστόσο στις λαϊκές αγορές και στον μπακάλη της γειτονιάς μπορούμε να βρούμε τις τελευταίες εποχιακές ντομάτες της χρονιάς.

Μιας και οι ντομάτες θερμοκηπίου, οι επονομαζόμενες “εκτός εποχής” δεν έχουν ιδιαίτερα μεστή γεύση και συχνά έρχονται στο πιάτο μας από πολύ μακρυά έχοντας τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μπορούμε να συλλέξουμε μερικές ντομάτες οργανικής καλλιέργειας και με τους παρακάτω έξι τρόπους να τις γευτούμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

1. Στην κατάψυξη

Η κατάψυξη της ντομάτας είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να τη γευτούμε στα γεύματα του χειμώνα. Επιλέξτε μικρές ντομάτες, τεμαχίστε τις στη μέση και τοποθετήστε τις με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα λαδόχαρτο. Παγώστε τις και μεταφέρετέ τις σε ένα σακούλι αποθήκευσης τροφίμων ή άλλο δοχείο. Όταν θελήσετε να τις γευτείτε προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βάλτε τις ντομάτες σε ένα σκεύος από πυρίμαχο γυαλί ραντίστε τις με ελαιόλαδο, προσθέστε αλατοπίπερο και βάλτε τις στο φούρνο για 45 λεπτά. Συνδυάζονται άψογα με ρύζι, μακαρόνια ή πληγούρι κλπ.

2. Αποξήρανση

Οι λιαστές ντομάτες είναι αρωματικές, πολύ νόστιμες, αλλά η τιμή τους είναι λίγο “τσιμπιμένη”. Παρακάμψτε τους ενδιάμεσους και φτιάξτε τις μόνοι σας. Αγοράστε μερικά κιλά και τεμαχίστε τις μικρότερες στη μέση και τις μεγαλύτερες στα τέσσερα ή σε φέτες.

 Επειδή είναι (σχεδόν) βέβαιο ότι δεν διαθέτετε αποξηραντή, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 120 βαθμούς. Τοποθετήστε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα λαδόχαρτο και ψήστε έως ότου απωλέσουν τους χυμούς τους και ζαρώσουν για δύο έως πέντε ώρες ανάλογα με το μέγεθος των λαχανικών σας.

Οι αποξηραμένες ντομάτες συντηρούνται στο ελαιόλαδο για μήνες. Εάν διαπιστώσετε μετά την αποξήρανση ότι δεν αφαιρέσατε όλοι την υγρασία απλώς καταναλώστε τις γρηγορότερα για να μην χαλάσουν.

3. Τοματοχυμός

Ο χυμός της ντομάτας είναι μια περίφημη πηγή θρεπτικών στοιχείων όπως η βιταμίνη C, και το λυκοπένιο, ουσία που προλαμβάνει τις καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Μετά το στίψιμο, πιείτε το χυμό αμέσως ή παγώστε τον σε παγοκυψέλες ή γυάλινα βάζα (αφήνοντας λίγο χώρο στο πάνω μέρος). Όποτε χρειαστείτε το χυμό της ντομάτας ξεπαγώστε και χρησιμοποιήστε.

4. Κονσερβοποίηση

Η κονσερβοποίηση της ντομάτας θέλει προσοχή λόγω του κινδύνου της αλλαντίασης, μιας σπάνιας αλλά σοβαρής ασθένειας που οφείλεται στην ανάπτυξη βακτηρίων σε  φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν κονσερβοποιηθεί με κατάλληλο τρόπο.

Ο κίνδυνος πηγάζει από τη δυσκολία κονσερβοποίησης σε θερμοκρασίες υψηλές τόσο όσο απαιτείται για την καταστροφή των τοξινών.

Για το λόγο αυτό προτείνεται η χρήση κονσερβοποιητών πίεσης και όχι το βραστό νερό. Σε ορισμένες συνταγές προστίθεται κιτρικό οξύ ή χυμός λεμονιού για να μειωθεί το ph της ντομάτας και να καταστεί δυνατή η ασφαλής κονσερβοποίηση.

5. Σάλτσα

Οι σπιτικές σάλτσες είναι πολύ πιο υγιεινές από τις έτοιμες και εκτός αυτού έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τη γεύση τους στα γούστα μας.

Μπορούμε επίσης να καταψύξουμε τη σάλτσα ντομάτας και να απολαύσουμε μια γνήσια καλοκαιρινή γεύση μέσα στο καταχείμωνο.

Μπορούμε επίσης να την κονσερβοποιήσουμε προσέχοντας πάντα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο της αλλαντίασης.

6. Μάσκα προσώπου

Εκτός από νόστιμη και θρεπτική τροφή, οι ντομάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως προϊόν ομορφιάς. Σε επαφή με το δέρμα, οι ντομάτες απομακρύνουν το πλεόνασμα λιπαρότητας και αντιμετωπίζουν τα εξανθήματα.

Μια μάσκα προσώπου μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύκολα, λιώνοντας μια ντομάτα και τρίβοντας το πρόσωπό μας. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίγο πληγούρι βρώμης στον πολτό και να τον αφήσουμε στο πρόσωπό μας για μισή ώρα.

Πηγή: econews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος» ανοίγει τις πόρτες της και προσκαλεί: Ελάτε να χορέψουμε!

13/09/2025 - 8:54μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/AkritesAspropirgou1979)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Ασπροπύργου: Αρχίζουν τα μαθήματα και οι δραστηριότητες για τη νέα χρονιά

13/09/2025 - 11:45πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

12/09/2025 - 9:58μμ
(Πηγή: mus.gen.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Εντίλ εκούζ: Με νταούλια και… πονηριές οι αγώνες των βοδιών στον Πόντο

12/09/2025 - 8:47μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών: Πλησιάζει η ώρα για την έναρξη των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων

12/09/2025 - 8:18μμ
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Το Μουσικό Εργαστήρι διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά – Σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή

12/09/2025 - 10:45πμ
Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

12/09/2025 - 9:57πμ
Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σεπτέμβριος 1921: Τα ονόματα των 174 Ποντίων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

11/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/spkareavirona)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στο Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα

11/09/2025 - 8:35μμ
Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το όνομα του Νίκου Καπετανίδη σε αίθουσες δύο σχολείων – Και μια μεγάλη συναυλία

11/09/2025 - 6:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Με Κροατία, Σλοβενία και Γεωργία η Ελλάδα

5 ώρες πριν
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στο Ισραήλ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ: «Ένα εμπόδιο υπάρχει για το τέλος του πολέμου: Ο Νετανιάχου», λένε οι οικογένειες των ομήρων

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Πεντάσφαιρος ο Ολυμπιακός – Νίκες για Άρη, Βόλο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Ο Τσιτσιπάς ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά με τη Βραζιλία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Δεν τα κατάφερε με Φονσέκα ο Σακελλαρίδης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: x.com/nexta_tv)

Συναγερμός σε Ρουμανία-Πολωνία: Απογειώθηκαν μαχητικά προ της απειλής drone

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign