pontosnews.gr
Σάββατο, 30/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι αξιωματικούς χρειάζεται η Ελλάδα; Πώς πρέπει να εκπαιδεύονται

12/09/2013 - 8:23πμ
Τι αξιωματικούς χρειάζεται η Ελλάδα; Πώς πρέπει να εκπαιδεύονται
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τι αξιωματικούς χρειάζεται η Ελλάδα; Πώς πρέπει να εκπαιδεύονται

Γράφει Πάρης Καρβουνόπουλος

Η τροπολογία για τις Στρατιωτικές Σχολές έχει προκαλέσει “φουρτούνα” στον χώρο της στρατιωτικής εκπαίδευσης με τα “στρατόπεδα” να είναι μοιρασμένα σ΄ αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικοί πρέπει να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην εκπαίδευση των αυριανών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και σ΄ εκείνους που θεωρούν ότι οι καθηγητές πρέπει να έχουν ουσιαστικό λόγο και άποψη για το τι και πως θα διδάσκεται στις Στρατιωτικές Σχολές.

Οι πρώτοι έχουν σαφώς το πλεονέκτημα. Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Σχολών και αυτή εκφράστηκε από τη τροπολογία που συνέταξε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος και στήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Η αλήθεια -κατά τη γνώμη μας- μπορεί να βρεθεί κάπου στη μέση.

To Onalert πολλές φορές τόλμησε να “αγγίξει” το θέμα της λειτουργίας των Σχολών . Και δέχτηκε “συστάσεις” και “απειλές” για τις οποίες η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ είναι ενήμερες. Η αντίδραση που υπήρξε επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας ότι σαφώς κάτι δεν πάει καλά στη λειτουργία των Σχολών.

Ποιο είναι το ζητούμενο από τις Στρατιωτικές Σχολές; Να παίρνουν πρώτα ξίφος και μετά πτυχίο οι στρατιωτικοί, όπως είπε ανώτερη κυβερνητική πηγή. Σωστό είναι αυτο αλλά δεν αρκεί. Ο αξιωματικός πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα η οποία θα μπορεί να υπηρετήσει όχι μόνο το Εθνόσημο και την πατρίδα , αλλά και την κοινωνικη θέση η οποία του αναλογεί. Θα ακούγεται ίσως παράδοξο στην εποχή της οικονομικής εξαθλίωσης των στρατιωτικών εμείς να μιλάμε για την κοινωνική θέση των στρατιωτικών. Αλλά αυτή ήταν πάντα η άποψή μας και δεν θα πάψουμε να την υποστηρίζουμε.

Και για να σταθούν σ΄ αυτή τη θέση που τους αξίζει θα πρέπει να έχουν λάβει τα απαραίτητα εφόδια από την εκπαίδευσή τους. Δεν θέλουμε αξιωματικούς “καραβανάδες” αλλά αξιωματικούς με γνώσεις, με άποψη, με δομημένη σκέψη. Αξιωματικούς που θα μπορούν να στέκονται άξια στο πεδίο της μάχης αλλά και σε θέσεις επιτελικές. Αξιωματικούς που θα μπορούν να αντέχουν κακουχίες, στερήσεις και δύσκολες καταστάσεις, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούν να “στέκονται” επάξια στα “μεγάλα σαλόνια” ,δίπλα σε διπλωμάτες,πολιτικούς και αξιωματούχους. Αξιωματικούς που θα μπορούν να υπηρετούν με την ίδια αποτελεσματικότητα στον Έβρο και τα ακριτικά νησιά, αλλά και στις Βρυξέλλες, την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο κι αλλού στο κόσμο.

Αξιωματικούς που θα μπορούν να μιλάνε την γλώσσα των στρατιωτών τους και να τους εμπνέουν να προχωρήσουν μπροστά αλλά να μιλάνε και μια δυο ξένες γλώσσες.

Αξιωματικούς που θα μπορούν μέσα στο σκοτάδι να οδηγούν τις δυνάμεις τους με ασφάλεια, αλλά και θα μπορούν ρίχνοντας μια ματιά σε εφημερίδες ελληνικές και ξένες να “διαβάζουν” τις εξελίξεις στον κόσμο και να σκέφτονται.

Για να εχουμε τέτοια στελέχη πρέπει να δούμε την εκπαίδευσή τους από το μηδέν. Και δεν πρέπει να ξεκινήσουμε από το ποιος θα κάνει κουμάντο στις Σχολές. Αλλά από το ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο των Σπουδών τους, βλέποντας και προβλέποντας το αύριο που έρχεται κι όχι το σήμερα. Πολύ περισσότερο το χθες.

Αν καταλήξουμε στο τι πρέπει να διδάσκονται οι Ευέλπιδες, οι Ναυτικοί Δόκιμοι και οι Ικαροι μας, νομίζουμε ότι εύκολα θα βρούμε και την “χημεία” που πρέπει να υπάρχει στη δομή διοίκησης αυτών των Σχολών.

Για να μην θεωρήσετε ότι “κρυβόμαστε” και δεν θέλουμε να πάρουμε θέση στη διαμάχη θα πούμε ξεκάθαρα ότι ειδικά στη Σχολή Ευελπίδων η ισορροπία είχε διαταραχθεί υπέρ των καθηγητών και αυτό δεν ήταν καλό. Σαφώς λοιπόν πρέπει να υπάρξει διόρθωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να επιστρέψουμε στην “παραγωγή” ενός “μοντέλου αξιωματικού” περασμένων δεκαετιών που σαφώς δεν ικανοποιούσε ούτε τους ίδιους τους στρατιωτικούς,ούτε την κοινωνία.

Υ.Γ. Για να μην ξεχνιόμαστε. Πράγματι οι στρατιωτικοί παίρνουν πρώτα ξίφος και μετά πτυχίο. Μόνο που με τον τρόπο που τους συμπεριφέρεται η κυβέρνηση είναι θέμα χρόνου, πρώτα να παίρνουν…καραβάνα. Και μετά τα υπόλοιπα.

Πηγή: onalert.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.:  (ΥΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσιακές εικόνες από την τοποθέτηση πεζογέφυρας από το ΓΕΕΘΑ

24/05/2026 - 1:40μμ
Ο αδικοχαμένος αεροπόρος Κώστας Ηλιάκης που χάθηκε πάνω από το Αιγαίο (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/ΑΠΕ/ Γιώργος Λαμπράκης)
ΑΜΥΝΑ

Κώστας Ηλιάκης: 20 χρόνια στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας

23/05/2026 - 12:14μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην τελετή εγκαινίων του συγκροτήματος νέων Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ) στο Αγαθονήσι (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / Ευάγγελος Καραΐσκος / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Αναμένω εξηγήσεις από τον Ουκρανό ΥΠΑΜ για το drone – Μήνυμα και προς την Άγκυρα

14/05/2026 - 8:11μμ
Αλιευτικό σκάφος (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Άνδρος: Ψάρευαν ανοιχτά του νησιού και «έπιασαν» υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού!

14/05/2026 - 12:32μμ
Αεροπορική επίδειξη στην παραλία του Φλοίσβου για τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη συγκρότηση της Πολεμικής Αεροπορίας ως ανεξάρτητου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Η Πολεμική Αεροπορία γιόρτασε 95 χρόνια δόξας με ένα μοναδικό airshow στον Φλοίσβο

10/05/2026 - 11:40μμ
Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηρωϊκού καταδρομέα της ΕΛΔΥΚ, Μανώλη Μπικάκη, στον Αμύγδαλο του Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Μανώλης Μπικάκης: Αποκαλυπτήρια προτομής για τον «ξεχασμένο ήρωα» καταδρομέα της Κρήτης που σταμάτησε τον Αττίλα

10/05/2026 - 10:44μμ
(Πηγή: Γρ. Τύπου Απ. Τζιτζικώστα)
ΑΜΥΝΑ

Ο Έβρος ως «ασπίδα» της Ευρώπης: Επίσκεψη του Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα στον φράχτη

10/05/2026 - 5:31μμ
Το ουκρανικής κατασκευής drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα (φωτ.: ΕΡΤ)
ΑΜΥΝΑ

Συναγερμός για το ουκρανικό drone στη Λευκάδα – Στο μικροσκόπιο των Ενόπλων Δυνάμεων το σκάφος με τα 100 κιλά εκρηκτικά

10/05/2026 - 1:02μμ
Ο Νίκος Δένδιας στο 6ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.  Σάββατο 9 Μαΐου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δένδιας για το drone στη Λευκάδα: «Ξέρουμε ποιοι είναι και τι περιέχει» – Πολιτικό μήνυμα για άμυνα και νέες απειλές

9/05/2026 - 4:16μμ
Στιγμιότυπο από ένα από τα ερασιτεχνικά βίντεο με το ουκρανικής κατασκευής θαλάσσιο drone
ΑΜΥΝΑ

Θρίλερ με το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα: «Έτοιμο για επίθεση καμικάζι» λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

8/05/2026 - 6:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κάτοικοι επιθεωρούν τις ζημιές που προκάλεσε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στην παραλιακή πόλη της Τύρου, στον νότιο Λίβανο (φωτ.: EPA / STRINGER)

Ο πόλεμος απειλεί την αρχαία Τύρο: Στο στόχαστρο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Λιβάνου

1 λεπτό πριν
Στιγμιότυπο από τη μουσική παράσταση «Η Άλωση της Πόλης – Εάλω η Πόλις υπό το πρίσμα της ποντιακής μούσας», Τρίτη 26 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Nikos Alvanoudis)

«Εάλω η Πόλις» μέσα από την ποντιακή μουσική παράδοση – Ξεχωριστή εκδήλωση από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης

25 λεπτά πριν
Πινακίδα που ενημερώνει την απαγόρευση πτήσεων drones στο χώρο του αεροδρομίου του Μονάχου (φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)

Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Μονάχου για ύποπτο drone – Διακόπηκαν για 1 ώρα οι πτήσεις

49 λεπτά πριν
Ημερομηνία γραμμένη στο χιόνι σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο Τσάμπασι (πηγή: bursadabugun.com)

Το Τσάμπασι φόρεσε τα λευκά του στα τέλη Μαΐου – Το παρχάρι των Ποντίων έγινε… χειμωνιάτικo!

1 ώρα πριν
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Με αυτήν τη φωτογραφία επέλεξε η Εταιρεία Συγγραφέων να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο των ελληνικών γραμμάτων

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Τα ελληνικά γράμματα έχασαν έναν μεγάλο ποιητή, μελετητή και βιβλιογράφο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Πρωταθλητής για 14η σερί χρονιά ο Ολυμπιακός στο πόλο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign