pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ξύπνησε μνήμες η έκθεση για τους πρόσφυγες του 1922

30/07/2013 - 10:47πμ
Ξύπνησε μνήμες η έκθεση για τους πρόσφυγες του 1922
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον ΠΑΟΔΑΝ και το Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλου, παρουσίασαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, από 12 έως 27 Ιουλίου την πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση με τίτλο: «Πρόσφυγες του ’22 στην Κρήτη και στην Αττική».

Την εκδήλωση παρουσίασε η κ. Μαρία Σεργάκη μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΝ . Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, ο γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής κ. Παύλος Σούρλας, ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Αφορδακός, η αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Μαρία Κωστάκη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων κ. Ιωάννης Μπέρκοβιτς.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν  ο ιστορικός κ. Νίκος Ανδριώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στους «Πρόσφυγες και γηγενείς στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου».

Επόμενος σταθμός της έκθεσης
Μετά την παρουσίασή της στον Άγιο Νικόλαο, η έκθεση «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», με τη συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, της  ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.ΑΣ και του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, επισκέπτεται την Ιεράπετρα.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα Κύρβεια 2013, θα εγκαινιαστεί στο Παραλιακό Σχολικό Συγκρότημα Ιεράπετρας, σήμερα, Τρίτη 30 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, με την ομιλία του ιστορικού Νίκου Ανδριώτη, με θέμα «Η άφιξη και η εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων στην Κρήτη» και με αφηγήσεις προσφύγων για τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου, αποτελεί εμπλουτισμένη συνέχεια της αρχικής έκθεσης, με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22», που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Μάρτιο του 2007.

Μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες, η έκθεση καταγράφει τη διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 στην Αττική και την Κρήτη, αποτυπώνοντας τις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας τους ζωής, την καινούρια καθημερινότητά τους και την προσπάθεια για αποκατάσταση. Ξεκινώντας από το πολιτικό – ιστορικό πλαίσιο της εποχής, φωτίζει πορτρέτα προσφύγων, προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς, αλλά και ένταξης στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης, με τεκμήρια που ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας, αναδεικνύοντας τη δυναμική της μικρασιατικής παρουσίας στην κρητική κοινωνία.

Πλούσιο αρχειακό υλικό
Τα τεκμήρια αυτά προέρχονται από το πλούσιο αρχειακό υλικό φορέων, όπως οι Προσφυγικοί Σύλλογοι και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, τα ΓΑΚ Νομού Λασιθίου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές προσφύγων, απογόνων τους και μελετητών.

Στον εμπλουτισμό της έκθεσης  συντέλεσαν τα ντοκουμέντα που συλλέχθηκαν από φορείς της Αθήνας, όπως το Μουσείο – Αρχείο ΕΡΤ, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, η ΧΕΝ, το Λύκειο των Ελληνίδων και η Εστία Νέας Σμύρνης.

Πληροφορίες
Παραλιακό Σχολικό Συγκρότημα Ιεράπετρας (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων): Δημοκρατίας 31, Ιεράπετρα – Κρήτη, τηλ.: 2842 340326.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: spnx.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης

20/09/2026 - 6:56μμ
Το χειρόγραφο τηλεγράφημα σε έντυπο της Eastern Telegraph Company, με το μήνυμα γραμμένο με μολύβι και λατινικούς χαρακτήρες. Ο ένοπλος είναι ο Τοπάλ Οσμάν (πηγή:  Ψηφιομνήμων ΑΠΘ / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης· εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 1920: Το τηλεγράφημα των 39 λέξεων που προειδοποιούσε για σφαγές στον Πόντο

20/09/2026 - 3:55μμ
Ο μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τους καταδικασθέντες από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: fouit.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αμάσεια 1921: Τα ονόματα των Ποντίων της αγχόνης ακούστηκαν ξανά, στην Καστοριά

20/09/2026 - 11:39πμ
Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

20/09/2026 - 9:40πμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Οικογενειακή φωτογραφία πριν από το φετινό τουρνουά, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Χριστόφορου Κοσκενίδη (φωτ.: Οργανωτική Επιτροπή)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Ταράζ στην Ελλάδα με μια μπάλα: Οι Πόντιοι του Καζακστάν κρατούν τη μνήμη ζωντανή στα γήπεδα

19/09/2026 - 7:22μμ
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

19/09/2026 - 11:05πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
(Φωτ.: facebook σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου "Ποντιακή Λύρα")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και εικαστικών

18/09/2026 - 1:57μμ
Η Χρύσα Αράπογλου δίνει την Αργώ στον Κόσουκε Φουκούντα, ένα δώρο από την Καλαμαριά στον Ιάπωνα που αγαπά τον ποντιακό πολιτισμό. Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στην Ιαπωνία με μια λύρα – Η νύχτα που η Καλαμαριά «μηδένισε» 9.000 χιλιόμετρα

18/09/2026 - 1:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: spnx.gr)

Αγιασμός και έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης

21 λεπτά πριν
Στιγμιότυπo από τον Eθνικό Kήπο, στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Ελένη Ρόκου)

Γεννήσεις στο κόκκινο: Φρενάρει η πτώση, αλλά το δημογραφικό δεν γυρίζει

47 λεπτά πριν
Πολίτες ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα στη Μαριούπολη της περιφέρειας Ντονέτσκ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2026. Η Ρωσία εκλέγει τη νέα Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ενιαίας ημέρας ψηφοφορίας από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου (φωτ.:  EPA/STRINGER)

Ρωσία: Πάνω από 1.000 κυβερνοεπιθέσεις στις βουλευτικές εκλογές καταγγέλλει η Εκλογική Επιτροπή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης στο Ωραιόκαστρο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: MotionTeam / Κώστας Παπαδόπουλος)

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Συλλυπητήρια στην οικογένεια του 17χρονου μαθητή που κατέρρευσε στο σχολείο στο Πευκοχώρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΞ)

Istanbul Satellite Tournament 2026: Ασημένιο μετάλλιο η Γκουντούρα στη σπάθη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV