pontosnews.gr
Σάββατο, 10/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας μετατράπηκε σε τζαμί. Οι Ποντιακοί Σύλλογοι απαντούν

11/07/2013 - 9:51πμ
Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας μετατράπηκε σε τζαμί. Οι Ποντιακοί Σύλλογοι απαντούν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας μετατράπηκε σε τζαμί. Οι Ποντιακοί Σύλλογοι απαντούν. H Μέριμνα Ποντίων Κυριών, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών και η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης έστειλαν επιστολή στην Ελληνική και Τουρκική κυβέρνηση παίρνοντας θέση στο φλέγον αυτό θέμα της μετατροπής της Αγία Σοφία Τραπεζούντας σε τζαμί. Ακολουθεί η επιστολή.

Μέριμνα Ποντίων Κυριών, Έτος Ίδρυσης 1904, Τραπεζούντα, Επανίδρυση 1924, Θεσσαλονίκη, Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, Έτος Ίδρυσης 1927, Αθήνα, Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, Έτος Ίδρυσης 1933, Θεσσαλονίκη.

Προς:

1) Εξοχότατο Πρόεδρο
της Τουρκικής Δημοκρατίας
κ. Αμπτουλάχ Γκιούλ
2) Εξοχότατο Πρωθυπουργό της Τουρκίας
Κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
3) Αξιότιμο αντιπρόεδρο
και υπουργό Πολιτισμού
κ. Μπουλέντ Αρίντς
Κοινοποίηση:
1) Εξοχότατο Πρόεδρο
της Ελληνικής Δημοκρατίας
κ. Κάρολο Παπούλια
2) Εξοχότατο Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ. Αντώνη Σαμαρά
3) Αξιότιμο αντιπρόεδρο
και υπουργό Εξωτερικών
κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
4) Αξιότιμο Νομάρχη Τραπεζούντας
5) Αξιότιμο Δήμαρχο Τραπεζούντας

Είμαστε απόγονοι Ελλήνων του Πόντου και αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι τα μνημεία του οικουμενικού πολιτισμού, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή της ειρηνικής συνύπαρξης και της παγκοσμιοποίησης, αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες και στοιχεία επικοινωνίας των λαών. Τέτοια μνημεία που υπηρέτησαν τον πολιτισμό, τη λατρεία, την παιδεία, τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες των προγόνων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να τα εγκαταλείψουν κάτω από τις ιστορικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, είναι φυσικό να προσελκύουν όλους εμάς τους απογόνους των Ελλήνων του Πόντου.

Οι χιλιάδες επισκέψεις στις περιοχές καταγωγής των προγόνων μας πραγματοποιούνται, ακριβώς γιατί αποκτούν νόημα και περιεχόμενο, όταν παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στα ιστορικά, αλλά και αρχιτεκτονικά και αισθητικά μνημεία του πολιτισμού που διασώθηκαν μετά την κατάκτηση των περιοχών αυτών από τους Οθωμανούς.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κατά καιρούς ολιγωρίες -και όχι μόνο- για την προστασία αντίστοιχων μνημείων, κυρίως μουσουλμανικών και εβραϊκών, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας μας, θεωρούμε πως έχει το ίδιο νόημα η διατήρηση και η φροντίδα τους, η οποία προκαλεί την ειλικρινή ικανοποίησή μας.

Μια ισχυρή απόδειξη της σημασίας που αποδίδει και η Τουρκική Δημοκρατία στα μνημεία του πολιτισμού, που αποτελούν πλούτο πανανθρώπινο και πηγή υπερηφάνειας για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, αποτελεί και η λειτουργία του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως Μουσείου.

Διαβεβαιώνουμε, με βάση τις εμπειρίες και τα βιώματα μας από τις επισκέψεις μας εκεί, ότι δεν συναντήσαμε κανένα μουσουλμάνο να εκδηλώνει δυσφορία ή άλλες αντιδράσεις, αλλά αντίθετα –ας μας επιτραπεί- διαισθανόμαστε μια εσωτερική ικανοποίηση από την πλευρά τους, γιατί στον τόπο τους διασώθηκε και αξιοποιήθηκε ένα εξαιρετικής σπουδαιότητας μνημείο πολιτισμού.

Έχοντας αυτές τις καταβολές και αυτές τις πνευματικές – πολιτισμικές ευαισθησίες και ανησυχίες, πληροφορούμαστε ότι υπήρξε απόφαση και υλοποιείται η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Πρόδηλο είναι από τη γνώση που έχουμε για τις δυνατότητες της Τουρκικής Δημοκρατίας σήμερα, ότι δεν υπάρχει αδυναμία ανέγερσης ενός νέου τεμένους, εάν επείγουσες ανάγκες το επιβάλλουν, ενώ, όπως δημόσια διατυπώνεται χωρίς αντίρρηση, υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων τόπων λατρείας και προσευχής.

Η υλοποίηση συνεπώς της μετατροπής πλήττει και υπονομεύει την διακηρυσσόμενη από την τουρκική ηγεσία πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης, κατανόησης και φιλίας των λαών μας που με πολλούς διαφορετικούς και στο βάθος ομοούσιους τρόπους εκδηλώνουν τη βαθιά τους επιθυμία για καλύτερες και αδιατάρακτες ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες μόνο στην ιστορική αλήθεια μπορούν στέρεα να θεμελιωθούν.

Μ’ αυτές τις σκέψεις ως αφετηρία και πλαίσιο αναφοράς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς, μνημεία, που ουσιαστικά μεταξύ άλλων συγκροτούν την ιστορική, πολιτισμική και κοινωνική ταυτότητα της πόλης, μπορεί να χάσουν τον διαχρονικό και καθολικά αποδεκτό μνημειακό τους χαρακτήρα.

Η Αγία Σοφία ενσωματώνει πολλά στοιχεία του πολιτισμού της Ανατολής και για το λόγο αυτό έλκει πολυάριθμους επισκέπτες από την Ελλάδα, απ’ όλο τον κόσμο και πολλούς, εξ’ όσων γνωρίζουμε, Τούρκους πολίτες. Ως μουσείο θα συμβολίζει τη δυναμική-διαχρονική ταυτότητα της πόλης και θα υπηρετεί την κοινωνική και οικονομική ευημερία της σύγχρονης Τραπεζούντας.

Με την πεποίθηση ότι η έκκληση μας αυτή θα βρει ανταπόκριση, υποστηρίζουμε την διατήρηση του μνημείου της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσείου, ενός από τα φωτεινότερα της ανθρώπινης ιστορίας.

Με ιδιαίτερη τιμή

Για την Μέριμνα Ποντίων Κυριών
Ιφιγένεια Πανίδου

Για την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών
Χρήστος Γαλανίδης

Για την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης
Κωνσταντίνος Αποστολίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το βίντεο με τον μικρό ταουλτζή (πηγή: TikTok / mariasafaridou)
ΠΟΝΤΟΣ

Το TikTok υποκλίνεται στον μικρό Πόντιο ταουλτζή!

9/01/2026 - 1:22μμ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου: (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύτες» Waiblingen)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Πατρίδας μεσέλια»: Το ημερολόγιο 2026 του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύτες» Waiblingen αφιερωμένο στη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου

9/01/2026 - 10:36πμ
Οι Αμαζόνες χαιρετούν την Αικατερίνη Β', το 1787, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Ταυρίδα. Επικεφαλής του Λόχου των Αμαζόνων ήταν η 33χρονη Ελένη Ιβάνοβνα Σαραντόβα, σύζυγος του Έλληνα Ιωάννη Σαράντη (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/Schekinov Alexey Victorovich/ dlib.rsl.ru/viewer/01004002292#?page=211)
ΠΟΝΤΟΣ

Ελένη Ιβάνοβνα Σαραντόβα: Η καπετάνισσα του Λόχου των Αμαζόνων που ζήτησε κρατική ενίσχυση για να επιβιώσει στα γεράματά της

9/01/2026 - 10:06πμ
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης θα μείνει για πάντα στην καρδιά των Ποντίων
ΠΟΝΤΟΣ

Ντοκιμαντέρ μνήμης για τον Αχιλλέα Βασιλειάδη, έναν χρόνο μετά το θάνατό του

9/01/2026 - 8:37πμ
Οικογενειακή φωτογραφία σε προσφυγικό βιβλιάριο, από την έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ», που δημιουργήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Στυλιανού Γαντζίδη: Κρεμμύδι και ψωμί να τρώμε, καλύτερα να ζούμε στην Ελλάδα, παρά στην Τουρκία

8/01/2026 - 10:52μμ
Οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου στους δρόμους της Κομοτηνής, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Αποστολίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κουδούνια, νύφη και κυνηγητά: Οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου ξανά στους δρόμους

8/01/2026 - 2:06μμ
Αγιασμός των υδάτων στο Μπαμπαλιό, Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Εύξεινος Πόντος «άγιασε» τα νερά στο Μπαμπαλιό Αιτωλοακαρνανίας

8/01/2026 - 12:30μμ
Σκίτσο του Φ. Κτενίδη σε σχετικά νεαρή ηλικία (με δυσανάγνωστη υπογραφή), και το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους της «Ποντιακής Εστίας» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ιανουάριος 1950: Κυκλοφορεί το 1ο τεύχος της «Ποντιακής Εστίας» – Η έκκληση προς τους αναγνώστες, το όνειρο του Φίλωνα Κτενίδη

7/01/2026 - 6:07μμ
Χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αξού, αρχές 20ού αι. (φωτ.: ανώνυμου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτρη Μισαηλίδη: Τρεις μήνες μείναμε εκεί σε τσαντίρια. Πολύς κόσμος πέθανε. Πολλά μνήματα αφήσαμε εκεί

6/01/2026 - 9:38μμ
Ο Ξενοφών Άκογλου γράφει κάτω από τη φωτογραφία των τριών νέων: «Η περιφορά του Σταυρού στα σπίτια μετά την κατάδυση» (πηγή: «Λαογραφικά Κοτυώρων / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η γιορτή των Φώτων στα Κοτύωρα: Όταν ο σταυρός αγίαζε θάλασσα, σώμα και ψυχή

6/01/2026 - 9:23πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έντονη χιονόπτωση μπροστά από την έδρα της γερμανικής κυβέρνησης, στο Βερολίνο (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)

Kακοκαιρία σαρώνει ευρωπαϊκές χώρες – Άνεμοι με 213 χλμ/ώρα, πολικές θερμοκρασίες, πυκνές χιονοπτώσεις και κομμένο ρεύμα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Άνετη νίκη επί της Μπάγερν για τον Ολυμπιακό

8 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία Mercosur (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Δίχτυ προστασίας για 21 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα – Νέες προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις «βλέπει» η κυβέρνηση

8 ώρες πριν
Αποκατάσταση των ζημιών στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο Αράτου (φωτ.: Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)

Ροδόπη: Η Τουρκία καταδίκασε την επίθεση σε σχολείο της τουρκικής μειονότητας

9 ώρες πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Κύπρο (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Σάλος με το επίμαχο βίντεο για χρηματισμό του Ν. Χριστοδουλίδη – «Όποιος έχει στοιχεία, να τα καταθέσει»

10 ώρες πριν
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Ζωζώ Νταλμάς: H πρόσφυγας από την Πόλη που έγινε ντίβα του Μεσοπολέμου και συνδέθηκε με τον Μουσταφά Κεμάλ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign