pontosnews.gr
Σάββατο, 10/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Υάκινθος: Ο Έλληνας Άγιος των ερωτευμένων γιορτάζει σήμερα!

3/07/2013 - 12:49μμ
Άγιος Υάκινθος: Ο Έλληνας Άγιος των ερωτευμένων γιορτάζει σήμερα!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ως Άγιος της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών και της νεότητας έχει προβληθεί ο Υάκινθος, που εορτάζει σήμερα, 3 Ιουλίου.

Ο Άγιος Υάκινθος υπήρξε, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό. Εκείνος αρνήθηκε και φυλακίστηκε 12 χιλιόμετρα νότια από τα Ανώγεια της Κρήτης, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, όπου του έδιναν φαγητά ποτισμένα με το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε είδωλα.

Ο Άγιος αρνήθηκε το φαγητό επί σαράντα ημέρες και τελικά πέθανε από ασιτία το 98 μ.Χ., σε ηλικία 20 ετών. Οι φρουροί του βρήκαν στο κελί του αγγέλους που κρατούσαν λαμπάδες να τον στεφανώνουν. Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, κατά την ελληνορθόδοξη παράδοση, έδωσε εντολή να πετάξουν το λείψανό του στα θηρία, αλλά το φύλασσαν άγγελοι και τα θηρία δεν το πείραξαν. Τελικά, το λείψανο ετάφη στην πατρίδα του, την Καισάρεια, από έναν συγκλητικό που του ξανάδωσε το φως του.

Παράλληλα, το όνομα Υάκινθος είναι συνυφασμένο και με τα πανάρχαια ήθη. Προς τιμήν του γίνονταν κάθε χρόνο γιορτές στην Τύλισσο, στη Μεσσηνία και τη Σπάρτη. Γιόρταζαν το θάνατο και την ανάστασή του, καθώς θεωρούνταν ένας προελληνικός θεός της βλάστησης και της γονιμότητας.

Η σύγχρονη λατρεία του Αγίου ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης, με τα Υακίνθεια, και εξαπλώνεται σιγά – σιγά σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείται ο Άγιος του έρωτα, των αγνών αισθημάτων, της δημιουργίας και της έμπνευσης. Ειδικότερα, όσοι προτιμούν να γιορτάζουν τον, κατά την κρητική παράδοση, Έλληνα Άγιο της αγάπης επισκέπτονται το ναό του Αγίου Υακίνθου, ένα λιτό, κυκλικό, πέτρινο κρητικό ναό που είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.200, στον Ψηλορείτη.

Στα Υακίνθεια, σε ένα συγκερασμό της αρχαιοελληνικής και της χριστιανικής γιορτής, κάθε καλοκαίρι, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τιμώνται η νιότη και η αγάπη, με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διαρκούν τρεις ημέρες. Έχουν εξελιχθεί, μάλιστα, σε θεσμό και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και μουσικών από την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και όλη τη Μεσόγειο.

Στο μουσικό κομμάτι των εκδηλώσεων έντονη είναι η σφραγίδα του Λουδοβίκου των Ανωγείων, διοργανωτή των Υακινθείων από το 1998, που με το δικό του ιδιαίτερο, χαρισματικό τρόπο τραγουδά τον έρωτα και την προσδοκία του.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λουδοβίκου των Ανωγείων, «ο Άγιος Υάκινθος με τον Βαλεντίνο δεν είναι διαφορά αντίθεσης, απλά διαφορά. Στον Βαλεντίνο κόβουνε τα τριαντάφυλλα και τα προσφέρουν για αγάπη στα κορίτσια τους. Εμείς παίρνουμε το χέρι του κοριτσιού και το οδηγούμε εκεί που είναι τα τριαντάφυλλα και του τα δείχνουμε, δεν τα κόβουμε ποτέ. Ο Άγιος Υάκινθος δεν είναι ο Άγιος των ερωτευμένων, αλλά εκείνων που έχασαν και εκείνων που ελπίζουν να βρουν. Ο έρωτας έτσι κι αλλιώς είναι θεϊκή επίσκεψη και η ζωή, γενικότερα, μια γιορτή, όπου είμαστε όλοι καλεσμένοι. Επτακόσιες είκοσι χιλιάδες (720.000) ώρες που είναι τα 80 χρόνια ζωής δεν είναι αρκετές για να γεράσουμε. Ό Άγιος Υάκινθος είναι ο άγιος της μοναξιάς, του συγκρατημένου πάθους».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου (πηγή: naftemporiki.gr)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Τον Σεπτέμβριο του 2026 ανοίγει η Χάλκη

8/05/2025 - 11:09μμ
Στιγμιότυπο από το συνέδριο κατά τη συζήτηση του θέματος «Μύηση: Κερυγματική και Μυσταγωγική Διακήρυξη ως ποιμαντική προτεραιότητα» (φωτ.: YouTube)
ΠΙΣΤΗ

Μητρόπολη Πισιδίας: Διήμερο συνέδριο «Ξεκινώντας ξανά από τη Νίκαια» στην Αττάλεια

6/05/2025 - 10:54πμ
Η Μονή των Ταξιαρχών σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: lesvosoldies.gr)
ΠΙΣΤΗ

Λέσβος: Κορυφώνεται το μεγάλο πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο – Η ιστορία της μονής και της εικόνας

3/05/2025 - 9:35πμ
Οι δύο ιεράρχες στο Οικ. Πατριαρχείο (φωτ.: Αρχείο Οικουμενικού Πατριαρχείου / Νίκος Μαγγίνας)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος για πάπα Φραγκίσκο: «Μοιραζόμασταν κοινές αγωνίες»

26/04/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: EPA /  Darek Delmanowicz)
ΠΙΣΤΗ

Βατικανό: Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ήχησε «το Χριστός Ανέστη»

26/04/2025 - 3:01μμ
Στιγμιότυπο από την ιεροτελεστία της σφράγισης του φέρετρου του πάπα Φραγκίσκου την παραμονή της κηδείας του (φωτ.: Γραφείο Τύπου Βατικανού)
ΠΙΣΤΗ

Στην Κωνσταντινούπολη η πρώτη επίσκεψη του νέου πάπα;

26/04/2025 - 1:02μμ
Ζωοδόχος Πηγή στην Καλλίφυτο Δράμας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Ζωοδόχος Πηγή στην Καλλίφυτο Δράμας: Γιορτάζει ο ναός με το αγίασμα που αναβλύζει μέσα στο βράχο

25/04/2025 - 11:08πμ
(Φωτ.: flickr / Ι.Μ. Θεσσαλονίκης)
ΠΙΣΤΗ

Θεσσαλονίκη: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Γεωργίου στη Ροτόντα

23/04/2025 - 3:54μμ
Εικόνα του Αγίου Γεωργίου (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Ευσταθίου)
ΠΙΣΤΗ

Τ’ Α-Γιωργί τ’ Απρίλη η γιορτή – Πώς γιορταζόταν στον Πόντο

23/04/2025 - 9:12πμ
Από τη συνάντηση των δύο θρησκευτικών ηγετών στη Λέσβο, το 2016 (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης για Πάπα Φραγκίσκο: Πιστός φίλος, συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου – Γνήσιος φίλος της Ορθοδοξίας

21/04/2025 - 4:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φρίντριχ Μερς, Εμανουέλ Μακρόν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τουσκ κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Κίεβο (φωτ.: EPA/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT)

Η Τουρκία βάζει… τα καλά της και διεκδικεί ρόλο επιτηρητή της πιθανής εκεχειρίας στην Ουκρανία

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Greek Basketball League: Έμεινε στην κατηγορία το Μαρούσι – Νίκη στη Ρόδο για τον Άρη

50 λεπτά πριν
Ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενηδούνιας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)

Κώστας Γενηδούνιας: Είπα την αλήθεια για τις ελλείψεις ασφαλείας και την απαξίωση του σιδηροδρόμου και απολύθηκα

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση των νεαρών «Αργοναυτών» του Κιλκίς στο φεστιβάλ (φωτ.: Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Οι μικροί «Αργοναύτες» του Κιλκίς ξεσήκωσαν το 14ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/ Ένωση Βουρλιωτών Μ. Ασίας)

Ένωση Βουρλιωτών Μ. Ασίας: Ταξίδι-προσκύνημα στα Βουρλά τον Ιούνιο

3 ώρες πριν
Μέλη της κοινότητας των Ινδουιστών στο Πακιστάν διαδηλώνουν κατά της Ινδίας, νωρίτερα σήμερα και πριν ανακοινωθεί η κατάπαυση του πυρός (φωτ.: EPA/ REHAN KHAN)

Ινδία-Πακιστάν: Συμφώνησαν σε «πλήρη και όχι μερική» κατάπαυση του πυρός

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign