pontosnews.gr
Δευτέρα, 21/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ποντιακή Διάλεκτος ξαναζωντανεύει! Τι λένε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές

6/06/2013 - 11:06πμ
Η Ποντιακή Διάλεκτος ξαναζωντανεύει! Τι λένε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα ακούσματα του παππού και της γιαγιάς ξαναζωντανεύουν μέσα σε σχολικές αίθουσες, με μαθητές όχι παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, αλλά ενήλικες, από φοιτητές πανεπιστημίου μέχρι πενηντάρηδες. Ολοι ξανακάθονται στα θρανία για να μάθουν την ποντιακή διάλεκτο και να ξαναζωντανέψουν λέξεις όπως «πουλόπο μ’», «λελεύω σε», «ψύ μ’», «έμορφος».

Εχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες από συλλόγους και εκπαιδευτικούς, αλλά οργανωμένη προσπάθεια σε πανελλαδικό επίπεδο πραγματοποιείται για πρώτη φορά από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, ενώ υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τους δήμους, μέσα από τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης. Πρωτοπόρος στην προσπάθεια αυτήν ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Οπως λέει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του συνδέσμου, Αντώνης Παυλίδης, «επιθυμία μας είναι τα τμήματα της ποντιακής διαλέκτου -της πιο κοντινής στην αρχαία ελληνική γλώσσα, όπως είχε αναφέρει ο αείμνηστος καθηγητής Γλωσσολογίας Χρίστος Τσολάκης- να μη μείνουν προσηλωμένα μόνο στην τυπική διδασκαλία, αλλά να μετατραπούν σε κέντρα μάθησης και πολιτισμού».

Οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί που πλαισιώνουν το πρόγραμμα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι η Ανατολή Καρυπίδου, η Ευρώπη Παπαδοπούλου, ο Θεόδωρος Τελόπουλος, ο Στάθης Ταξίδης και η Αλκμήνη Θεοδωρίδου.

Ο πρώτος κύκλος των τριετών μαθημάτων άρχισε στις 8 Απριλίου και θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2013. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συνδέσμου, διευθυντή του 55ου Δημοτικού Σχολείου, Κώστα Ανθόπουλο, «στους 150 συμμετέχοντες δόθηκε εκπαιδευτικό υλικό (αποσπάσματα από επιστημονικό εγχειρίδιο που σύντομα θα εκδοθεί), το οποίο καλύπτει 21 διδακτικές ενότητες από κείμενα γνωστών και καταξιωμένων συγγραφέων, λογοτεχνών αλλά και πνευματικών ανθρώπων -λαογράφων και εκπαιδευτικών ποντιακής καταγωγής».

Ο δάσκαλος Στάθης Ταξίδης τονίζει πως «είναι εξαιρετικό το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση που δείχνει ο κόσμος για την εκμάθηση των Ποντιακών. Τριάντα πέντε μαθητές -ποντιακής καταγωγής κυρίως και νύφες Ποντίων- παρακολουθούν δύο φορές την εβδομάδα τα δίωρα μαθήματα. Ωστόσο, ανάμεσά τους υπάρχουν και μη Πόντιοι. Στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι με πανεπιστημιακά διπλώματα -στο τμήμα μας έχουμε ένα μαθητή με διδακτορικό και πέντε με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών- αλλά και μεσήλικες, οι οποίοι έρχονται στα μαθήματα απευθείας μετά τη δουλειά».

«Υπάρχουν διαφορετικών επιπέδων μαθητές. Αρκετοί δεν είναι Πόντιοι. Τους ενδιαφέρει η γλώσσα, η ετυμολογία των λέξεων, όπου βλέπουμε πόσο μεγάλη είναι η ταύτισή τους με την ποντιακή διάλεκτο. Μία άλλη μεγάλη ομάδα ατόμων, που γνωρίζουν ποντιακά, θέλουν να μάθουν να γράφουν. Παρακολουθούν με μεγάλη συνέπεια και θέλουν να γράψουν κάποια στιγμή αυτά που σκέφτονται ή αυτά που έχουν ακούσει από τους μεγαλύτερους, γιαγιάδες ή παππούδες. Φαντάζονταν πως δεν έχει τέτοια σπουδαιότητα η γλώσσα. Τους αρέσουν τα κείμενα που διαβάζουμε από το εγχειρίδειο της ποντιακής διαλέκτου», ανέφερε η δασκάλα Ανατολή Καρυπίδου.

Του Φόρη Πεταλίδη

Πηγή: agelioforos.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Istiklalden/instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Ερντογάν τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι από τον Πόντο – Η μελωδία από τη Ριζούντα που ακούστηκε στη Σαμψούντα

20/09/2026 - 11:57μμ
(Φωτ.: spnx.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης

20/09/2026 - 6:56μμ
Το χειρόγραφο τηλεγράφημα σε έντυπο της Eastern Telegraph Company, με το μήνυμα γραμμένο με μολύβι και λατινικούς χαρακτήρες. Ο ένοπλος είναι ο Τοπάλ Οσμάν (πηγή:  Ψηφιομνήμων ΑΠΘ / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης· εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 1920: Το τηλεγράφημα των 39 λέξεων που προειδοποιούσε για σφαγές στον Πόντο

20/09/2026 - 3:55μμ
Ο μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τους καταδικασθέντες από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: fouit.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αμάσεια 1921: Τα ονόματα των Ποντίων της αγχόνης ακούστηκαν ξανά, στην Καστοριά

20/09/2026 - 11:39πμ
Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

20/09/2026 - 9:40πμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Οικογενειακή φωτογραφία πριν από το φετινό τουρνουά, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Χριστόφορου Κοσκενίδη (φωτ.: Οργανωτική Επιτροπή)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Ταράζ στην Ελλάδα με μια μπάλα: Οι Πόντιοι του Καζακστάν κρατούν τη μνήμη ζωντανή στα γήπεδα

19/09/2026 - 7:22μμ
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

19/09/2026 - 11:05πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
(Φωτ.: facebook σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου "Ποντιακή Λύρα")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και εικαστικών

18/09/2026 - 1:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Istiklalden/instagram)

Όταν ο Ερντογάν τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι από τον Πόντο – Η μελωδία από τη Ριζούντα που ακούστηκε στη Σαμψούντα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Το 5Χ5 ο Παναθηναϊκός – Νίκες για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ για το Ιράν: «Εξετάζω αν και πότε θα ανατινάξω ολόκληρη τη χώρα» – Σε «φάση λήψης αποφάσεων» ο Αμερικανός πρόεδρος

7 ώρες πριν
(Φωτ.: xanthinews.gr)

Κομοτηνή: Για τις πατρίδες που χάθηκαν και τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν – Ημέρα μνήμης για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά στη Σητεία: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής – Μηνύματα 112 σε γύρω περιοχές

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Κώστας Γιουτίκας: Στηρίζουμε τη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV