pontosnews.gr
Σάββατο, 20/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέος νόμος για τη δωρεά οργάνων! Πότε θα αφαιρούνται τα όργανα;

30/05/2013 - 8:13πμ
Ρουμανία: Ασθενής έπιασε φωτιά στo χειρουργείο 2
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Άλλο ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο για την απρόσκοπτη δωρεά οργάνων από πολλούς συμπολίτες μας που θέλουν να χαρίσουν ζωή, δημιουργείται με την αλλαγή του νόμου που είχε ψηφιστεί και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το ερχόμενο Σάββατο.
 
Έπειτα από σχετικές παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες της Εκκλησίας ο νόμος διαφοροποιήθηκε. Και έτσι πλέον έστω κι αν κάποιος θέλει να γίνει μετά θάνατον δωρητής οργάνων, θα πρέπει να υπάρχει απαραίτητα η σύμφωνη γνώμη των συγγενών του.
 
Ο νόμος που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, δημιουργεί πλέον διλλήματα στις οικογένειες των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους ή είναι κλινικά νεκροί καθώς οι συγγενείς έχουν τον τελικό λόγο.

Ο νόμος όταν πρωτοδημιουργήθηκε καθιστούσε όλους τους  Έλληνες δυνητικά δότες εκτός εάν γραπτώς είχαν δηλώσει το αντίθετο. Βέβαια μέσα σε αυτό το κλίμα είχε δημιουργηθεί και αναστάτωση με αποτέλεσμα πολλοί να σπεύδουν ακόμη και σε αστυνομικά τμήματα για να κάνουν δήλωση άρνησης δωρεάς οργάνων.
 
Γι αυτό και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων διευκρινίζει ότι σύμφωνα με το νόμο και τις αλλαγές του «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».
 
Πρόκειται για μια τροποποίηση η οποία όπως επισημαίνει και ο ΕΟΜ έγινε το 2012 τον Απρίλιο κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2011.

Για να αποτρέψει κανείς το ενδεχόμενο να του αφαιρεθούν τα όργανα όταν κριθεί ότι είναι κλινικά νεκρός θα πρέπει να κάνει δήλωση την οποία θα αποστείλει στον ΕΟΜ. Η δήλωση αυτή σύμφωνα με τον Οργανισμό διασφαλίζει ότι:
 
· στην περίπτωση που ο πολίτης, που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση, αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, δεν θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.
· η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν της έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του.
· σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας, η δωρεά οργάνων δεν θα πραγματοποιείται, είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση είτε όχι .
 
Μ αυτά και μ αυτά όμως και με την παραφιλολογία των τελευταίων μηνών, έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα και σοβαρή ανησυχία σε πιθανούς δότες. Συνέπεια είναι να μειώνεται σταθερά ο αριθμός των μοσχευμάτων καθώς εκτός των άλλων δεκάδες πολίτες σπεύσουν να κάνουν αρνητική δήλωση με το φόβο της αναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων.
 
Ο ΕΟΜ στο πλαίσιο αυτό αφήνει αιχμές και για επίσημους φορείς που ενισχύουν αυτό το κλίμα εκφράζοντας την λύπη του για το  «γενικότερο πλαίσιο «εκφοβισμού» του κοινού όπου χρησιμοποιείται ως μέσο και ο θεσμός της Δωρεάς Οργάνων, ένας θεσμός που έχει ως βάση και απαραίτητη προϋπόθεση την Κοινωνική Συναίνεση. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα δυσάρεστο, να κυκλοφορούν, αβίαστα και απερίσκεπτα, ακόμα και από επίσημους φορείς τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του κοινού από τον ανιδιοτελή σκοπό της Δωρεάς Οργάνων» σημειώνεται από τον ΕΟΜ.
 
Να σημειωθεί ότι η δωρεά οργάνων παρουσιάζει ειδικά τους τελευταίους μήνες καθοδική πορεία. Τα επίσημα στοιχεία από τις καταγραφές του ΕΟΜ αναφέρουν ότι τους πρώτους μήνες του 2013 σημειώνεται κάθετη πτώση της δωρεάς οργάνων, ενώ υπολογίζεται ότι η μείωση θα αγγίξει το 50% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Και είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΜ  από 1.1.2013 μέχρι τις αρχές Μαΐου μετρούσε μόλις 16 δωρητές οργάνων.
 
Εκτιμάται δε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου ο αριθμός των δοτών δε θα ξεπεράσει τους 20 γεγονός που σημαίνει ότι έως το τέλος του 2013 θα έχουμε φθάσει περίπου τους 40 δωρητές. Αντίθετα πέρυσι περίπου 80 άνθρωποι είχαν προσφέρει τα όργανά τους και έσωσαν ζωές.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πηγή: iatropedia.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pickpik.com)
ΥΓΕΙΑ

Εξαιρετικά νέα: Έρευνα έδειξε ότι χημική ουσία στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

11/12/2025 - 1:52μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Η παγκόσμια κρίση βίας κατά παιδιών και γυναικών που παραμένει αόρατη: Νέα στοιχεία σοκ

10/12/2025 - 12:25μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Δύο Έλληνες πρωτοστατούν στη θεραπεία των πιο δύσκολων εγκεφαλικών όγκων, αρχικά σε παιδιά

29/11/2025 - 6:39μμ
(Φωτ.: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

22/11/2025 - 9:35πμ
Η παραπληροφόρηση διογκώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας σχετικά με τα εμβόλια για τον covid (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης για ψευδείς ειδήσεις για θέματα υγείας – Το πρώτο έρχεται τον Δεκέμβριο

16/11/2025 - 10:57πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Η φυματίωση παραμένει η φονικότερη μολυσματική νόσος, με 1,23 εκατ. θανάτους το 2024

13/11/2025 - 9:00πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/biancavandijk-9606149/)
ΥΓΕΙΑ

Αυτισμός: Τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως δεν συνδέεται με τη χρήση παρακεταμόλης κατά την κύηση

10/11/2025 - 10:27πμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/bruno141990-3044791)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ανησυχία για τα οδοντιατρικά αμαλγάματα που περιέχουν υδράργυρο – Τι ζήτησαν οι ΗΠΑ

3/11/2025 - 9:15μμ
(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Νέα δεδομένα από ευρωπαϊκή μελέτη που διήρκεσε 23 χρόνια

31/10/2025 - 12:05μμ
Στιγμιότυπο από τη Βαρβάκειο, την κεντρική κρεαταγορά της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Αναστάσης Ναρεκιάν)
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Οι ουρολοιμώξεις συνδέονται με την κατανάλωση κρέατος – Τι συστήνουν οι ειδικοί

24/10/2025 - 2:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγρότες της Αργολίδας στην παλαιά εθνική οδό Άργους-Κορίνθου στα Δερβενάκια (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Χριστούγεννα στα μπλόκα: Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες σε όλη τη χώρα

31 λεπτά πριν
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2024 (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών φέρνουν την ποντιακή παράδοση στην καρδιά της Αθήνας

53 λεπτά πριν
Η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/ OLIVIER HOSLET)

Διχασμένη η Ευρώπη στο Ουκρανικό

57 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την αφήγηση των παραμυθιών (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)

Χαλκίδα: Ιστορίες από τον Πόντο και τη Μικρασία στη χριστουγεννιάτικη γιορτή των «Κομνηνών» και του «Άγιου Ιωάννη του Ρώσσου»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Αραιές νεφώσεις, τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στο σημερινό σκηνικό του καιρού

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: freepik)

Γαλλία: Τρεις κουκουλοφόροι απήγαγαν ένα ζευγάρι και το ανάγκασαν να τους μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign