pontosnews.gr
Σάββατο, 30/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόλεμος για το Κοράνι στη Θράκη

11/01/2013 - 8:58πμ
Πόλεμος για το Κοράνι στη Θράκη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

“Πόλεμος” για το Κοράνι στη Θράκη! Η μυστική σύσκεψη στο προξενείο και οι προκλήσεις

Το ερώτημα “ποιος διοικεί στη Θράκη”, έχει τεθεί πολλές φορές από το Onalert. Κάποιοι από τους καλεσμένους που έδωσαν συνέντευξη στο στούντιό του, όπως ο Γεράσιμος Αρσένης και ο Σάββας Καλεντερίδης είχαν απαντήσει ευθέως: το τουρκικό προξενείο.

Δυστυχώς κάθε τόσο δικαιώνονται.Τελευταίο παράδειγμα;

Η τροπολογία για τους Ιεροδιδασκάλους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και την ενίσχυση της φοίτησης μουσουλμανοπαίδων στα δημόσια σχολεία της Θράκης.

Το Onalert αποκαλύπτει τις νέες τουρκικές πιέσεις οι οποίες δυστυχώς υποστηρίζονται και από ελληνικά κόμματα! Ελπίζουμε ότι και σ΄αυτό το θέμα η κυβέρνηση του κ.Σαμαρά δεν θα κάνει πίσω.

Πως έχει η ιστορία

Από το 2007 η Ελλάδα ψήφισε το ν.3536/2007 για την πρόσληψη 240 Ιεροδιδασκάλων στη Θράκη.

Πρωτοβουλία θετική.

Δυστυχώς όμως η μη εφαρμογή του εξαιτίας ορισμένων αδυναμιών του νόμου που εκμεταλλεύθηκε το τουρκικό προξενείο, δημιούργησε σειρά σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων στην Θράκη. Η κυριότερη ήταν ότι όσοι επέλεξαν να ενταχθούν στο νόμο, τελικά δεν πληρώθηκαν και αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα δικαστήρια (κέρδισαν τη δίκη), στοχοποιήθηκαν από το Προξενείο και δέχθηκαν επιθέσεις όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και μέλη της οικογένειάς τους. Αντίθετα, όσοι εντάχθηκαν στις λίστες μισθοδοσίας του τουρκικού προξενείου, πληρώθηκαν και πληρώνονται κανονικά ενώ άρχισαν να λειτουργούν το απόγευμα τα περίφημα «κουράν κουρσούμ», δηλαδή «φροντιστήρια κορανίου». Τα κουράν κουρσούμ είναι η μέθοδος στρατολόγησης των μουσουλμανοπαίδων στην «τουρκική εθνική ιδέα» την οποία ταυτίζει με το Ισλάμ η νέα πολιτική Ερντογάν.

Με μια τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή 20/12/2012, και υπογράφεται από Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ,προβλέπεται:

Α. Στην πενταμελή επιτροπή επιλογής διαμορφώνεται βέβαιη μουσουλμανική πλειοψηφία (3 στους 5 είναι μουσουλμάνοι σε κάθε περίπτωση) ενώ αφήνει στην διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αν θα είναι και οι 5 Μουσουλμάνοι.

Η μισθοδοσία των Ιεροδιδασκάλων θα γίνεται από την ελληνική Πολιτεία χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων και παρέχεται ασφάλιση και συντάξιμα έτη. Με τον τρόπο αυτό το Ελληνικό Κράτος προσφέρει ένα καθεστώς διαφάνειας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας στους Ιεροδιδασκάλους σε αντίθεση με τις πρακτικές που ακολουθεί το Τουρκικό προξενείο όπου όλα γίνονται εν κρυπτώ και αφού προηγηθεί ο εξευτελισμός του Ιμάμη μέσω της υπογραφής «δηλώσεων τουρκισμού». Οι μισθοδοτούμενοι από το τουρκικό προξενείο αμείβονται με «μαύρα χρήματα» και δεν έχουν σύνταξη ενώ ασφαλίζονται σε τουρκικές εταιρείες, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να μετακινούνται στην Τουρκία για να έχουν δωρεάν περίθαλψη.

Β. Εξειδικεύεται παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο (ν.1566/1985) ώστε να δοθεί το δικαίωμα στους μουσουλμάνους ιεροδιδασκάλους να παραδίδουν μαθήματα Κορανίου μόνο στους μουσουλμάνους μαθητές-μέλη της μειονότητας της Θράκης που φοιτούν στα δημόσια σχολεία της Θράκης σε περίπτωση που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών και, φυσικά, συναινούν οι γονείς τους. Τα μαθήματα αυτά θα παραδίδονται εντός του ωραρίου διδασκαλίας αλλά εκτός του ωρολογίου προγράμματος σπουδών, συνεπώς δεν θα βαθμολογούνται και δεν θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Χωρίς αυτή την ρύθμιση, η κύρια πολιτική επιλογή για την ένταξη των μουσουλμανόπαιδων στο δημόσιο σχολείο από την 1η Δημοτικού, μένει ανολοκλήρωτη.

Αντίδραση του προξενείου

Οι πληροφορίες που έχει το Onalert αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόξενος πληροφορήθηκε την τροπολογία από τον Αχμέτ Ιλχάν (πολιτευτή της ΔΗΜΑΡ, πρώην πολιτευτή της Ν.Μπακογιάννη και πρώην Βουλευτής της ΝΔ) τα Χριστούγεννα. Συγκάλεσε αμέσως σύσκεψη της μικρής Συμβουλευτικής. Σ’ αυτήν υπήρξε προσωπική επίθεση στον Α.Χατζηοσμάν διότι ως «κυβερνητικός βουλευτής» έπρεπε να γνωρίζει τι γίνεται και να μην επιτρέψει να υπάρξει τέτοια τροπολογία.

Ο Τούρκος Πρόξενος εξήγησε ότι αν η τροπολογία εφαρμοστεί «όλη η δουλειά που κάναμε τόσα χρόνια, μπορεί να καταρρεύσει». Αξιολόγησε ως πιο επικίνδυνο, το δικαίωμα διδασκαλίας του Κορανίου στα δημόσια σχολεία της Θράκης και ξεκαθάρισε ότι αν δεν μπορέσουν να καταψηφίσουν την τροπολογία, πρέπει οπωσδήποτε να βγει αυτή η πρόβλεψη.

Τα “επιχειρηματα” που ακούστηκαν;

Σύμφωνα με πληροφορίες:

Ο Ιλχάν πρότεινε να λένε ότι οι Ιεροδιδάσκαλοι δεν έχουν τελειώσει Πανεπιστήμιο και στα σχολεία πρέπει να διδάσκουν μόνο όσοι έχουν τελειώσει Πανεπιστήμιο και μόνο όσοι έχουν περάσει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ο Ζεϊμπέκ είπε από την πλευρά του ότι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη λογική ότι η τροπολογία είναι κάτι που σκέφτηκαν οι εθνικιστές για να καταστρατηγήσουν τη θρησκευτική ελευθερία της μειονότητας, διότι αυτό το επιχείρημα θα πείσει τους συντρόφους του. Ο Τούρκος Πρόξενος συμβούλευσε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, να υποστηρίξουν όλοι την πρόταση να αλλάξει πρώτα ο νόμος για τον Μουφτή καθιερώνοντας την εκλογή του από όλους τους μειονοτικούς και μετά να ισχύσει η τροπολογία ώστε ο καινούργιους Μουφτής να διορίσει τους Ιμάμηδες. Τέλος είπε στους Βουλευτές ο καθένας να πει στο κόμμα του ότι αν δεν καταψηφίσει την τροπολογία όλοι οι ψήφοι της μειονότητας θα πάνε αλλού.

Τα ελληνικά κόμματα τι κάνουν,ποιες είναι οι θέσεις τους

Τι λένε  τα κόμματα και οι τοπικοί Βουλευτές

ΝΔ
Η ΝΔ στηρίζει την τροπολογία. Καθώς δεν έχει μειονοτικό Βουλευτή δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα.

ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την τροπολογία παρά την απειλή του Χατζηοσμάν ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί. Άλλωστε η τροπολογία υπηρετεί τις βασικές αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υπεράσπισής τους ενώ βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον σχεδιασμό που είχε γίνει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα μειονοτικά θέματα στη βάση της υποστήριξης όλων των πολιτικών για την ισότιμη ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ αποδέχθηκε το επιχείρημα του Αχμέτ Ιλχάν ότι όποιος βγει πρώτος να καταψηφίσει την τροπολογία, θα κερδίσει τις ψήφους της μειονότητας (αυτό που δεν είπε στη ΔΗΜΑΡ είναι ότι μιλούσε για τις ψήφους που ελέγχει το τουρκικό προξενείο) και βγήκε αμέσως με ανακοίνωση της η Ρεπούση να πει ότι δεν θα την ψηφίσει. Τα επιχειρήματα είναι περίπου αυτά που προέκυψαν από τη σύσκεψη στο τουρκικό προξενείο. Στο άγχος της να μην χάσει ψήφους προς το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να πάρει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ η ΔΗΜΑΡ λειτούργησε σαν να ψηφίζουν στη Θράκη μόνο μουσουλμάνοι που ακολουθούν το προξενείο. Αυτό επίσης που δεν είδαν οι επιτελείς της ΔΗΜΑΡ που παρέσυραν τον Κουβέλη σε ένα τέτοιο λάθος, είναι ότι η μειονότητα ποτέ δεν ψηφίζει μικρά κόμματα αλλά μόνο κυβερνητικά. Ο Αχμέτ Ιλχάν φρόντισε να βγει αμέσως και να δηλώσει στις προξενοφυλλάδες της Θράκης ότι με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ αποσύρθηκε η τροπολογία. Η αλήθεια είναι ότι η τροπολογία δεν έχει αποσυρθεί.

ΣΥΡΙΖΑ
Υπάρχει εσωτερικό ζήτημα καθώς οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ αλλά και ορισμένοι που επηρεάζονται από τις αντιλήψεις περί «αριστεράς με εθνική συνείδηση στα πρότυπα του ΕΑΜ», έχουν ταχθεί υπέρ της τροπολογίας. Μετά την παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ όμως τίθεται το θέμα αν θα επιτύχουν να συγκρατήσουν όσους έχουν υποκύψει στη γοητεία της ψηφοθηρίας μέσω της ταύτισης με τις θέσεις του τουρκικού προξενείου. Ο Ζεϊμπέκ και ο Καραγιουσούφ έχουν ήδη δηλώσει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψηφίσει αυτοί θα ανεξαρτητοποιηθούν.

ΑΝΕΛ
Οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την τροπολογία.

Χρυσή Αυγή
Δεν στηρίζει την τροπολογία, όπως είναι φυσικό.

ΚΚΕ
Δεν στηρίζει την τροπολογία λόγω της γενικότερης θέσης του για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

Εκκλησία
Οι τοπικοί Μητροπολίτες θεωρούν ότι η τροπολογία αυτή δείχνει τον σεβασμό της Ελλάδας προς τα θρησκευτικά δικαιώματα και την θρησκευτική ταυτότητα της μειονότητας γι’ αυτό την βλέπουν θετικά.

Πηγή: onalert.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.:  (ΥΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσιακές εικόνες από την τοποθέτηση πεζογέφυρας από το ΓΕΕΘΑ

24/05/2026 - 1:40μμ
Ο αδικοχαμένος αεροπόρος Κώστας Ηλιάκης που χάθηκε πάνω από το Αιγαίο (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/ΑΠΕ/ Γιώργος Λαμπράκης)
ΑΜΥΝΑ

Κώστας Ηλιάκης: 20 χρόνια στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας

23/05/2026 - 12:14μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην τελετή εγκαινίων του συγκροτήματος νέων Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ) στο Αγαθονήσι (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / Ευάγγελος Καραΐσκος / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Αναμένω εξηγήσεις από τον Ουκρανό ΥΠΑΜ για το drone – Μήνυμα και προς την Άγκυρα

14/05/2026 - 8:11μμ
Αλιευτικό σκάφος (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Άνδρος: Ψάρευαν ανοιχτά του νησιού και «έπιασαν» υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού!

14/05/2026 - 12:32μμ
Αεροπορική επίδειξη στην παραλία του Φλοίσβου για τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη συγκρότηση της Πολεμικής Αεροπορίας ως ανεξάρτητου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Η Πολεμική Αεροπορία γιόρτασε 95 χρόνια δόξας με ένα μοναδικό airshow στον Φλοίσβο

10/05/2026 - 11:40μμ
Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηρωϊκού καταδρομέα της ΕΛΔΥΚ, Μανώλη Μπικάκη, στον Αμύγδαλο του Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Μανώλης Μπικάκης: Αποκαλυπτήρια προτομής για τον «ξεχασμένο ήρωα» καταδρομέα της Κρήτης που σταμάτησε τον Αττίλα

10/05/2026 - 10:44μμ
(Πηγή: Γρ. Τύπου Απ. Τζιτζικώστα)
ΑΜΥΝΑ

Ο Έβρος ως «ασπίδα» της Ευρώπης: Επίσκεψη του Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα στον φράχτη

10/05/2026 - 5:31μμ
Το ουκρανικής κατασκευής drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα (φωτ.: ΕΡΤ)
ΑΜΥΝΑ

Συναγερμός για το ουκρανικό drone στη Λευκάδα – Στο μικροσκόπιο των Ενόπλων Δυνάμεων το σκάφος με τα 100 κιλά εκρηκτικά

10/05/2026 - 1:02μμ
Ο Νίκος Δένδιας στο 6ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.  Σάββατο 9 Μαΐου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δένδιας για το drone στη Λευκάδα: «Ξέρουμε ποιοι είναι και τι περιέχει» – Πολιτικό μήνυμα για άμυνα και νέες απειλές

9/05/2026 - 4:16μμ
Στιγμιότυπο από ένα από τα ερασιτεχνικά βίντεο με το ουκρανικής κατασκευής θαλάσσιο drone
ΑΜΥΝΑ

Θρίλερ με το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα: «Έτοιμο για επίθεση καμικάζι» λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

8/05/2026 - 6:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Αλί Χαμενεΐ (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν)

Ιράν: Οι Αρχές σχεδιάζουν την κηδεία του Αλί Χαμενεΐ, τρεις μήνες μετά το θάνατό του

6 ώρες πριν
Ο εκλιπών Νίκος Ταγαράς (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Έφυγε από τη ζωή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς – Τα συλλυπητήρια μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

7 ώρες πριν
Έργα του Φώτη Κόντογλου για το κείμενό του «Θρηνητικό συναξάρι Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)

Άλωση της Πόλης: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος μέσα από τα μάτια του Φώτη Κόντογλου – Ένα «θρηνητικό συναξάρι»

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θωμαΐς Αντωνιάδου)

Εντυπωσιακός και πάλι ο Εμμανουήλ Καραλής, πέρασε τα 6,00μ στη Λεμεσό

7 ώρες πριν
Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης στην εναρκτήρια διάλεξη του νέου κύκλου ακαδημαϊκών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Τετάρτη 27 Μαΐου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Από τη Χάλκη στη σύγχρονη γεωπολιτική: Οι «πειρασμοί» του 20ού αιώνα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

8 ώρες πριν

«Ακρίτες» Ασπροπύργου: Στο φουλ οι μηχανές για το διήμερο «Πανοΰρ Αγίας Τριάδας»

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign