pontosnews.gr
Τετάρτη, 23/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μέρες του 1941 αναβίωσαν στο κέντρο της Αθήνας

16/11/2012 - 8:53πμ
Μέρες του 1941 αναβίωσαν στο κέντρο της Αθήνας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με πρωτοφανή μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησε ο σύλλογος Κιλκισιωτών Αθήνας και περιχώρων το 11ο «Κιλκισιώτικο Αντάμωμα» την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στην θεατρική αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Αγίου Δημητρίου.

Κιλκισιώτες από κάθε γωνιά της Αττικής και όλων των ηλικιών έφθασαν στον τόπο της εκδήλωσης για να τιμήσουν τους μαρτυρικούς ανθρώπους αλλά και τους μαρτυρικούς τόπους της πατρίδας τους. Το παρών τους έδωσαν και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Το 11ο «Κιλκισιώτικο Αντάμωμα» αυτήν την χρονιά ήταν αφιερωμένο στο «άγνωστο» ολοκαύτωμα των τριών ορεινών χωριών των Κρουσίων, το Αμπελόφυτο (Μουρσαλή), Κυδωνιά (Κοτσαλάρ) και Κλειστό (Μουσγαλή).

Παρά το γεγονός ότι πέρασαν 71 ολόκληρα χρόνια από την 25η Οκτωβρίου του 1941, όταν χιτλερικοί εισέβαλαν ταυτόχρονα στα τρία χωριά και εκτέλεσαν 96 πατριώτες και τα ισοπέδωσαν, η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων και του νομού μας δεν το γνωρίζει. Δυστυχώς το επίσημό κράτος και οι τοπικές αρχές το αγνοούν μέχρι και σήμερα και ποτέ δεν τίμησαν την θυσία τους.
Μετά από 71 χρόνια έρχεται ο σύλλογος μας να το αναδείξει και να το φέρει στην επικαιρότητα μήπως και «συγκινηθούν» οι αρμόδιοι και ασχοληθούν έστω και για λίγο με την ιστορία του τόπου μας.

Στην εκδήλωση  παραβρέθηκαν:

Ο Μανώλης Γλέζος, βουλευτής και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις, που ήταν και ο κύριος ομιλητής, η βουλευτής του νομού μας Ειρήνη Αγαθοπούλου, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Α. Δημητρίου Βασίλης Κουτσανδρέας, ο αντιδήμαρχος Α. Δημητρίου Ρήγας Τζαμτζής, ο Πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Κιλκίς Δήμητρης Αγαθόπουλος, ο Πρόεδρος του συλλόγου «Αλ. Υψηλάντης» Γεώργιος Ουσταμπασίδης και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αντίστασης Αργυρούπολης Αττικής Ιορδάνης Μασμανίδης.   
Ακόμα παραβρέθηκαν η κ. Μαρία Τσιτουρίδου, σύζυγος του πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, η κ. Άννα Γκαντίδου, από το πολιτικό γραφείο του Βουλευτή του νομού μας Γ. Γεωργαντά, ο συγγραφέας και ποιητής Χρήστος Σαμουηλίδης, ο καθηγητής καρδιολογίας Σάββας Τουμανίδης, ο ιστορικός Κώστας Αντωνιάδης και ο επιχειρηματίας Αχιλλέας Μουρατίδης.

Την εκδήλωση συντόνισε με θαυμαστό τρόπο η πρόεδρος του συλλόγου «Μαύρη Θάλασσα» Ράνια Χρυσοχοϊδου.

Στις 11:00 ακριβώς άνοιξε και προλόγισε την εκδήλωση. Απεύθυνε χαιρετισμό στους προσκεκλημένους και χαιρέτισε προσωπικά όλους τους παραπάνω. Διάβασε τους χαιρετισμούς που έστειλαν στην εκδήλωση ο βουλευτής του νομού μας Γ. Γεωργαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης.  
Κλείνοντας  κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο του συλλόγου Β. Κωνσταντινίδη.

Ο πρόεδρος του συλλόγου αφού και αυτός με την σειρά του χαιρέτισε και ευχαρίστησε τους καλεσμένους,  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Μ. Γλέζο και την Δήμαρχο Μ. Ανδρούτσου. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους του δήμου, που αν και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις άνοιξαν την θεατρική αίθουσα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό του ολοκαυτώματος των τριών χωριών της κοινότητας Κλειστού (Αμπελόφυτο, Κυδωνιά και Κλειστό). Έκανε κριτική στις αρμόδιες αρχές για την αποσιώπηση του ολοκαυτώματος για 71 χρόνια και ζήτησε από τις αρχές του τόπου μας, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση του νομού μας να ενεργήσουν ώστε τα τρία χωριά να αναγνωρισθούν σαν μαρτυρικοί τόποι ολοκαυτώματος.

Κλείνοντας έκανε γνωστό ότι ο σύλλογος ζήτησε από το «Δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και χωριών 1941 – 1944 στην Ελλάδα» να τα συμπεριλάβουν στον κατάλογο των μαρτυρικών τόπων.
Η κ. Ράνια Χρυσοχοΐδου κάλεσε στο βήμα τον Μ. Γλέζο, αφού προηγούμενα παρουσίασε με άριστο τρόπο την προσωπικότητα του κεντρικού ομιλητή.

Αμέσως μετά παίρνοντας το λόγο ο Μ. Γλέζος εξήγησε τα ιστορικά γεγονότα της κατοχής σε ολόκληρη την Ελλάδα, αναφέρθηκε στα ολοκαυτώματα δίνοντας πολλές εξηγήσεις και ανέλυσε τις απαιτήσεις της Ελλάδας από την Γερμανία. Εξιστόρησε τις ενέργειες που έχουν γίνει για τις επανορθώσεις. Έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα των ολοκαυτωμάτων.

Δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και απάντησε σε όλες δίνοντας ικανοποιητικές απαντήσεις.

Σημαντική ήταν η στιγμή όταν ο πόντιος ποιητής Κώστας Μαυρόπουλος απήγγειλε ποίημα για τα τρία χωριά, το οποίο έγραψε ειδικά για την εκδήλωση.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την πιανίστρια και συνθέτη Ελένη Σταμπούλογλου και τραγούδησαν η Ιφιγένεια Σταμπούλογλου και η Ράνια Χρυσοχοΐδου τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Λοΐζου.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν στο απόηχο της μουσικής διαβάσθηκαν τα 86 γνωστά από τα 96 ονόματα των εκτελεσθέντων.

Ακολούθησε η ποντιακή χορωδία της «Μαύρης Θάλασσας» με τα γνωστά τραγούδια ¨ο ακρίτας¨ και ¨ο αϊτένς¨.

Το καλλιτεχνικό κομμάτι έκλεισε η χορευτική ομάδα της Μαύρης Θάλασσας χορεύοντας την «Σέρα», (πολεμικός χορός) καταχειροκροτούμενοι.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση βιντεοσκοπημένων μαρτυριών από απογόνους των δολοφονηθέντων στα ερείπια των τριών χωριών από τον κιλκισιώτη δημοσιογράφο Κώστα Στεφανίδη.

Σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης το ακροατήριο επιβράβευε με χειροκροτήματα τους συντελεστές.  

Κλείνοντας ο πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την συντονίστρια Ράνια Χρυσοχοΐδου που με άριστο τρόπο παρουσίασε την εκδήλωση.
  
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο παρέθεσε γεύμα στους καλεσμένους στο φουαγιέ του θεά.

Πηγή: eidisis.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/psmAMACEIA)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στον Ποντιακό Σύλλογο «Αμάσεια»

22/09/2026 - 9:34μμ
Το έγγραφο που περιλαμβάνεται στο Πολιτικό Αρχείο του Πόντου· ένθετη η φωτογραφία του μητροπολίτη Χαλδίας (εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Γονατιστοί και μετά δακρύων»: Η έκκληση των εξόριστων της Τρίπολης του Πόντου

22/09/2026 - 3:55μμ
Η λύρα στην κορυφή στο μνημείο της Λευκόπετρας Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Η ποντιακή λύρα έγινε τοπόσημο – Τον Οκτώβριο τα αποκαλυπτήρια

22/09/2026 - 1:10μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Χαράλαμπος Πεχλιβανίδης – Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΠΟΕ

22/09/2026 - 11:42πμ
Ο Διογένης με το φανάρι – Έργο που αποδίδεται στον Johann Heinrich Wilhelm Tischbein (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Διογένης ο κυνικός: Ο Σινωπεύς φιλόσοφος – Ο Πόντιος κοσμοπολίτης

22/09/2026 - 10:21πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μαγικές στιγμές στο 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού, στον Καπνικό Σταθμό

22/09/2026 - 9:27πμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών, με νέο χοροδιδάσκαλο

22/09/2026 - 12:03πμ
Στο ανοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη, για τον Στάθη Νικολαΐδη. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Ασλανίδης - Δήμαρχος Παύλου Μελά)
ΠΟΝΤΟΣ

Στάθης Νικολαΐδης: 50 χρόνια ποντιακό τραγούδι – Η βραδιά που ένωσε γενιές στην Πολίχνη

21/09/2026 - 10:58μμ
(Φωτ.: Istiklalden/instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Ερντογάν τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι από τον Πόντο – Η μελωδία από τη Ριζούντα που ακούστηκε στη Σαμψούντα

20/09/2026 - 11:57μμ
(Φωτ.: spnx.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης

20/09/2026 - 6:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί (φωτ. αρχείου: EPA / Rajat Gupta)

Ιράν: Ο Αραγτσί παρουσίασε στον Γουίτκοφ τους τρεις όρους της Τεχεράνης για τα Στενά του Ορμούζ

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile/Περιοδικό ΑΡΜΕΝΙΚΑ)

Περιοδικό «Αρμενικά»: Παρουσιάζεται η ποιητική ανθολογία «Αρμενική Λύρα – Ήχοι και Αντίλαλοι»

5 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/United Nations)

Ο Ερντογάν στον ΟΗΕ: Οι τουρκικές αξιώσεις για Αιγαίο, Κύπρο και η πρόκληση για την Ευρώπη

6 ώρες πριν
Ο  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Π.τ.Δ. Κωνσταντίνος Τασούλας και ο  Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου παρευρέθησαν σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής που διοργανώθηκε από τη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την εγκαταβίωση της Αδελφότητας, από τα Μετέωρα στο Άγιον Όρος, 
και την ενθρόνιση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γέροντος Αλεξίου ως Καθηγουμένου, τον Οκτώβριο του 1976  (φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος

6 ώρες πριν
Το κιόσκι όπου δολοφονήθηκε η 25χρονη βιολόγος στην Ηγουμενίτσα (φωτ.: EUROKINISSI)

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τη δολοφονία της 25χρονης Πηνελόπης

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV