pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά από μισό αιώνα το πρώτο ελληνικό βιβλίο

19/10/2012 - 7:48πμ
Εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά από μισό αιώνα το πρώτο ελληνικό βιβλίο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο ‘Ιστός’, ο πρώτος ελληνικός εκδοτικός οίκος, που συστάθηκε -μόλις φέτος- από Έλλαδίτες κι Έλληνες της Πόλης, εξέδωσε το πρώτο βιβλίο στην Κωνσταντινούπολη γραμμένο στην ελληνική γλώσσα.

Πρόκειται για το βιβλίο «Αναβολές και κατήφοροι» του πατέρα Δοσίθεου (κατά κόσμον Χρήστο Αναγνωστόπουλο), εκπρόσωπο τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Δεν πρόκειται για ένα θρησκευτικό βιβλίο, όπως θα περίμεναν πολλοί διαβάζοντας την ιδιότητα του συγγραφέα, αλλά για ένα μυθιστόρημα που περιγράφει τη ζωή και τη νοοτροπία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης σήμερα, που ζουν διασκορπισμένοι στον κόσμο. Μετά τους διωγμούς, τις εξορίες και το φόβο που έζησε ο Ελληνισμός της Πόλης τον αιώνα που πέρασε. Αποτελεί μια σύγχρονη ηθογραφία και ψυχογραφία των ανθρώπων αυτών, που ελάχιστα γνωρίζουν οι εξ Ελλάδος πολίτες.

Η παρουσίαση του πρώτου ελληνικού βιβλίου, που (ξανα)εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη 50 χρόνια μετά, έγινε στο Σισμανόγλειο Προξενικό Μέγαρο υπό την παρουσία του Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας, Νίκου Ματθιουδάκη.

«Το να ακούς ιστορίες για τους διωγμούς των Ελλήνων είναι άλλο και το να συναισθάνεσαι τον πόνο της δίωξης είναι διαφορετικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ματθιουδάκης.

Ο διευθυντής ‘Ιστού’, Χάρης Ρήγας, από την πλευρά του τόνισε τη μεγάλη αξία της επαναλειτουργίας ενός ελληνικού εκδοτικού οίκου στην Κωνσταντινούπολη.

«Βάζουμε ένα λιθαράκι στο να ακουστεί και πάλι η ελληνική γλώσσα στην Κωνσταντινούπολη και στην τουρκική κοινή γνώμη», ανέφερε.

Πολίτες δύο πατρίδων και μίας συνείδησης

Σισμανόγλειο: Παρουσίαση βιβλίου π. Δοσίθεου

Η παρουσίαση του βιβλίου του π. Δοσίθεου στο Σισμανόγλειο Προξενικό Μέγαρο. Για το βιβλίο μίλησε διεξοδικά ο ομογενής καθηγητής φιλολογίας, Άρης Τσοκώνας, ο οποίος ξεχώρισε κάποια χαρακτηριστικά των Ελλήνων της Πόλης σήμερα, που περιγράφονται με τρόπο άριστο στο βιβλίο του Χρήστου Αναγνωστόπουλου.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσοκώνας, στο βιβλίο «είναι κυρίαρχη η αίσθηση του προσωρινού, μια αίσθηση που τη γνωρίζουν πολύ καλά οι ρωμιοί» (όπως αυτο-αποκαλούνται οι Έλληνες της Πόλης), γι’ αυτό και «πάντα αναβάλλουν όλες τις αποφάσεις και τα πράγματα προς ένα ακαθόριστο μετά…».

Το βιβλίο μιλά επίσης για έρωτες των ξεριζωμένων, που όπως εξήγησε ο κ. Τσοκώνας, «είναι πάντα μισοί», ενώ καταπιάνεται ακόμη και με την ομοφυλοφιλία κι άλλα σύχρονα ζητήματα που βιώνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι της μίας συνείδησης και των δύο πατρίδων.

Χρήστος Αναγνωστόπουλος ή πατέρας Δοσίθεος;

Ο πατέρας Δοσίθεος μιλάει για το βιβλίο του “Αναβολές και Κατήφοροι”. Ο ίδιος ο συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και μετά τη στρατιωτική θητεία στον τουρκικό στρατό, μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Γερμανία για να εργαστεί ως δάσκαλος, για να ξαναγυρίσει μετά από χρόνια πάλι πίσω, στις ρίζες που τον καλούσαν, την αιώνια Πόλη, αλλά αυτή τη φορά ως κληρικός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το βιβλίο το υπογράφει ως Χρήστος Αναγνωστόπουλος, γιατί –όπως εξήγησε- όταν το έγραφε δεν ήταν ακόμη  κληρικός. Φρόντισε να τονίσει ότι δεν ταυτίζεται με κανέναν από τους ήρωες του βιβλίου του, ή μάλλον –όπως διευκρίνισε- στοιχεία του χαρακτήρα του υπάρχουν σε όλους τους ήρωές του και δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα είχε τη χαρά να ζήσει την έκδοση ενός βιβλίου του στην Πόλη που τον γέννησε.

Η υπόθεση του βιβλίου:

Το τρίτο μυθιστόρημα της τετραλογίας «Ρωμιοί της Πόλης», γραμμένο από τον πατέρα Δοσίθεο (Χρήστο Αναγνωστόπουλο), εκτυλίσσεται στην Αθήνα και τη Φρανκφούρτη των δεκαετιών ’60-’90. Οι δύο κεντρικοί ήρωες, Δημήτρης Γαληνός και Γιώργος Στράντζαλης, -παιδικοί φίλοι από το Μόδι της Χαλκηδόνας (ανατολική Κωνσταντινούπολη), ο πρώτος αυτοεξόριστος, ο δεύτερος απελαθείς από την Πόλη και τους διωγμούς του ’64- ξανασυναντιώνται, πενηντάρηδες πλέον, στην Αθήνα. Παρουσιάζονται φορτωμένοι με ετερόκλητες εμπειρίες, καθορισμένες από τα τραύματα και διλήμματα της πληγωμένης αυτής γενιάς Πολιτών, οι οποίες όμως τους ωθούν σε κοινά πορίσματα για τη ζωή.

Πηγή: salonicanews.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αρχαιολόγος και καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν (φωτ.: Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Αξίζει να ερευνούμε την ιστορική ακρίβεια στα ομηρικά έπη;

14/09/2025 - 1:41μμ
Καρτ ποστάλ πριν από την καταστροφή της Σμύρνης απεικονίζει τον Βουτζά
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η ηχώ της Σμύρνης θα αντηχήσει στη Μελβούρνη

13/09/2025 - 8:38πμ
(Φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το Νόργουκ θα γεμίσει ελληνικό και ποντιακό «Κέφι»

11/09/2025 - 5:56μμ
Φωτογραφία με Μικρασιάτες πρόσφυγες από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καμπέρα: Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μέσα από τις φωτογραφίες του Τζορτζ Τρελόαρ

10/09/2025 - 12:28μμ
Το αδιαχώρητο επικράτησε στο περσινό φεστιβάλ όταν άρχισαν οι χοροί (φωτ.: facebook/Let's Go Greek Festival Parramatta)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Παραμάτα θα γεμίσει Ελλάδα στο φεστιβάλ Let’s Go Greek

9/09/2025 - 10:07πμ
(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Ο «Ποντοξενιτέας» παρουσιάζει το βιβλίο του Τζορτζ Τρελόαρ

7/09/2025 - 10:05μμ
Σημαίες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου ανάμεσα στους μιναρέδες που τοποθετήθηκαν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Ομογενείς βουλευτές ζητούν παρέμβαση Ρούμπιο για την απελευθέρωση των πέντε Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα

7/09/2025 - 1:25μμ
Ο άτυχος ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Ο ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης έχασε τη ζωή του από επίθεση καρχαρία

6/09/2025 - 2:45μμ
Οι βραβευθέντες μαθητές με τα διπλώματά τους (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Μαθητές της Βικτόριας μίλησαν ελληνικά και βραβεύτηκαν στο 7ο Φεστιβάλ Προφορικού Λόγου

6/09/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook / Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Διπλή δόση Πόντου στο χορό της Ποντιακής Αδελφότητας Δυτικής Αυστραλίας – Η συγκινητική στιγμή με το «’Πάρθεν η Ρωμανία»

4/09/2025 - 2:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Pixabay / Charles Leslie)

Πέλλα: Συνελήφθη 73χρονος που κακοποίησε γάτα μέχρι θανάτου

27 λεπτά πριν
Ρεπόρτερ πολιορκούν το αυτοκίνητο με το οποίο απομακρύνεται από τη φυλακή ο Μπρίκνερ (φωτ.: EPA / Filip Singer)

Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚάν: Αποφυλακίστηκε ο βασικός ύποπτος, Κρίστιαν Μπρίκνερ

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας)

Βαλκανικό πρωτάθλημα Ιππασίας: Επτά μετάλλια για την Ελλάδα στο Τσαράτσοβο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Τεκμήρια: Για ποια οχήματα μειώνονται – Πώς θα φορολογούνται τα ΙΧ

2 ώρες πριν

«Με την εγάπ’ να πάτε», προτρέπει ο Γεώργιος Μ. Κωνσταντινίδης

2 ώρες πριν
Αντνάν Μεντερές και Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Ζυρίχη, σε συνδιάσκεψη για το Κυπριακό. 10 Φεβρουαρίου 1959 (φωτ.: Wikimedia)

Αντνάν Μεντερές: Ο Τούρκος πρωθυπουργός που τον κρέμασαν – Είχε στα χέρια του αίμα ελληνικό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign