pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αναβάλλεται ο εκσυγχρονισμός του ΗΣΑΠ

3/10/2012 - 12:45μμ
Αναβάλλεται ο εκσυγχρονισμός του ΗΣΑΠ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Δύο χρόνια απραξίας, από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, οδήγησαν τελικά στην απώλεια κάθε ευκαιρίας για κοινοτική χρηματοδότηση του έργου της υπογειοποίησης των ΗΣΑΠ στον Πειραιά, η οποία, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του σχεδίου επέκτασης του συγκοινωνιακού μέσου προς Βορράν, μεταθέτουν στις… ελληνικές καλένδες την συνέχιση του εκσυγχρονισμού του «Ηλεκτρικού».

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας θα πρέπει να περιμένει το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τα χρήματα του οποίου αποτελούν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να βρεθούν πόροι για το έργο, αφού λεφτά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων απλώς δεν υπάρχουν.

Κορυφαίο ρόλο σε αυτή την αρνητική εξέλιξη, παρατηρούν, έχει διαδραματίσει η μεγάλη καθυστέρηση λήψης απόφασης για την έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που είχε κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τους τότε ΗΣΑΠ πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί το «παράθυρο» ευκαιρίας για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ακόμη και ως έργου – «γέφυρας».

Παράλληλα, την επανεκκίνηση του εγκαταλελειμμένου από το πρώην υπουργείο Υποδομών έργο της επέκτασης των ΗΣΑΠ προς Βορράν, επιθυμεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ήδη συνεργάτες του υπουργού αναζητούν τη βέλτιστη λύση για την επιτάχυνση ενός σχεδίου που είχε εξαγγελθεί στο παρελθόν. Σημειωτέον ότι οι μελέτες για την επέκταση προς Άγιο Στέφανο, αλλά και την δημιουργία εμβόλιμων σταθμών μέσα στο ήδη υπάρχον δίκτυο, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα υπάρχει στην διάθεση του υπουργείου κάτι που δεν ήταν διαθέσιμο το 2008. Η Αττικό Μετρό, μέσω του «Νόμου Ρέππα», έχει αναλάβει όλα τα έργα σταθερής τροχιάς στην Αθήνα και πλέον μπορεί να εκπονήσει γρήγορα τις μελέτες εσωτερικά.

Έμπειροι συγκοινωνιολόγοι παρατηρούν ότι το κόστος δημιουργίας έργων επίγειου σιδηροδρόμου – όπως οι ΗΣΑΠ – κυμαίνεται μόλις στο 15% της κατασκευής Μετρό και σημειώνουν ότι πρόκειται για μέσο ιδανικό για επέκταση μέσα στον αστικό ιστό. Μάλιστα, θεωρούν ότι θα μπορούσε να «κατέβει» προς Δραπετσώνα και να επεκταθεί προς άλλα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, καλύπτοντας συγκοινωνιακά χάσματα.

Οι δυσκολίες της επέκτασης προς Πειραιά

Για να γίνει το έργο, θα πρέπει να σταματήσει η λειτουργία των ΗΣΑΠ μεταξύ Φαλήρου και Πειραιά για τρία χρόνια. Η πρώτη λύση που επεξεργάζεται η Αττικό Μετρό είναι η κατασκευή του Τραμ να ξεκινήσει από το τέλος, δηλαδή να δοθεί προτεραιότητα στην χάραξη ΣΕΦ – Σκυλίτση – Εθνικής Αντιστάσεως – Λιμάνι, εγχείρημα, που σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους, μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό.

Η δεύτερη λύση που εξετάζεται είναι το έργο της υπογειοποίησης να προχωρήσει εναλλάξ ανά γραμμή με τη μέθοδο της επικάλυψης και εκσκαφής (cover and cut), η οποία, όμως, απαιτεί νέα συμπληρωματική μελέτη και κυρίως δημιουργεί υψηλότερο κόστος στο έργο – έως και κατά 15% – σε σχέση με το υφιστάμενο σχέδιο, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ) έχει παραδώσει στην Αττικό Μετρό τη μελέτη για την υπογειοποίηση των ΗΣΑΠ μεταξύ Φαλήρου και Πειραιά.

Αντίθετα, δεν έχει μεταβιβάσει την μελέτη για την αναβάθμιση του αμαξοστασίου των ΗΣΑΠ στον Πειραιά (έργο ύψους 97 εκατ. ευρώ), καθώς η ΣΤΑΣΥ επιθυμεί να το δημοπρατήσει από μόνη της. Μάλιστα, απέστειλε νέα επιστολή προς την Αττικό Μετρό στις 27 Σεπτεμβρίου για τον ίδιο λόγο, επαναλαμβάνοντας ότι «η αναγκαιότητα της εύρυθμης λειτουργίας, τόσο της κατασκευής του έργου, όσο και της λειτουργίας του δικτύου και της παράλληλης συντήρησης των συρμών, επιβάλλουν την κατασκευή του έργου από τον ίδιο φορέα».

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΣΤΑΣΥ έχει ταχθεί ενάντια στην υπογειοποίηση της γραμμής των ΗΣΑΠ, αφού, όπως υποστηρίζει, δεν θα φέρει ούτε επιβάτες ούτε έσοδα στην εταιρία και μάλιστα θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων, ζητώντας την ακύρωση του έργου.

Αδύνατον να γίνει πριν το 2016

«Το έργο είναι ώριμο κι έτοιμο για το ΕΣΠΑ», σημειώνουν πηγές κοντά στην υπόθεση. «Εάν το καλοκαίρι του 2011 όλοι οι εμπλεκόμενοι συνεργάζονταν στενά, το έργο θα είχε δημοπρατηθεί τον Φεβρουάριο του 2012. Τώρα, έτσι που έγιναν τα πράγματα, δεν μπορεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός πριν από τα μέσα του 2013, κάτι που ακόμη και εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, συνεπάγεται ότι το έργο δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2016».

Σημειωτέον ότι η Αττικό Μετρό έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με τον Δήμο Πειραιά με στόχο την ταχεία προώθηση των έργων του Μετρό, των ΗΣΑΠ και του Τραμ στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Η βελτίωση των ΗΣΑΠ προς Νότον προβλέπει την υπογειοποίηση της γραμμής μεταξύ Φαλήρου και Πειραιά (με αποδέσμευση του υφιστάμενου χώρου της γραμμής και παραχώρηση του σε δημόσια χρήση) και την δημιουργία ενός νέου σταθμού στο ύψος του «Κεράνη».

Παράλληλα, προβλέπεται και δημιουργία νέου αμαξοστασίου. Το συνολικό κόστος τού έργου φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. για το πρώτο σκέλος του (υπογειοποίηση) και τα υπόλοιπα για τη νέα επισκευαστική βάση.

Πηγή: hbnews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πολυκατοικίες στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Στο «καλάθι» ακίνητα και ενοίκια – Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται

13/08/2026 - 10:20πμ
Η υπογραφή της συμφωνίας για την είσοδο της Meridiam ως πλειοψηφικού μετόχου στον Great Sea Interconnector, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Great Sea Interconnector: Διακομματική παρέμβαση στο αμερικανικό Κογκρέσο – Ζητούν προτεραιότητα για το καλώδιο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

12/08/2026 - 10:08μμ
(Φωτ.: pixabay.com /users/startupstockphotos-690514/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεργία: Νέα κρίση στην απασχόληση των νέων σε παγκόσμια κλίμακα

12/08/2026 - 11:58πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωπική Διαφορά: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά την κατάργησή της

11/08/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου για περισσότερες από 400 επιχειρήσεις

10/08/2026 - 10:40πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alexas_fotos-686414)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες μειώσεις τιμών σε βασικά αγαθά στα ράφια των σουπερμάρκετ

8/08/2026 - 10:38πμ
Εικόνα από την παρουσίαση της πλατφόρμας MyAgro, στην ΑΑΔΕ παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτ.:     Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

myAGRO: Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την ψηφιακή πλατφόρμα για τις αγροτικές επιδοτήσεις του 2026

6/08/2026 - 2:07μμ
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπογραφή της συμφωνίας για είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam, ως πλειοψηφικού μετόχου στην εταιρεία Great Sea Interconnector (GSI), η οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα αναλάβει την ανάπτυξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία-σταθμός για τον Great Sea Interconnector με είσοδο του γαλλικού κολοσσού Meridiam

5/08/2026 - 6:22μμ
Το Nexans Aurora, εξειδικευμένο πλοίο πόντισης υποθαλάσσιων ηλεκτρικών καλωδίων. Η γαλλική Nexans έχει αναλάβει το καλωδιακό σκέλος του Great Sea Interconnector (φωτ.: Nexans)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Η Meridiam παίρνει την πλειοψηφία του GSI

5/08/2026 - 3:40μμ
(Φωτ.: EPA / Maxim Malinovsky)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί τον χειμώνα θα ακριβύνει πολύ το φυσικό αέριο και το ρεύμα

5/08/2026 - 10:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολυκατοικίες στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη)

ΔΕΘ: Στο «καλάθι» ακίνητα και ενοίκια – Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται

5 λεπτά πριν
Ατμοσφαιρικό πλάνο των ερειπίων του Περιστερεώτα, στη Ματσούκα του Πόντου, στην περιοχή της Τραπεζούντας, από την τουρκική σειρά «Sevdam Karadeniz»

Η τουρκική τηλεόραση μετατρέπει τα ελληνικά μοναστήρια του Πόντου σε σκηνικά – Μετά τη Σουμελά, ο Περιστερεώτας

29 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, στο Οβάλ Γραφείο. 11 Αυγούστου 2026. (φωτ.: The White House / Joyce N. Boghosian)

ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ αλλάζει τακτική – Οικονομική ασφυξία αντί νέων βομβαρδισμών

53 λεπτά πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

LIVE από την Ίμβρο: Το συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

1 ώρα πριν
Ο Νόαμ Μπέταν, εκπρόσωπος του Ισραήλ, ερμηνεύει το τραγούδι «Michelle» στον μεγάλο τελικό της 70ής Eurovision, στη Βιέννη, στις 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Eurovision: Νέος κανόνας «φωτογραφίζει» το Ισραήλ – Μπορεί να κερδίσει, αλλά όχι να διοργανώσει

1 ώρα πριν
Επισκέπτης παρατηρεί την κυψελοειδή εγκατάσταση για τα 65 χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου. Το έργο, μήκους 30 και ύψους τριών μέτρων, έχει στηθεί μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Τείχος του Βερολίνου: 65 χρόνια από τη νύχτα που μια πόλη κόπηκε στα δύο – Η νέα «διάφανη» εγκατάσταση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign