Μεγαλύτερους συστημικούς κινδύνους από εκείνους της ελληνικής κρίσης χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει μια γαλλική κρίση, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ. Η εκτίμηση περιλαμβάνεται σε ερευνητικό σημείωμα που παρουσιάζει το γερμανικό ntv.
Όπως επισημαίνει, το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα κατά μέσο όρο περίπου στο 90% του ΑΕΠ, έναντι 80% το 2009, ενώ η προθυμία για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις είναι πλέον μικρότερη.
Το επιχείρημά του εστιάζει στο μέγεθος της Γαλλίας: εάν ακόμη και η μικρή ελληνική οικονομία έφερε τη νομισματική ένωση κοντά στην κατάρρευση, οι επιπτώσεις μιας γαλλικής κρίσης θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες.
Χρέος σχεδόν 3,6 τρισ. ευρώ
Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2026 τα 3,5955 τρισ. ευρώ, αυξημένο κατά 59,6 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 119%, από 117,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου.
Οι δικλίδες απέναντι στη μετάδοση
Ο Κρέμερ αναγνωρίζει ότι η Γαλλία διαθέτει ισχυρότερους θεσμούς και μεγαλύτερη χρηματοδοτική ικανότητα από την Ελλάδα της κρίσης. Παράλληλα, οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση, ενώ η ΕΚΤ διαθέτει εργαλεία αγοράς ομολόγων για τον περιορισμό της αναταραχής στις αγορές.
«Δεν αναμένουμε νέα κρίση δημόσιου χρέους με ισχυρά φαινόμενα μετάδοσης», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι αυξάνεται ο κίνδυνος διαφορετικής εξέλιξης.
Ανάλογη διάκριση κάνει η DWS, σε ανάλυσή της στις 9 Οκτωβρίου. Χαρακτηρίζει σοβαρά τα δημοσιονομικά προβλήματα της Γαλλίας, αλλά εκτιμά ότι η μεγάλη δεξαμενή αποταμιεύσεων, οι βελτιωμένες εξωτερικές ισορροπίες αρκετών ευρωπαϊκών οικονομιών και οι ισχυρότερες θεσμικές δικλίδες περιορίζουν την πιθανότητα επανάληψης της προηγούμενης κρίσης του ευρώ.

















