pontosnews.gr
Πέμπτη, 17/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαστούκι στην Τουρκία από το ΕΔΔΑ: Απελευθερώστε τον Καβαλά – Άκυρη η ισόβια καταδίκη

Η Μεγάλη Σύνθεση διαπίστωσε σειρά παραβιάσεων και έκρινε ότι η δίωξη είχε στόχο την τιμωρία και τη φίμωση του φυλακισμένου υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων

25/08/2026 - 3:28μμ
Ο Οσμάν Καβαλά παραμένει φυλακισμένος στη Σηλυβρία από τον Οκτώβριο του 2017, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΕΔΔΑ για την απελευθέρωσή του (φωτ.: dpa / Kerem Uzel)

Ο Οσμάν Καβαλά παραμένει φυλακισμένος στη Σηλυβρία από τον Οκτώβριο του 2017, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΕΔΔΑ για την απελευθέρωσή του (φωτ.: dpa / Kerem Uzel)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά «το συντομότερο δυνατόν» διέταξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καταφέροντας νέο βαρύ πλήγμα στην Τουρκία για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης και τη μεταχείριση επικριτών της κυβέρνησης.

Η Μεγάλη Σύνθεση του Δικαστηρίου έκρινε ότι η καταδίκη του Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη πρέπει, υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, να θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη». Κάλεσε παράλληλα την Άγκυρα να εξαλείψει όλες τις συνέπειες της καταδίκης του.

Η απόφαση ελήφθη με 15 ψήφους έναντι δύο, ενώ η Τουρκία καλείται να καταβάλει στον 68χρονο Καβαλά ποσό μεγαλύτερο των 110.000 ευρώ.

⚖️ Grand Chamber judgment: Kavala v. Türkiye (no. 2)

➡️ The European Court of Human Rights holds that Türkiye must release Mr Kavala immediately and eliminate the consequences of his conviction

🔗 Press release: https://t.co/IQC6vmQY6i pic.twitter.com/opcZ8iHVfJ

— ECHR CEDH (@ECHR_CEDH) August 25, 2026

Το ΕΔΔΑ δεν περιορίστηκε στην υπόθεση του Καβαλά. Επισήμανε ότι η πολύχρονη κράτηση και η καταδίκη του αναδεικνύουν ένα «συστημικό πρόβλημα» στην τουρκική Δικαιοσύνη, το οποίο συνδέεται με διώξεις πολιτικών αντιπάλων, υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, του δικαιώματος στην προσωπική ελευθερία και σε δίκαιη δίκη, καθώς και της απαγόρευσης απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.

Σύμφωνα με την απόφαση, η δίωξη, η κράτηση και η καταδίκη του Καβαλά εξυπηρετούσαν έναν ανομολόγητο σκοπό: αφενός να τιμωρηθεί για το ρόλο του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Πάρκου Γκεζί και για τη δράση του υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αφετέρου να φιμωθεί.

Οι δικαστές έκριναν ότι οι σοβαρές δυσλειτουργίες της διαδικασίας έπληξαν τον ίδιο τον πυρήνα του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη. Υπογράμμισαν ακόμη ότι η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει προηγούμενες αποφάσεις για την αποφυλάκισή του υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου και προσβάλλει τη συνταγματική τάξη.

Από την αθώωση στα ισόβια

Ο Οσμάν Καβαλά, επιχειρηματίας, εκδότης και ιδρυτής οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό, το διάλογο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, κρατείται από τον Οκτώβριο του 2017 στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Σηλυβρίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Αρχικά κατηγορήθηκε ότι υποστήριξε και χρηματοδότησε τις μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν το 2013 από το Πάρκο Γκεζί και στράφηκαν κατά της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια βρέθηκε αντιμέτωπος και με κατηγορίες που συνδέονταν με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Το ΕΔΔΑ είχε ζητήσει ήδη από το 2019 την άμεση απελευθέρωσή του, κρίνοντας ότι η κράτησή του είχε πολιτικά κίνητρα. Το 2020 τουρκικό δικαστήριο τον αθώωσε, αλλά συνελήφθη εκ νέου λίγες ώρες αργότερα με διαφορετικές κατηγορίες.

Τον Απρίλιο του 2022 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Η Άγκυρα δεν εφάρμοσε τις προηγούμενες δεσμευτικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, με αποτέλεσμα να κινηθεί σε βάρος της η σπάνια διαδικασία επί παραβάσει του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Osman Kavala has spent nearly 9 years behind bars unlawfully.

Today, the European Court of Human Rights called his treatment a flagrant denial of justice, deemed his conviction void, & ordered his immediate release for the third time.

The Council of Europe should ensure Türkiye…

— Human Rights Watch (@hrw) August 25, 2026

Η νέα απόφαση αυξάνει πλέον σημαντικά την πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση: το Δικαστήριο δεν ζητά απλώς να τερματιστεί η κράτηση του Καβαλά, αλλά θεωρεί ότι ολόκληρη η καταδίκη του στερείται νομικού αποτελέσματος βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συγγενείς κοιτούν φωτογραφίες θυμάτων, 16 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: 6.150 αγνοούμενοι μετά τις πλημμύρες – 1.298 σοροί παραμένουν χωρίς ταυτότητα

16/09/2026 - 10:44μμ
Μαζικές συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: αρχείο EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στο όνομα της «οικογένειας», στο εδώλιο τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

16/09/2026 - 7:32μμ
Γραφική απεικόνιση της εικαζόμενης διαδρομής που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά Σύρων μαχητών μέσω Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν κατά τον πόλεμο του 2020 (πηγή: nordicmonitor.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Nordic Monitor: Η «μυστική γέφυρα» της Άγκυρας για τη μεταφορά τζιχαντιστών στο Αρτσάχ το 2020

16/09/2026 - 5:12μμ
Αλβανοί του Κοσόβου εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους προς τους πρώην ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), στην Πρίστινα του Κοσόβου (φωτ.: EPA/ARBEN LLAPASHTICA)
ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη Χάσιμ Θάτσι: Σε 25 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου

16/09/2026 - 4:24μμ
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς (φωτ.: x.com/Israel_katz)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Σχέδιο Κατς για πλήρη εκκένωση της Γάζας από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους

16/09/2026 - 2:45μμ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο της Γαλλίας (φωτ.: EPA/RONALD WITTEK)
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι ανάμεσα στην ισχύ και την αβεβαιότητα

16/09/2026 - 11:51πμ
Αντάρτης Χούθι στη Σαναά της Υεμένης (φωτ. αρχείου: EPA/YAHYA ARHAB)
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν σαουδαραβικό F-15

16/09/2026 - 10:11πμ
(Φωτ.: Facebook/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Δύσκολα και αντιδημοφιλή» μέτρα προαναγγέλλει ο Ζελένσκι για τη «μαύρη τρύπα» των 23 δισ. ευρώ

15/09/2026 - 11:58μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/Radek Pietruszka)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ

15/09/2026 - 6:32μμ
Λευκές ποδιές σαν αυτή της εικόνας αναμένεται να φορούν οι εκπαιδευτικοί στην Τουρκία, γεγονός που τους έχει εξοργίσει (φωτ.: syriacpress.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για την υποχρεωτική λευκή ποδιά στα σχολεία

15/09/2026 - 6:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Europa League: Λύτρωσε τον Ολυμπιακό ο Γιάρεμτσουκ

1 ώρα πριν
Η είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι. Σε ιατρείο που στεγάζεται εκεί ο Γιώργος Μαζωνάκης φέρεται να έπαθε την ανακοπή, προτού μεταφερθεί στο «Ελπίς». Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Θάνατος Μαζωνάκη: Η έρευνα ανοίγει τώρα και στους ελέγχους του ιατρείου – Τι απαντά ο ΙΣΑ

2 ώρες πριν
Πρόσφυγες αμέσως μετά την αποβίβασή τους από πλοία που τους μετέφεραν από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, το 1922 (φωτ.: American National Red Cross photograph collection / Library of Congress)

Θεσσαλονίκη: Όταν 20.000 πρόσφυγες έφτασαν μέσα σε δύο ημέρες

2 ώρες πριν
Συγγενείς κοιτούν φωτογραφίες θυμάτων, 16 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)

Νεπάλ: 6.150 αγνοούμενοι μετά τις πλημμύρες – 1.298 σοροί παραμένουν χωρίς ταυτότητα

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ilioupoli Press)

Ηλιούπολη: Οι «Φωτιές» της Σμύρνης και η σέρρα καθήλωσαν – Ηχηρές απουσίες από τη βραδιά μνήμης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάταλι Σκιαδοπούλου)

Κύπελλο Ελλάδας: Νίκες για ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Άρη και Αστέρα στην 3η στροφή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV