pontosnews.gr
Πέμπτη, 15/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιουλία Μπίμπα: Η σύντομη ζωή της αντιστασιακής «δασκαλίτσας» έγινε ταινία μικρού μήκους

Ο βίος, η δράση και ο φριχτός θάνατός της – Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

26/08/2026 - 5:37μμ
Φωτογραφία της Ιουλίας Μπίμπα και ένα απόσπασμα από χειρόγραφο σημείωμα που έστειλε σε φίλη της αφότου συνελήφθη. Το κλισέ της φωτογραφίας προέρχεται από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών

Φωτογραφία της Ιουλίας Μπίμπα και ένα απόσπασμα από χειρόγραφο σημείωμα που έστειλε σε φίλη της αφότου συνελήφθη. Το κλισέ της φωτογραφίας προέρχεται από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ιουλία Μπίμπα. Το όνομά της είναι συνδεμένο με την αντίσταση κατά των Γερμανών στη διάρκεια της Κατοχής. Βέβαια, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ο «εχθρός» δεν ήταν μόνο ο ξένος κατακτητής, αλλά και οι εγχώριοι προδότες.

Αναλογικά με τη σπουδαιότητα του έργου της, αλλά και τον φριχτό θάνατό της, δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή η ιστορία και η προσφορά της.

Έχει κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τη ζωή της, και το 2022 η δράση της έγινε κόμικ. Και πλέον έγινε και ταινία, μικρού μήκους που μάλιστα – πριν από λίγες μέρες προβλήθηκε σε κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Σεράγεβο. Και ίσως αυτή η ταινία να είναι το έναυσμα να μελετηθεί εκ νέου η ζωή και η δράση της.

H διεθνής αφίσα της ταινίας Μια Μικρή Ιστορία Αντίστασης. Ιουλία Μπίμπα

Η «δασκαλίτσα» από τη Σάμο

Η Ιουλία Μπίμπα γεννήθηκε στη Σάμο στις 31 Μαΐου 1910, και το πατρώνυμό της ήταν Γκαρμπολά. Τελείωσε το δημοτικό στο νησί της και αμέσως την ανέβασε ο πατέρας της στην Αθήνα, προκειμένου να βρει δουλειά. Φτώχεια στο νησί, φτώχεια και στην πρωτεύουσα.

Στην Αθήνα παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Μπίμπα, ο οποίος ήταν τυφλός εκ γενετής. Έζησαν μαζί στην οδό  Πινότση 14, κάτω από το λόφο του Φιλοπάππου στο Κουκάκι.

Πλάκα με τη μορφή της Μπίμπα στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος

Τα έβγαζαν πέρα με τα ελάχιστα· εκείνη εργαζόταν ως οικιακή βοηθός. Παράλληλα, επειδή ήξερε γράμματα, δίδασκε στο κατηχητικό σχολείο της γειτονιάς της, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Εκεί απέκτησε το ψευδώνυμο «δασκαλίτσα», με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι ήταν δασκάλα.

Aυτό το ψευδώνυμο ήταν ο κωδικός της  όταν ανέλαβε δράση στην Αντίσταση.

Εκτός από την κοινωνική δράση της στο κατηχητικό, μία από τις συνήθειες της ζωής της ήταν να πηγαίνει βόλτα με τον σύζυγό της και και να του περιγράφει την Ακρόπολη.

Γενικώς, η Ιουλία ήταν μια αγαπημένη γυναίκα της γειτονιάς, ήρεμη και φιλήσυχη.

Η ένταξή της στον αγώνα

Όλα ξεκίνησαν από τη φίλη της Αικατερίνη Μπέση, που σύμφωνα με βιογράφους ήταν εκείνη που την μύησε στην ΠΕΑΝ. Η Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων ήταν αντιστασιακή οργάνωση που έδρασε στην Αττική την περίοδο της Κατοχής.

Φύλλα της παράνομης εφημερίδας Δόξα (πηγή: Τόπος Μνήμης της ΠΕΑΝ)

Μπέση και Μπίμπα είχαν γίνει καλές φίλες, και σύμφωνα με τα γραπτά της δεύτερης από τη φυλακή, η «αφύπνιση» έγινε όταν ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, τα  ξημερώματα της 31ης Μαΐου 1941. Μάλιστα, αρχικά η Ιουλία δεν ήξερε καν τα ονόματα των δύο αντρών.

Έτσι, εντάχθηκε στην ΠΕΑΝ μοιράζοντας την εφημερίδα Δόξα και άλλα αντιστασιακά έντυπα, αρχικά. Το 1942 η οργάνωση είχε έξι βασικά μέλη. Ιδρυτής ήταν ο αξιωματικός της αεροπορίας Κώστας Περρίκος, ενώ πρόεδρος ήταν ο Θανάσης Σκούρας, της κινηματογραφικής οικογένειας «Σκούρας Φιλμ». Εκείνος ήταν από τους βασικούς χρηματοδότες και η πηγή εσόδων του ήταν τα ταμεία της οικογένειας του.

Το πρώτο χτύπημα έγινε στις 22 Αυγούστου 1942 κατά των γραφείων της ΟΕΔΕ (Οργάνωση Εθνικοσοσιαλιστικών Δυνάμεων Ελλάδος). Η έδρα της ήταν μεταξύ των οδών Θεμιστοκλέους και Κάνιγγος.

Το μεγάλο χτύπημα

Μεσημέρι Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου 1942, και το κέντρο της πρωτεύουσας συγκλονίζεται από μια έκρηξη. Ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος να σωθεί. Η έκρηξη είχε γίνει στα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση), που βρισκόταν στην Πατησίων, στη γωνία με τη Γλάδστωνος.

Ανατίναξη ΕΣΠΟ (πηγή: Τόπος Μνήμης της ΠΕΑΝ)

Όταν η οργάνωση αποφάσισε να χτυπήσει την ΕΣΠΟ, αρχικά τα εκρηκτικά ήταν κρυμμένα στο σπίτι της Μπέση. Μόνο που κάποια στιγμή, για πρακτικούς λόγους, αναγκάστηκαν να τα μεταφέρουν σε έναν χώρο που είχε νοικιάσει η Μπίμπα.

Η επιλογή της ημέρας και ώρας δεν έγινε στην τύχη – το σκεπτικό ήταν να υπάρχουν όσο γίνεται λιγότερες παράπλευρες απώλειες. Η Ιουλία μετέφερε την τσάντα με τον εκρηκτικό μηχανισμό και την έδωσε σε δύο μέλη.

Μαζί με τους υπόλοιπους, πήγε σε ένα καφενείο εκεί κοντά, για να ακούσουν το… μπαμ. Στη συνέχεια χωρίστηκαν και πήγε ο καθένας σπίτι του. Από την έκρηξη καταστράφηκε το κτήριο και έχασαν τη ζωή τους 43 Γερμανοί και 39 Εσπίτες (Έλληνες προδότες). Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των περαστικών.

Ο πέλεκυς

Το νέο διαδόθηκε και εκτός Ελλάδας, προκαλώντας την οργή των Γερμανών. Ξεκίνησε εξονυχιστική έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ο ενωματάρχης Πολύκαρπος Νταλιάνης ήταν ο άνθρωπος που πρόδωσε την ομάδα, έναντι αμοιβής. Στις 11 Νοεμβρίου 1942 οι Γερμανοί εισέβαλαν στο κρησφύγετο της οργάνωσης στην Καλλιθέα και συνέλαβαν πέντε άτομα. Ανάμεσά τους και η Ιουλία Μπίμπα.

Τι έγραφαν Τα Νέα στις 26 Απριλίου 1980 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Το Βήμα και Τα Νέα)

Οι άνδρες μεταφέρθηκαν στις φυλακές Αβέρωφ και η Ιουλία στο Εμπειρίκειον Ίδρυμα (βρισκόταν στην πλατεία Μαβίλη), το οποίο είχε μετατραπεί σε γυναικείες φυλακές.

Όλοι οι συλληφθέντες, παρά τα βασανιστήρια, δεν πρόδωσαν τίποτα.

Την τελευταία μέρα του 1942  συνεδρίασε το Γερμανικό Στρατοδικείο και ανακοίνωσε τις ποινές. Για την Ιουλία Μπίμα η απόφαση ήταν «δις σε θάνατο διά πελέκεως και 5 χρόνια δεσμά». Και επειδή στη χώρα μας δεν υπήρχε γκιλοτίνα και οι Γερμανοί δεν εκτελούσαν γυναίκες, την Ιουλία την έστειλαν στη Βιέννη.

Από το αρχείο τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης έχει βρεθεί το πιστοποιητικό θανάτου της και ο τόπος ταφής της σε ομαδικό τάφο στην «Ομάδα 40» του Κεντρικού Νεκροταφείου της Βιέννης.

Για την ιστορία, η δράση της ΠΕΑΝ τελείωσε το 1945. Ο προδότης εκτελέστηκε από ανθρώπους της ομάδας που είχαν διαφύγει.

Σύμφωνα πάντα με τη βιβλιογραφία, η οργάνωση δεν είχε σχέση με κάποιον οργανωμένο πολιτικό σχηματισμό, γι’ αυτό και η όλη δράση τους όχι μόνο δεν έγινε ευρύτερα γνωστή, αλλά και συκοφαντήθηκε αρκετά.

Η ιστορία και η δικαίωση

Η Ιουλία είχε γράψει κάποια σημειώματα σε δύο φίλες της προτού αρχίσει το τελικό μαρτύριο της – ζητούσε ορισμένα πράγματα για γίνει η διαβίωσή της στη φυλακή πιο ανθρώπινη. Ένα από αυτά τελείωνε έτσι:

«Εμείς οι Σαμιώτισες είμαστε γερά κόκαλα…».

Φυσικά απέφυγε να γράψει για τις άθλιες συνθήκες. «Έχω μπροστά μου μια ανηφόρα και πρέπει να την ανέβω ως το τέλος, σκαλί-σκαλί. Ίσως όταν φτάσω στην κορυφή, ο κόσμος να φαίνεται από εκεί πιο όμορφος. Ίσως να μην χρειάζομαι εκεί πια ούτε τη ρόμπα. Κουράγιο. Σε χαιρετώ, η φίλη σου Ιουλία Μπίμπα».

Η Κάτια Γκουλιώνη στο φιλμ Μια μικρή ιστορία αντίστασης – Ιουλία Μπίμπα

Ο τελευταίος άνθρωπος που την είδε ζωντανή από το οικογενειακό της περιβάλλον, ήταν ο αδελφός του συζύγου της. Την βρήκε δεμένη σ’ ένα δέντρο. Ήταν σε άθλια κατάσταση, αλλά μέσα από αναφιλητά τού είπε: «Να είσαι περήφανος, γιατί δεν μαρτύρησα απολύτως τίποτα και ας μου κάνανε του κόσμου τα βασανιστήρια».

Οι Γερμανοί κατακτητές εξάντλησαν όλο τους το μίσος απέναντι στην ηρωική γυναίκα. Όπως αναφέρεται, λίγο πριν φύγει για την Αυστρία, την υποχρέωσαν να κάνει τη διαδρομή από το Εμπειρίκειο στις φυλακές Αβέρωφ πεζή υπό ισχυρή συνοδεία, κρατώντας στα χέρια της τη βαλίτσα με τα πράγματά της. Και για να μιλήσουμε για αποστάσεις, από την πλατεία Μαβίλη έως τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Στις 11 Μαρτίου 2013 εγκαινιάστηκε επισήμως το νεκροταφείο «Ομάδα των 40» και τοποθετήθηκαν κάποιες πλάκες με τα ονόματα των μαρτύρων, από τους συγγενείς τους. Για την Ιουλία δεν υπάρχει. Σε αντίθεση με τους Αυστριακούς που είναι από τους λίγους εκτελεσμένους για τους οποίους γίνεται ξεχωριστή αναφορά σε ιστοσέλιδα αφιερωμένη στα θύματα του Ναζισμού. Και όχι μόνο.

Στις 22 Οκτωβρίου 2023, χάρη στις τριετείς προσπάθειες της Γιοβάννας Αργυροηλιοπούλου, διοικητικής υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας, έγινε στη Βιέννη μνημόσυνο για τις τρεις Ελληνίδες που εκτελέστηκαν στην πόλη (Μπίμπα, Σοφία Μαυρίδου και Μαριάννα Γιαννάτου), στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, χοροστατούντος του μητροπολίτη Αυστρίας, Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσενίου.

Από το κόμικ «Το φιλί», του Πέτρου Ζερβού

Όσον αφορά την εξιστόρηση της ζωής και του έργου της Μπίμπα, την τελευταία δεκαετία, και συγκεκριμένα το 2017, οι Βασίλης Φίλιας, Παντελής Βατάκης και Κωνσταντίνος Λαγός κυκλοφόρησαν το βιβλίο Κώστας Περρίκος: Η βιογραφία ενός ήρωα. Σε αυτό γίνεται εκτενέστατη αναφορά.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο Ιουλία Μπίμπα: Ο άνθρωπος, η ηρωίδα, η μάρτυς, του Αναστάσιου Γ. Τσίγκου. Και βέβαια υπάρχει το κόμικ του σκιτσογράφου Πέτρου Ζερβού με τίτλο «Το φιλί», όπου απεικονίζεται η ηρωίδα και η δράση της. Η συγκεκριμένη ιστορία υπάρχει στο βιβλίο Ένα γλυκό ξημέρωμα – Δεκατέσσερις ιστορίες από την Αθήνα της Κατοχής.

Σε φιλμ

Το 2017 η σκηνοθέτης Καλλιόπη Λεγάκη παρουσίασε το ντοκιμαντέρ που είχε τίτλο το όνομα της ηρωίδας: Ιουλία Μπίμπα. Την ίδια περίοδο προβλήθηκε σε συνδρομητικό κανάλι το ντοκιμαντέρ Αυτοί που τόλμησαν, με ξεχωριστό επεισόδιο αφιερωμένο στην Ιουλία.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Στις αρχές Αυγούστου έκανε πρεμιέρα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σεράγεβου η μικρού μήκους ταινία Μια μικρή ιστορία αντίστασης. Ιουλία Μπίμπα, σε σκηνοθεσία Διαμαντή Αναστασιάδη.

Η Κάτια Γκουλιώνη –που ως φαίνεται αριστεύει σε βιογραφίες (υποδύθηκε την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου σε νεαρή ηλικία στην τεράστια κινηματογραφική επιτυχία Ευτυχία, αλλά και τη Σωτηρία Μπέλλου στο θέατρο)–, είναι η πρωταγωνίστρια του φιλμ.

Όπως λένε οι συντελεστές της, «η ταινία πραγματεύεται τη δράση της ηρωικής Ιουλίας Μπίμπας, μιας γυναίκας που αφιερώθηκε στον αντιναζιστικό αγώνα. Η ιστορία της Ιουλίας παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, παρά το γεγονός ότι η δράση της έδωσε δύναμη και ελπίδα στους κάτοικους της Αθήνας του 1940. Παρά τον εμφανώς πολιτικό και ιστορικό χαρακτήρα της ταινίας, η προσέγγιση που επιλέχθηκε από τον σκηνοθέτη δεν ακολουθεί την “εξωτερική” παράθεση γεγονότων, που συνήθως ακολουθείται σε ιστορικά δράματα, αλλά μια εσωτερική διερεύνηση των επιλογών και των κινήτρων που μπορεί να οδηγήσουν έναν καθημερινό άνθρωπο στην υπέρβαση. Είναι μια απόπειρα σύζευξης του πολιτικού σινεμά με το σινεμά της υπέρβασης».

Από τα γυρίσματα της ταινίας (φωτ.: flix.gr)

Το σενάριο υπογράφει, μαζί με τον σκηνοθέτη, ο Γιάννης Καρπούζης, ενώ έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου σε ασπρόμαυρο φιλμ, υπό την κινηματογράφηση του έμπειρου Γιώργου Φρέντζου.

Η ταινία θα κάνει την ελληνική πρεμιέρα της στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που θα γίνει από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μενδώνη: H Συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας

14/10/2026 - 7:07μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης αρχαίων ελληνικών αντικειμένων που επιστρέφονται στο ελληνικό κράτος από το κράτος του Ισραήλ (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ισραήλ επέστρεψε στην Ελλάδα 22 αρχαιότητες

13/10/2026 - 4:02μμ
Το τέμενος Χαμζά Μπέη, γνωστό στη Θεσσαλονίκη ως Αλκαζάρ (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτό για το κοινό το Τέμενος Χαμζά Μπέη – Το γνωστό σε όλους Αλκαζάρ

10/10/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: Facebook/ Εκδοτικος Οίκος Τόπος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε, στα 79 του, ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος

9/10/2026 - 9:12μμ
Εικόνα από το εσωτερικό του Τεμένους Χαμζά Μπέη, στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το αποκατεστημένο Αλκαζάρ

9/10/2026 - 6:59μμ
Σκίτσο της Αν Κάρσον για λογαριασμό της Σουηδικής Ακαδημίας (πηγή: Χ / The  Nobel Prize / Niklas Elmehed)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 στην ελληνίστρια Αν Κάρσον – «Είναι τρελό. Είναι όλοι τρελοί»

8/10/2026 - 4:37μμ
Το μαρμάρινο άγαλμα του Τιβέριου (αριστερά) και η έγχρωμη ανακατασκευή του με ροζ μανδύα (δεξιά) (φωτ.: Ny Carlsberg Glyptotek)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τιβέριος στα ροζ: Η μόδα της εξουσίας και τα αγάλματα από τη Μικρά Ασία

7/10/2026 - 7:02μμ
Στιγμιότυπο από την ανανέωση του Μνημονίου Κατανόησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιοκαπηλία: Ελλάδα και ΗΠΑ παρατείνουν το «μπλόκο» έως το 2031

7/10/2026 - 5:51μμ
(Φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κιλκίς: Η αρχαία λύρα και η πανδούρα «ζωντανεύουν» στην Ευρωπό

5/10/2026 - 11:08μμ
Η Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη δίπλα στον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης βράβευσης στην επίσημη κατοικία του στο Βερολίνο (φωτ.: 
EPA/CLEMENS BILAN)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νάνα Μούσχουρη: Παράσημο από τον Σταϊνμάιερ για τη συμβολή της στη συμφιλίωση των λαών και την προάσπιση της ειρήνης

5/10/2026 - 8:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Peter Pontios/Facebook)

Αδελαΐδα: Το Παρακάθ’ της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας ανέδειξε τη δύναμη της ποντιακής παράδοσης

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/EUROKINISSI)

Ρόδος: Καταγράφουν τις ζημιές από την κακοκαιρία – Κλειστά τα σχολεία για ελέγχους ασφαλείας

31 λεπτά πριν
Ο Στάθης Τομπούλης, ή King Stassi

Στάθης Τομπούλης: Ο Κοτυωρίτης που κατέκτησε τη Γερμανία (και τον Μπίσμαρκ) με τη χαβανέζικη κιθάρα του – Ένας ξεχασμένος διεθνής Πόντιος

57 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Θεσσαλονίκη: Έκαναν φτερά 4.766 χρυσές λίρες από 88χρονη με πρόσχημα εργασίες της ΔΕΗ

1 ώρα πριν
Πριν από την άφιξη των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: European Union)

Σύνοδος Κορυφής: Το κόστος της ευρωπαϊκής ασφάλειας και οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές»

2 ώρες πριν
Παρέλαση στην Πτολεμαΐδα για την απελευθέρωση της πόλης, 15 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: e-ptolemeos.gr)

Πτολεμαΐδα: Η νύχτα που τα Καϊλάρια πέρασαν στον Ελληνικό Στρατό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV