Νέα εξέλιξη στην πολύμηνη έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 22 προσώπων για ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές, πρώην στελέχη του Οργανισμού Πληρωμών και δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ποινικές ενέργειες για επτά νυν βουλευτές και δύο πρώην, καθώς από την έρευνα δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την άσκηση δίωξης.
Η EPPO διευκρινίζει ότι οι έρευνες για άλλες υποθέσεις και πρόσωπα συνεχίζονται, καθώς εξετάζονται διαφορετικές πτυχές της υπόθεσης και πιθανές πράξεις που αφορούν και άλλα χρονικά διαστήματα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι τέσσερις βουλευτές για τους οποίους προχωρά η διαδικασία είναι οι Κώστας Σκρέκας, Κατερίνα Παπακώστα, Χρήστος Μπουκώρος και Μάξιμος Σενετάκης.
Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται αφορούν, κατά περίπτωση, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εμπιστοσύνης, παράνομη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ σε μία περίπτωση περιλαμβάνονται επίσης αναφορές σε ψευδή βεβαίωση και απόπειρα ηλεκτρονικής απάτης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, οι έρευνες αφορούν φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης στη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε πράξεις που φέρεται να σημειώθηκαν το 2021 και αφορούν τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως αναφέρεται, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κάνουν λόγο για πιθανές παρεμβάσεις σε διοικητικές διαδικασίες και ελέγχους, αλλαγές δεδομένων μετά την ολοκλήρωση υποχρεωτικών ελέγχων, παρεμβάσεις σε επιτόπιες επιθεωρήσεις, καθώς και απόκρυψη ή αλλοίωση ευρημάτων.
Μεταξύ των προσώπων που διώκονται περιλαμβάνονται πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, πρώην γενικός διευθυντής Άμεσων Πληρωμών και δύο πρώην περιφερειακοί διευθυντές του Οργανισμού. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν, μεταξύ άλλων, κατάχρηση εμπιστοσύνης και παράνομη διαχείριση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης εργαζόμενος σε πολιτικό γραφείο εν ενεργεία βουλευτή, συνεργάτης πρώην υπουργού, κτηνιατρικός υπάλληλος και δικαιούχοι αγροτικών ενισχύσεων. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται αφορούν αδικήματα όπως απάτη με επιδοτήσεις, απόπειρα ηλεκτρονικής απάτης και ψευδείς πιστοποιήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σημειώνει ότι όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τελούν υπό το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να αποφανθούν τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία συνεχίζεται για άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τις παράλληλες έρευνες, ώστε να μην επηρεαστεί η εξέλιξή τους.
Η EPPO αποτελεί την ανεξάρτητη εισαγγελική Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρμοδιότητα τη διερεύνηση, δίωξη και παραπομπή στη δικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν εγκλήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
















