Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις ηρωικές θυσίες και τις στυγερές δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στην Κύπρο το 1996. Με αφορμή αυτή τη σημαντική επέτειο, η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» επιμένει σθεναρά στον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη. Στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν αποδέχεται τον συμβιβασμό και απορρίπτει κατηγορηματικά τη σιωπή των αρμοδίων αρχών για τα ανεκτέλεστα εντάλματα σύλληψης των δολοφόνων: «Με οδηγό τη Μνήμη, με πυξίδα τη Λευτεριά».
Η Πρωτοβουλία τονίζει την επιτακτική ανάγκη της ιστορικής συνέχειας και προχωρά συλλογικά για την ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας: να βαδίσει εκεί που προχώρησε ο Τάσος, εκεί που είδε ο Σολωμός, με τελικό προορισμό τη δικαίωση και τη λευτεριά της Κύπρου.
Μια συμβολική οδοιπορική διαδρομή «Μέχρι την επιστροφή»
Θέλοντας να ενώσει τον ελληνισμό και να αντισταθεί στην αποδόμηση του πολιτισμού και της ταυτότητάς μας, η Πρωτοβουλία χάραξε μια ιδιαίτερη και άκρως συμβολική πορεία.

Η διαδρομή αυτή συνέδεσε περιοχές της ελληνικής επικράτειας (οδωνύμια) που φέρουν τα ονόματα των κατεχόμενων εδαφών, ανοίγοντας δρόμους αρετής προς τη μεγαλόνησο:
- Κερύνεια Αχαΐας
- Καραβάς Κυθήρων
- Σαλαμίνα Αττικής
- Ρόδος
- Καστελόριζο
- Κύπρος (Παραλίμνι).
Η πορεία αυτή αποτελεί μια ζωντανή υπενθύμιση ότι τίποτα δεν χάθηκε. Ακολουθώντας τα βήματα του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, οι συμμετέχοντες έστειλαν το μήνυμα ότι το οδοιπορικό θα ολοκληρωθεί πραγματικά μόνο όταν φτάσει ελεύθερα στην Κερύνεια, στον Καραβά και στη Σαλαμίνα. Γιατί, όπως αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά, η ιστορία μας ενώνει.
Στις 12 Ιουλίου το ραντεβού στη Ρόδο
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, ο Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για μια ξεχωριστή βραδιά τιμής προς τους Κυπρίους αδερφούς μας.
Το ραντεβού είναι την Κυριακή 12 Ιουλίου, στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου.
Είναι χρέος όλων μας να δώσουμε το «παρών», κρατώντας τη μνήμη ζωντανή ενάντια στα εγκλήματα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν.
















