Με ένα έργο εμπνευσμένο από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, ο μαθητής Γιάννης Ισκεντερίδης από το Ωραιόκαστρο κατάφερε να ξεχωρίσει σε διεθνές μαθητικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία, αποσπώντας θετικά σχόλια για το ταλέντο, την ευαισθησία και την ωριμότητα της καλλιτεχνικής του προσέγγισης.
Ο μαθητής της Β’ τάξης του 5ου Γυμνασίουμε Λυκειακές Τάξεις «Όλγα Σταυρίδου» συμμετείχε, μαζί με συμμαθητές του, στις εργασίες του διεθνούς μαθητικού συνεδρίου που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, με θέμα την ιστορική μνήμη, το φασισμό, το ρατσισμό και τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου.
Στο επίκεντρο της συμμετοχής του βρέθηκε η αφίσα «Το Μπάνιο», ένα έργο με έντονο συμβολισμό που παραπέμπει στα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η καλλιτεχνική του ματιά και ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε ένα τόσο δύσκολο ιστορικό θέμα προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση στους συνέδρους και στην οργανωτική επιτροπή.

Η ελληνική αποστολή παρουσίασε επίσης δραματοποιημένη ανάγνωση αντιπολεμικών λογοτεχνικών κειμένων, αποσπώντας θερμή ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες.
«Θέλω να σπουδάσω στην Καλών Τεχνών»
Μετά τη διάκριση, ο Γιάννης Ισκεντερίδης έγινε δεκτός στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου από τον δήμαρχο Παντελή Τσακίρη, ο οποίος τον συνεχάρη για την επιτυχία του, τονίζοντας ότι τέτοιες διακρίσεις τιμούν τόσο τη σχολική κοινότητα όσο και την τοπική κοινωνία.
Κατά τη συνάντηση, ο μαθητής αποκάλυψε ότι επιθυμεί να ακολουθήσει επαγγελματικά το δρόμο της τέχνης και να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών.
Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία να φιλοτεχνήσει έργα για το Δήμο Ωραιοκάστρου, πρόταση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον δήμαρχο.
Η διάκριση του Γιάννη Ισκεντερίδη αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στη νέα γενιά και την ιστορική μνήμη, ακόμη και ότα
















