pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μητσοτάκης: Ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης λόγω Ιράν – Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ απειλεί ενέργεια, πληθωρισμό και τουρισμό

«Κάθε εβδομάδα με κλειστά τα Στενά αυξάνει την πίεση» – Τι σημαίνει για ρεύμα, καύσιμα και κόστος ζωής

13/05/2026 - 4:01μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «Energy Transition Summit. East Med and Southeast Europe», Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «Energy Transition Summit. East Med and Southeast Europe», Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησε ανοιχτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας ότι η κρίση στα Στενά του Ορμούζ και η σύγκρουση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν μπορεί να προκαλέσουν νέο κύμα οικονομικών πιέσεων στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο συνέδριο «Energy Transition Summit: East Med & Southeast Europe», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ακρίβεια και το κόστος ζωής παραμένουν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα διατηρεί «εφεδρείες» σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλα μέτρα που θα ακολουθήσουν», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πάντως ότι αυτά θα είναι στοχευμένα και προσωρινά ώστε να μην τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται μεγάλο μέρος της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «κάθε εβδομάδα κατά την οποία τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά προσθέτει επιπλέον πίεση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα», ενώ τόνισε πως μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και ανάγκη κρατικής παρέμβασης για τη στήριξη των πολιτών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να μην διαθέτει ενιαία πολιτική ενεργειακής ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τις τιμές ενέργειας, τα καύσιμα και το κόστος μεταφορών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση σε σχέση με το 2022, καθώς διαθέτει ισχυρά διυλιστήρια, ενεργειακή επάρκεια και χαμηλότερες τιμές χονδρικής ρεύματος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το 2019 η Ελλάδα είχε μακράν την υψηλότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και είμαστε εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε, αποδίδοντας τη βελτίωση κυρίως στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι τιμές στο ρεύμα θα συνεχίσουν να μειώνονται όσο ενισχύεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ενώ άφησε ανοιχτό και το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας σε βάθος δεκαετίας, αποκαλύπτοντας ότι έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας για τη μελέτη της.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον τουρισμό, εκφράζοντας ανησυχία ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να επηρεάσει τις κρατήσεις, ειδικά όσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

«Πολλοί άνθρωποι καθυστερούν τις κρατήσεις τους μέχρι να λυθεί η κρίση», ανέφερε, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ακολουθήσει νέο κύμα κρατήσεων της τελευταίας στιγμής εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ακόμη ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας αποτελεί στρατηγικό ζήτημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η Αθήνα συμμετέχει ήδη σε αποστολές προστασίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα μαζί με την Ιταλία.

«Ζούμε σε έναν αλληλοσυνδεόμενο κόσμο. Μια σοβαρή διαταραχή στον εφοδιασμό πετρελαίου δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο», υπογράμμισε, δίνοντας το στίγμα της ανησυχίας που επικρατεί πλέον στην Ευρώπη για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Φανή Τρυψάνη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου

7/07/2026 - 11:53πμ
(Φωτ.: pexels.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές ύψους σχεδόν 70 εκατ. ευρώ από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 10 Ιουλίου – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

6/07/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Σχεδόν 70 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως τις 10 Ιουλίου

4/07/2026 - 5:15μμ
Συσκευασμένη φέτα σε ράφια ελληνικού σουπερμάρκετ (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τουρκική «μέγγενη» η ελληνική φέτα ΠΟΠ: Απομιμήσεις στα ράφια και ένα «ξεχασμένο» έγγραφο του Προξενείου

4/07/2026 - 11:38πμ
Ο τελευταίος όροφος πολυκατοικίας, όπως φαίνεται από τη διπλανή ταράτσα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα στις πολυκατοικίες: Τι έρχεται για κοινόχρηστα, επισκευές και διαχωρισμό διαμερισμάτων

2/07/2026 - 10:40μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI /Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση των 72 δόσεων στον e-ΕΦΚΑ – Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

2/07/2026 - 9:54μμ
Η Νίκη Κεραμέως σε ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ. αρχειου: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νίκη Κεραμέως: Καταργείται οριστικά η περικοπή στις συντάξεις χηρείας του νόμου Κατρούγκαλου

2/07/2026 - 1:00μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιβάν Σαββίδης: Νέα παραγωγική μονάδα στη Σουρωτή

1/07/2026 - 3:00μμ
Το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιώργος Βιτσαράς)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγός ΑΑΔΕ για την έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί

1/07/2026 - 10:22πμ
Στο ταμείο σουπερμάρκετ στην περιοχή του Κολωνού, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: «Πάγωμα» τιμών σουπερμάρκετ για όλο το καλοκαίρι – Έρχεται νέα συμφωνία από τον Σεπτέμβριο

29/06/2026 - 3:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Peter Klaunzer)

Μουντιάλ 2026: Στα πέναλτι πέρασε στους «8» η Ελβετία

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Υψηλή γλυκόζη στο αίμα και εγκέφαλος: Νέα έρευνα φωτίζει τον ρόλο της στην επιτάχυνση της γήρανσης

7 ώρες πριν
(Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής/Facebook)

Με ποντιακούς χορούς και ζωντανή μουσική ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος χάρισε μια ξεχωριστή βραδιά στη Νέα Ηράκλεια

8 ώρες πριν
Από αριστερά η υπεύθυνη παραγωγής Στελλίνα Ανεμά με τον γιο της Αλέξανδρο Ρούφα, η Γιώτα Τσουνάκα, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Ρούφας, ο πρωταγωνιστής της Δημήτρης Παπακυριάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. Ηλίας Κλάππας, η Λένα Νίτσου-Ψαθά, η Γιώτα Μπουρλετίδου
(φωτ.: προσωπικό αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)

Το «Ξύπνα Βασίλη» αναβίωσε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τη θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Μαρίν Λεπέν επιστρέφει στη μάχη για την προεδρία της Γαλλίας παρά την καταδίκη της με βραχιολάκι

9 ώρες πριν
Η δρ Κάθι Έλντερ, η οποία επέλεξε να μάθει ελληνικά μετά τη συνταξιοδότησή της, φωτογραφήθηκε στα στούντιο του SBS στη Μελβούρνη (φωτ.: SBS Greek / Panos Apostolou)

Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να εμπνέει – Το μήνυμα κορυφαίας διεθνούς γλωσσολόγου που αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό της διασποράς

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign