Με μια βαθιά συγκινητική βραδιά μνήμης, γεμάτη συμβολισμούς, μουσική και βιωματικές αναφορές στον ξεριζωμό και τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, ξεκίνησαν οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης στην Αγία Βαρβάρα Αττικής από το «Φάρο».
Η Πλατεία 19ης Μαΐου γέμισε από κόσμο κάθε ηλικίας που έδωσε το παρών για να τιμήσει τις 353.000 ψυχές του Πόντου και να στείλει μήνυμα ενάντια στη λήθη, λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 107 χρόνων από την έναρξη της πιο σκληρής φάσης της εξάλειψης των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες.
Η βραδιά άνοιξε με λαμπαδηφορία στους δρόμους της πόλης.
Μικροί και μεγάλοι, κρατώντας σημαίες, λάβαρα και αναμμένες δάδες, περπάτησαν υπό τους επιβλητικούς ήχους του νταουλιού, σε μια πομπή με έντονη συναισθηματική φόρτιση.
Θλίψη για τις αλησμόνητες, αλλά και υπερηφάνεια για τη δύναμη επιβίωσης του ποντιακού ελληνισμού, ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα της βραδιάς.


Στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση μνήμης με θεατρικά δρώμενα, ποιήματα, αφηγήσεις, τραγούδια και χορευτικές κινήσεις, με τη συμμετοχή περισσότερων από 80 ανθρώπων κάθε ηλικίας.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν οι σκηνές που αναφέρονταν στις αγχόνες της Αμάσειας και στις δραματικές στιγμές της ανταλλαγής των πληθυσμών μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης, βασισμένες σε κείμενα του Κυριάκου Σαχανίδη.
Στη δημιουργία της ατμόσφαιρας μνήμης και εσωτερικής κατάνυξης βοήθησαν οι έξι ποντιακές λύρες.



Από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς ήταν το συμβολικό άνοιγμα του «Μπαούλου της Μνήμης» από τα παιδιά του συλλόγου.
Μέσα από προσωπικά αντικείμενα, αφηγήσεις και αναφορές στη λύρα και στις οικογενειακές μνήμες, τα παιδιά μίλησαν για όσα πέρασαν από γενιά σε γενιά, τονίζοντας πως «όσο οι ιστορίες ακούγονται, ο Πόντος δεν θα σβήσει ποτέ».
Συγκίνηση προκάλεσαν και τα μικρά Ποντιόπουλα 5ης γενιάς, που κρατώντας κλαδιά ελιάς φώναξαν: «Όχι άλλοι πόλεμοι, όχι άλλες γενοκτονίες».
Οι χορευτές του συλλόγου ολοκλήρωσαν τη βραδιά με παραδοσιακούς χορούς, σε μια ατμόσφαιρα που έμοιαζε –όπως σχολίαζαν πολλοί από τους παρευρισκόμενους– με ζωντανό μνημόσυνο για τις ψυχές των προγόνων.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια και την οργάνωση της εκδήλωσης είχε, για μια ακόμα χρονιά, η πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Σοφία Σαββίδου.



Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, πολιτικών φορέων, ποντιακών σωματείων, καθώς και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων και της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας.
















