Με ολοένα και περισσότερες δράσεις να πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα ενόψει της 19ης Μαΐου –Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων– η Ιστορία μπαίνει δυναμικά στα σχολεία.
Την Παρασκευή ήταν το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου, αλλά είχε προηγηθεί την Πέμπτη το 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, το οποίο διοργάνωσε μια συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο Φίλωνα Κτενίδη, αλλά και στη μαρτυρική πορεία του ποντιακού ελληνισμού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Βριλησσίων, της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων και του «Ακρίτα» Χαλανδρίου, αναδεικνύοντας τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζουν οι ποντιακοί σύλλογοι.
Οι μαθητές στο επίκεντρο της μνήμης
Μέσα από παρουσιάσεις, αφηγήσεις, μουσική και χορό, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί προσέγγισαν με σεβασμό και ευαισθησία ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της ιστορίας του ελληνισμού, στέλνοντας μήνυμα ότι η μνήμη δεν περιορίζεται στις επετείους, αλλά αποτελεί ζωντανό κομμάτι της παιδείας και της συλλογικής συνείδησης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Φίλωνα Κτενίδη, έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της ποντιακής ψυχής, που με το έργο και τη δράση του κράτησε ζωντανή τη μνήμη της προσφυγιάς και της Γενοκτονίας – αυτή η προσωπικότητα είναι στο επίκεντρο της βραβευμένης ταινίας τεκμηρίωσης που δημιούργησαν οι μαθητές.
Θερμά συγχαρητήρια απευθύνθηκαν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, καθώς και στη διευθύντρια Έφη Εξακουστίδου για την πρωτοβουλία και την οργάνωση της εκδήλωσης.
Η παρουσία Φωτιάδη και οι «σιωπηλές μαρτυρίες» της ζωγραφικής
Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η ομιλία του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη, ο οποίος έχει αφιερώσει το επιστημονικό του έργο στην τεκμηρίωση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Παράλληλα, η Ένωση Ποντίων Βριλησσίων παρουσίασε έργα ζωγραφικής της ομάδας του Δημήτρη Σκλείδη, τα οποία λειτούργησαν –όπως ανέφεραν οι διοργανωτές– ως «σιωπηλές μαρτυρίες μνήμης και ψυχής».
Συγκινητική ήταν και η συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων των ποντιακών συλλόγων Μελισσίων και Χαλανδρίου, που μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική του Πόντου μετέφεραν το βίωμα, τη δύναμη και την αξιοπρέπεια του ποντιακού ελληνισμού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας, επιβεβαιώνοντας πως, 107 χρόνια μετά την έναρξη της πιο σκληρής φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η ιστορική μνήμη συνεχίζει να μεταδίδεται στις νεότερες γενιές μέσα από την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη συλλογική δράση.
















