Χωρίς ορατό σημείο σύγκλισης συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με τις τελευταίες εξελίξεις να αποτυπώνουν έντονη διπλωματική κινητικότητα, αλλά και βαθιές διαφωνίες που κρατούν τις δύο πλευρές μακριά από μια ουσιαστική συμφωνία.
Η ιρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, αναχώρησε από το Ισλαμαμπάντ μετά από μια ημέρα πυκνών επαφών υψηλού επιπέδου με Πακιστανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, η Τεχεράνη παρέδωσε στους συνομιλητές της έναν επίσημο κατάλογο αιτημάτων που συνδέεται με την προσπάθεια τερματισμού της σύγκρουσης.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν «υποβάλει μια πρόταση», χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες, τονίζοντας ωστόσο πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει περιορισμούς στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ.
Το παρασκήνιο των επαφών παραμένει θολό, καθώς οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ βρίσκονταν επίσης στην περιοχή – ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «συνομιλίες», την ώρα που τα ιρανικά κρατικά μέσα επέμεναν ότι δεν προβλέπονταν απευθείας διαπραγματεύσεις.
Μάλιστα, η ιρανική πρόταση έφτασε στα χέρια των Αμερικανών και θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για νέα επαφή των δύο πλευρών στο Πακιστάν. Ωστόσο, ο Αμπάς Αραγτσί αποχώρησε πριν φτάσει η αμερικανική αντιπροσωπεία, γεγονός που και επισήμως απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης συνάντησης – τουλάχιστον προς το παρόν.
Αν και υπήρχε στόχος για απευθείας συνομιλίες την Κυριακή, μετά τις ξεχωριστές επαφές με τους Πακιστανούς διαμεσολαβητές, το σενάριο αυτό μοιάζει πλέον μετέωρο, με τις ίδιες πηγές να εμφανίζονται «απαισιόδοξες».
Στο μεταξύ, η ένταση δεν περιορίζεται στο διπλωματικό πεδίο. Ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο προκάλεσαν το θάνατο έξι ανθρώπων, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν «σε κάθε απειλή», παρά την εκεχειρία.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του Ιράν το κλίμα παραμένει τεταμένο, με τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν να απευθύνει έκκληση στους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ο ιρανικός στρατός διαμηνύει ότι είναι «έτοιμος και αποφασισμένος».
![Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ [δεξιά] σε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί στο Ισλαμαμπάντ, 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Pakistan Prime Minister Office)](https://www.pontosnews.gr/wp-content/uploads/2026/04/iran-pakistan-750x482.jpg)










![Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ [δεξιά] σε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί στο Ισλαμαμπάντ, 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Pakistan Prime Minister Office)](https://www.pontosnews.gr/wp-content/uploads/2026/04/iran-pakistan-120x86.jpg)




