Την πλήρη εξειδίκευση των νέων μέτρων ενίσχυσης των νοικοκυριών παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δίνοντας αναλυτικά τους δικαιούχους, τα κριτήρια και τους στόχους των παρεμβάσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μαζί με τους υφυπουργούς Θάνο Πετραλιά και Γιώργο Κώτσηρα, καθώς και τη γενική γραμματέα Θεώνη Αλαμπάση, παρουσίασαν ένα πακέτο μέτρων ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, το οποίο κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:
στήριξη εισοδήματος – μείωση κόστους ζωής – αντιμετώπιση ιδιωτικού χρέους.
«Από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα»
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η οικονομική πολιτική αποτυπώνεται πλέον σε μετρήσιμα αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα περνά «από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα, από την κρίση στη σταθερότητα και στη δίκαιη ανάπτυξη».
Όπως ανέφερε, δημιουργήθηκε νέος δημοσιονομικός χώρος, μέρος του οποίου επιστρέφει στην κοινωνία μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Η υπεραπόδοση της οικονομίας αποδίδεται, σύμφωνα με τον ίδιο:
• στην ανάπτυξη,
• στη μείωση της ανεργίας,
• στην αύξηση επενδύσεων,
• στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής,
• στην ψηφιοποίηση της οικονομίας.
Τα βασικά μέτρα
Η νέα δέσμη περιλαμβάνει οκτώ παρεμβάσεις, με αιχμή το ιδιωτικό χρέος αλλά και την άμεση ενίσχυση νοικοκυριών.
Στήριξη εισοδήματος
• Αύξηση ενίσχυσης συνταξιούχων έως και 400 ευρώ, με διεύρυνση κριτηρίων και κάλυψη περίπου του 85% των άνω των 65 ετών.
• Έκτακτη ενίσχυση για οικογένειες με παιδιά, που θα δοθεί στα τέλη Ιουνίου:
– 150 ευρώ για 1 παιδί,
– 300 ευρώ για 2 παιδιά,
– 450 ευρώ για 3 παιδιά,
– έως 750 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες,
– Κάλυψη περίπου 975.000 νοικοκυριών.
Ενοίκια και κόστος ζωής
• Επέκταση επιστροφής ενοικίου, που πλέον καλύπτει περίπου το 86% των ενοικιαστών (1,02 εκατ. νοικοκυριά).
• Νέα εισοδηματικά όρια έως 25.000 ευρώ για άγαμους και 35.000 ευρώ για έγγαμους.
• Ειδική πρόβλεψη για υγειονομικούς με διπλή επιστροφή.
Ιδιωτικό χρέος – «δεύτερη ευκαιρία»
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαχείριση οφειλών:
• Ρύθμιση έως 72 δόσεις για παλαιά χρέη έως το 2023 (πάνω από 1,5 εκατ. δικαιούχοι).
• Διεύρυνση εξωδικαστικού μηχανισμού για οφειλές από 5.000 ευρώ.
• Άρση κατάσχεσης λογαριασμών με αποπληρωμή του 25% και ρύθμιση του υπολοίπου.
Όπως τονίστηκε, τα μέτρα δεν αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά πολίτες που επιδιώκουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Παράταση επιδοτήσεων
• Παράταση επιδότησης στο ντίζελ για τον Μάιο (20 λεπτά/λίτρο).
• Επέκταση επιδότησης λιπασμάτων έως τον Αύγουστο.
Μακροοικονομική εικόνα
Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε και τις επικαιροποιημένες προβλέψεις:
– Ανάπτυξη 2026: 2%.
– Ανάπτυξη 2027: 2%.
– Πληθωρισμός 2026: 3,2%.
– Πληθωρισμός 2027: 2,4%.
Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 3,2%, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να υποχωρήσει στο 103,3% του ΑΕΠ έως το 2027.
Στόχος η «επιστροφή στην κοινωνία»
Ο Θάνος Πετραλιάς σημείωσε ότι ο δημοσιονομικός χώρος κατευθύνεται στοχευμένα σε κοινωνικές ομάδες που πιέζονται περισσότερο, ενώ ο Γιώργος Κώτσηρας υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα «ισορροπημένο μείγμα μόνιμων και προσωρινών μέτρων».
Από την πλευρά της, η Θεώνη Αλαμπάση τόνισε ότι οι παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος συνιστούν μία από τις πιο ολοκληρωμένες προσπάθειες οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, δίνοντας πραγματική δυνατότητα επανένταξης στην οικονομία.
Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι σαφές: μέρος της ανάπτυξης επιστρέφει στους πολίτες, με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος και τη σταθερότητα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας.
















