pontosnews.gr
Τρίτη, 12/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΙΧ: Χάνουμε 6 ημέρες το χρόνο κολλημένοι στην κίνηση – Η Αθήνα 3η πιο αγχωτική πόλη για οδηγούς στην Ευρώπη

Περισσότερες από 140 ώρες το χρόνο περνούν μποτιλιαρισμένοι οι Έλληνες – Ασφυκτικά πιέζουν οδηγούς και υποδομές η συμφόρηση και η υπερβολική χρήση ΙΧ

14/04/2026 - 7:16μμ
Μια τυπική μέρα στη λεωφόρο Κηφισού (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μια τυπική μέρα στη λεωφόρο Κηφισού (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η καθημερινότητα πίσω από το τιμόνι στην Αθήνα μετατρέπεται σε δοκιμασία αντοχής, και η νέα ευρωπαϊκή κατάταξη αποτυπώνει με αριθμούς αυτό που βιώνουν χιλιάδες οδηγοί: ατελείωτη κίνηση, χαμηλές ταχύτητες και αυξανόμενο στρες.

Η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται στην τρίτη θέση των πιο αγχωτικών πόλεων της Ευρώπης για οδήγηση, επιβεβαιώνοντας ότι το κυκλοφοριακό δεν είναι απλώς ενόχληση, αλλά δομικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση της Compare the Market Australia, η Αθήνα συγκεντρώνει σκορ 58,45/100 και καταλαμβάνει την 3η θέση στην Ευρώπη, πίσω μόνο από το Δουβλίνο (63,07) και το Βουκουρέστι (59,14).

Η κατάταξη βασίζεται σε ένα σύνολο παραγόντων που καθορίζουν την εμπειρία οδήγησης: επίπεδα συμφόρησης, ώρες χαμένες στην κίνηση, πυκνότητα οχημάτων, οδική ασφάλεια και ποιότητα οδικού δικτύου.

Το αποτέλεσμα για την Αθήνα είναι αποκαλυπτικό: πρόκειται για μία από τις πιο επιβαρυμένες μητροπόλεις της Ευρώπης, όπου η μετακίνηση με αυτοκίνητο γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική.

143 ώρες τον χρόνο… κολλημένοι στην κίνηση

Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο πιεστική όταν μεταφραστεί σε χρόνο. Οι οδηγοί στην Αθήνα χάνουν κατά μέσο όρο 143 ώρες ετησίως σε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Πρόκειται για σχεδόν 6 ολόκληρες ημέρες το χρόνο ή περίπου 18 εργάσιμες ημέρες των 8 ωρών. 

Η συμφόρηση φτάνει το 54,7%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, με τις μέσες ταχύτητες να περιορίζονται μόλις στα 19 χλμ./ώρα, επίπεδα που θυμίζουν περισσότερο… ποδήλατο παρά αυτοκίνητο.

Πρωταθλήτρια στην εξάρτηση από το αυτοκίνητο

Ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από την εικόνα αυτή είναι η εξαιρετικά υψηλή πυκνότητα οχημάτων. Η Αθήνα καταγράφει 872 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους – το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων της έρευνας. Το στοιχείο αυτό αποτυπώνει τη βαθιά εξάρτηση από το ΙΧ, η οποία επιβαρύνει τόσο το κυκλοφοριακό όσο και τις υποδομές της πόλης.

Παράλληλα, η οδική ασφάλεια παραμένει ζητούμενο, με 49 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, ένδειξη ότι η πίεση στο οδικό δίκτυο έχει και σοβαρές συνέπειες.

Πιο στρεσογόνα από Ρώμη και Μιλάνο

Η θέση της Αθήνας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν συγκριθεί με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η ελληνική πρωτεύουσα εμφανίζεται πιο αγχωτική για τους οδηγούς από τη Ρώμη (9η θέση) και το Μιλάνο (5η), ενώ απέχει σημαντικά από πόλεις όπως η Μαδρίτη (27η) και το Παρίσι (21η), όπου η κυκλοφορία, αν και έντονη, δεν φτάνει τα ίδια επίπεδα πίεσης.

Ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο, η διαφορά είναι αισθητή: η Σόφια βρίσκεται στη 17η θέση και η Θεσσαλονίκη στην 34η, με αισθητά καλύτερους δείκτες.

Η «ανάσα» της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει σαφώς πιο ήπια εικόνα, με συμφόρηση στο 41,4% και μόλις 86 ώρες χαμένες ετησίως στην κίνηση.

Η σύγκριση αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος στην Αθήνα, όπου ο συνδυασμός υψηλής πυκνότητας οχημάτων και μεγάλων καθυστερήσεων δημιουργεί ένα διαρκές περιβάλλον πίεσης για τους οδηγούς.

Χαλαρά στο Όσλο

Στην άλλη άκρη της λίστας βρίσκεται το Όσλο, που αναδεικνύεται ως η λιγότερο αγχωτική πόλη για οδήγηση στην Ευρώπη, με σκορ 23,73. Με χαμηλότερη συμφόρηση (33,2%), υψηλότερες ταχύτητες (30,6 χλμ./ώρα) και μόλις 70 ώρες χαμένες ετησίως, η νορβηγική πρωτεύουσα δείχνει πώς ο συνδυασμός υποδομών και πολιτικών μετακίνησης μπορεί να αλλάξει ριζικά την εμπειρία οδήγησης.

Η Στοκχόλμη σημειώνει επίσης καλή επίδοση (26,43), ενώ η Μπρατισλάβα κατατάσσεται τρίτη από το τέλος (27,14), παρά τις υψηλές ταχύτητες κυκλοφορίας.

Το «βάρος» της καθημερινότητας στους δρόμους

Η περίπτωση της Αθήνας αναδεικνύει ένα ευρύτερο πρόβλημα: όταν η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η εξάρτηση από το αυτοκίνητο και οι υποδομές δεν εξελίσσονται παράλληλα, η οδήγηση μετατρέπεται σε καθημερινή πηγή στρες.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο χαμένος χρόνος.

Είναι αυξημένη κόπωση, μεγαλύτερος κίνδυνος ατυχημάτων και μια συνολικά πιο επιβαρυμένη ποιότητα ζωής. Σε αυτό το περιβάλλον, η μετακίνηση από το σημείο Α στο σημείο Β παύει να είναι μια απλή διαδρομή και γίνεται ένα από τα πιο απαιτητικά κομμάτια της καθημερινότητας στην πόλη.

• Πηγή: naftemporiki.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Βαρύ κατηγορητήριο για τους οκτώ συλληφθέντες της ληστείας στην Κάτω Τιθορέα

12/05/2026 - 10:01μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά επεισόδια με κουκουλοφόρους στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Τραυματίες και προσαγωγές

12/05/2026 - 7:44μμ
Στιγμιότυπο από τη μεταγωγή στον Εισαγγελέα των οκτώ συλληφθέντων για την ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στην Τιθορέα Φθιώτιδας (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι ληστές με τις περούκες – Πώς εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση μετά την ένοπλη ληστεία στην Κάτω Τιθορέα

12/05/2026 - 7:15μμ
Στιγμιότυπο στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

«Δημογραφική κατάρρευση» βλέπουν οι ειδικοί: Η Ελλάδα μπορεί να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060

12/05/2026 - 6:17μμ
Ο Μάκης κερνά τους επισκέπτες του φεστιβάλ
ΕΛΛΑΔΑ

Χαμός στο Athens Street Food Festival: Ο Μάκης που κέρδισε το Eurojackpot κέρασε τους foodies του φεστιβάλ

12/05/2026 - 5:59μμ
Αστυνομικοί βγαίνουν με προσαχθέντες από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτεπάγγελτη προανάκριση για τα επεισόδια στο ΑΠΘ – Νοσηλεύεται 20χρονος με κάταγμα και κακώσεις σε κεφάλι και θώρακα

12/05/2026 - 5:14μμ
Σπασμένα ακουστικά κοντά στην πολυκατοικία στην Ηλιούπολη από την ταράτσα της οποίας έπεσαν οι 17χρονες, Τρίτη 12 Μαΐου 2026.  (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μαζί πήδηξαν από την ταράτσα οι δύο 17χρονες στην Ηλιούπολη – Η μία νεκρή, η άλλη διασωληνωμένη

12/05/2026 - 3:40μμ
Ο 30χρονος σύζυγος οδηγείται στα δικαστήρια Ηρακλείου, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στην Κρήτη με την 28χρονη μητέρα: Νέα προθεσμία ζήτησε ο 30χρονος – Κρίσιμη η κατάθεση της γυναίκας

12/05/2026 - 3:01μμ
Το Eurojackpot έχει αποκτήσει το δικό του κοινό και στην Ελλάδα (φωτ.: Allwyn)
ΕΛΛΑΔΑ

Eurojackpot: Απόψε η κλήρωση για τα 87 εκατ. ευρώ – Κατάθεση δελτίων αποκλειστικά στα καταστήματα Allwyn

12/05/2026 - 1:40μμ
Η πολυκατοικία στην Ηλιούπολη από την ταράτσα της οποίας έπεσαν οι 17χρονες, Τρίτη 12 Μαΐου 2026.  (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ στην Ηλιούπολη: Δύο 17χρονες έπεσαν από ταράτσα πολυκατοικίας – Η μία είναι νεκρή

12/05/2026 - 1:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/ AkritesAspropirgou1979)

19η Μαΐου στον Ασπρόπυργο: Τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Άλμα παραμονής ο Αστέρας – Μειώθηκαν οι ελπίδες για ΑΕΛ, Πανσερραϊκό

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)

Βαρύ κατηγορητήριο για τους οκτώ συλληφθέντες της ληστείας στην Κάτω Τιθορέα

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: «Οι Νεράιδες του Πόντου»)

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοηράκλειας «Διγενής Ακρίτας» υποδέχεται τις «Νεράιδες του Πόντου»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό: Χάλκινα μετάλλια οι Κλακάλα, Παπαδόπουλος και Δημητρόπουλος

2 ώρες πριν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο (φωτ.: EPA/ Miklail Metzel/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL)

Βλαντίμιρ Πούτιν: Στις φήμες περί «καταφυγίων και φόβο» το Κρεμλίνο αντεπιτίθεται επικοινωνιακά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign