pontosnews.gr
Σάββατο, 30/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πακιστάν-Αφγανιστάν: Από τα αντίποινα σε «ανοιχτό πόλεμο» – Φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη

Αεροπορικά πλήγματα, απειλές συντριβής των Ταλιμπάν και φόβοι γεωπολιτικής αλυσιδωτής αντίδρασης – Ποιοι παίκτες παρακολουθούν και τι διακυβεύεται

27/02/2026 - 1:17μμ
Ασθενοφόρα σταθμευμένα κοντά στα σύνορα στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν, μετά την κλιμάκωση της έντασης με το Πακιστάν. 27 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / STRINGER)

Ασθενοφόρα σταθμευμένα κοντά στα σύνορα στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν, μετά την κλιμάκωση της έντασης με το Πακιστάν. 27 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / STRINGER)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η σύγκρουση ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν περνά σε νέα, επικίνδυνη φάση, με το Ισλαμαμπάντ να κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» κατά των Ταλιμπάν και να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα σε Καμπούλ, Κανταχάρ και άλλες περιοχές, απαντώντας σε επιθέσεις που αποδίδει σε ένοπλες ομάδες με καταφύγιο στο αφγανικό έδαφος.

Η κλιμάκωση αυτή δείχνει μετατόπιση στρατηγικής: από περιορισμένες επιχειρήσεις ασφαλείας σε άμεση πίεση προς το ίδιο το καθεστώς της Καμπούλ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, με κλειστά σύνορα, δεκάδες νεκρούς και αποτυχημένες διαμεσολαβήσεις από περιφερειακές δυνάμεις όπως το Κατάρ, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.

📹 Aerial Video Of Kabul Strikes Released By Pakistan pic.twitter.com/YyduCkqfUT

— RT_India (@RT_India_news) February 27, 2026

Παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, οι συγκρούσεις συνεχίζονται κοντά σε στρατηγικά σημεία, όπως η μεθοριακή διάβαση του Τουράμ, ενώ οι δύο πλευρές δίνουν αντικρουόμενα στοιχεία για τις απώλειες.

Γιατί η σύγκρουση είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο φαίνεται

Η κρίση αποκτά ευρύτερη σημασία επειδή το Πακιστάν είναι πυρηνική δύναμη και βασικός γεωπολιτικός κόμβος.

Μια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις παραμεθόριες επαρχίες του, να προκαλέσει νέες μεταναστευτικές ροές και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για εξτρεμιστικά δίκτυα.

Παράλληλα, η ένταση ενεργοποιεί ευρύτερους διεθνείς υπολογισμούς:

• Η Κίνα παρακολουθεί στενά, καθώς το Πακιστάν αποτελεί κρίσιμο κρίκο των επενδυτικών και ενεργειακών της σχεδίων.
• Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι έχουν αποχωρήσει στρατιωτικά από το Αφγανιστάν, ανησυχούν για ενδεχόμενη αναζωπύρωση τρομοκρατικών απειλών και πυρηνικούς κινδύνους.
• Η Ινδία, από την πλευρά της, βλέπει τη φθορά του Πακιστάν ως πιθανό στρατηγικό όφελος, αλλά ταυτόχρονα φοβάται γενικευμένη αστάθεια στη γειτονιά της.

Η ρητορική των πακιστανικών Αρχών περί «συντριβής» των αντιπάλων υποδηλώνει ότι το Ισλαμαμπάντ επιδιώκει να επιβάλει αποτρεπτικό κόστος στους Ταλιμπάν και να τους πιέσει να κινηθούν εναντίον της θεωρούμενης τρομοκρατικής οργάνωσης Τεχρίκ ε Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), την οποία θεωρεί υπεύθυνη για σειρά επιθέσεων στο έδαφός του.

Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι αν η Καμπούλ θεωρήσει πως απειλείται άμεσα το καθεστώς της, μπορεί να απαντήσει με κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, μεταφέροντας τη σύγκρουση βαθύτερα στο πακιστανικό έδαφος.

Η προηγούμενη κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε μέσα σε λίγες ημέρες και οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια για παρατεταμένη σύγκρουση χαμηλής έντασης αλλά μεγάλης διάρκειας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται από διπλωμάτες το πιο επικίνδυνο, καθώς θα παγίωνε μια ζώνη μόνιμης αστάθειας σε μια περιοχή όπου τέμνονται πυρηνικές ισορροπίες, ενεργειακοί διάδρομοι και δίκτυα ένοπλων οργανώσεων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μαύρος καπνός από τη σύσκεψη του Τραμπ με το επιτελείο του για συμφωνία με το Ιράν

30/05/2026 - 8:57πμ
Καναδός στρατιωτικός της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στο Αϊζκράουκλε της Λετονίας, στις 4 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΚΟΣΜΟΣ

Drone σε πολυκατοικία στη Ρουμανία: Ποιες επιλογές έχει το ΝΑΤΟ

29/05/2026 - 9:05μμ
Αστυνομικά μέτρα στο ανατολικό Λονδίνο (φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΚΟΣΜΟΣ

Κατασκοπεία και Ιράν: Έλληνας κατηγορείται για επιχείρηση κατά δημοσιογράφου στο Λονδίνο

29/05/2026 - 6:33μμ
O πρόεδρος της Ρουμανίας Νικουσόρ Νταν (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαία κλιμάκωση μετά το drone στη Ρουμανία: Κλείνει το ρωσικό προξενείο στην Κωνστάντζα

29/05/2026 - 5:21μμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, 1η Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / AP Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

«Στο θλιβερό μονοπάτι» της Ουκρανίας – Πιέσεις και απειλές από τη Ρωσία για την ευρωπαϊκή πορεία της Αρμενίας

29/05/2026 - 2:29μμ
Φωτιά μετά το χτύπημα στην πολυκατοικία στο Γκαλάτσι (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Στο τραπέζι το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά το πλήγμα ρωσικού drone σε πολυκατοικία

29/05/2026 - 12:25μμ
Αντιισραηλινή αφίσα κρέμεται στην πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη του Ιράν.  Γράφει στα περσικά: «Το Ισραήλ δεν θα προλάβει να δει τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια» (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

«Πρόοδος» στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν εν μέσω νέων εχθροπραξιών – Τι προβλέπει το «μνημόνιο κατανόησης» που εξετάζουν

29/05/2026 - 10:31πμ
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία, με αφορμή την καθαίρεση του Οζέλ

29/05/2026 - 8:56πμ
(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία;

28/05/2026 - 7:20μμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (αριστερά) και ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ κάνουν χειραψία πριν από τη συνάντησή τους στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας στην Αστάνα του Καζακστάν (φωτ.: EPA/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία Ρωσίας-Καζακστάν: «Πράσινο φως» για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της χώρας

28/05/2026 - 1:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι οι πρώτοι 12 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

25 λεπτά πριν
Τα ντοκουμέντα προέρχονται από τα αρχεία του Πολεμικού Ναυτικού, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και του Ιδρύματος «Ε. Βενιζέλος» (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Ο Πόντιος ναύαρχος που έγινε κατάσκοπος στον Μακεδονικό Αγώνα – Η απίστευτη ζωή του Γεώργιου Κακουλίδη

50 λεπτά πριν
Νωπογραφία από άγνωστο καλλιτέχνη στην Εκκλησία της Μονής Μολντοβίτσα απεικονίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (πηγή: commons.wikimedia.org)

Η Άλωση αρχίζει από μέσα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Νέα πρόστιμα στα ΜΜΜ: Έως και 100 ευρώ για τους παραβάτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το 14ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς. Σάββατο 3 Μαΐου 2025 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Κατερίνη: Σήμερα το 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ – Στη μνήμη του Γεωργίου Παρχαρίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μαύρος καπνός από τη σύσκεψη του Τραμπ με το επιτελείο του για συμφωνία με το Ιράν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign