pontosnews.gr
Τετάρτη, 25/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιώργος Παρχαρίδης: Μιλούσε στις καρδιές και ένωσε τους Πόντιους – Τελευταίο αντίο

Το τελευταίο αντίο στον γιατρό, τον αγωνιστή και τον άνθρωπο που σφράγισε τον οργανωμένο ποντιακό χώρο με έργο, όραμα και ψυχή

7/02/2026 - 4:43μμ
Το φέρετρο με τη σορό του Γιώργου Παρχαρίδη, μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας. Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026 (πηγή: LiveΜedia)

Το φέρετρο με τη σορό του Γιώργου Παρχαρίδη, μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας. Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026 (πηγή: LiveΜedia)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μιλούσε στις καρδιές – και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά γιατί οι σπουδές του τον έκαναν έναν από τους πιο γνωστούς καρδιολόγους (με έδρα στο ΑΠΘ, σπουδαίο έργο στο ΑΧΕΠΑ και διοικητικό στίγμα στην Ελληνική Καρδιολογία). Μεταφορικά γιατί και η δική του καρδιά δεν έφυγε ποτέ από τον Πόντο, και γι’ αυτό θέλησε να δημιουργήσει μια στέγη διεκδίκησης και οράματος· την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Σε μια Θεσσαλονίκη με έναν αναιμικό ήλιο, σήμερα ο Γιώργος Παρχαρίδης κατάφερε να ενώσει, για μια ακόμα φορά. Στο τελευταίο αντίο στον καθεδρικό ναό Της του Θεού Σοφίας δεν έλειψε κανείς.

«Για την Εκκλησία ο θάνατος δεν έχει πάντοτε σχέση με τη βιολογία, αλλά ο θάνατος λογίζεται μόνο ως κοινωνία, ενότητα, σχέση με τον ίδιο τον Θεό» είπε στο κήρυγμά του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο οποίος τέλεσε την εξόδιο ακολουθία.

Για τον Γιώργο Παρχαρίδη θύμισε ότι διακρίθηκε –εκτός των άλλων– για «μια πορεία ευλογημένη» στο χώρο της ιατρικής επιστήμης, κάνοντας λόγο για «υψηλή αποστολή», και θυμίζοντας ότι παράλληλα διακρίθηκε και στην ίδια την κοινωνία, με προσφορά στον τόπο του.

«Για να προβάλλει το Ποντιακό Ζήτημα, για να είναι συμπαραστάτης σε όλους τους αδελφούς του Ποντίους» ανέφερε, και παρακάλεσε τον Θεό «να παραβλέψει όλα όσα ως άνθρωπος επλημμέλησε», διότι «κανένας μας δεν είναι αναμάρτητος».

Στεφάνια στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη (πηγή: LiveΜedia)

«Ο πατέρας για εμάς ήταν η ασφάλεια και ο πυροσβέστης στα δύσκολα» είπε στον σύντομο επικήδειό του ο Στάθης Παρχαρίδης, τονίζοντας τα δεκάδες μηνύματα που έλαβε η οικογένεια, όλες αυτές τις μέρες.

«Τον εμπιστευτήκατε πολλοί για να διαχειριστεί το θέμα της Γενοκτονίας και το θέμα της Παναγίας Σουμελά. Πίστεψε στην προσπάθεια του νέου προέδρου Γιώργου Βαρυθυμιάδη και τον αντιμετώπισε πατρικά. Λάτρεψε και πίστεψε στη δύναμη της νεολαίας. Έγραψε το βιβλίο του Όλη μου η ζωή, και τα είπε με πολιτική και με ευγένεια» πρόσθεσε.

«Τόσα χρόνια είχαμε ανάμεσά μας έναν άνθρωπο ο οποίος –χωρίς υπερβολή– μας ενέπνεε. Και σήμερα είμαστε εδώ για να αποχαιρετίσουμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο: τον επιστήμονα, τον αγωνιστή, τον φίλο, έναν φλογερό πατριώτη, έναν πολύ ωραίο Έλληνα» σημείωσε συγκινημένος ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, προσθέτοντας: «Και βλέποντας τους παραστάτες δίπλα στη σορό, σκεφτόμουν ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι εκεί, παρά μόνο παλικάρια και λεβέντισσες με αυτές τις πολύ χαρακτηριστικές φορεσιές από τον Πόντο».

Στον δικό του αποχαιρετισμό, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι είναι μέρα βαθιάς θλίψης για τη Θεσσαλονίκη, τον ποντιακό ελληνισμό και όλους όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν, να συνεργαστούν ή να συναναστραφούν έστω και λίγο με τον Γιώργο Παρχαρίδη.

«Για εμένα υπήρξε φίλος αληθινός, άνθρωπος εμπιστοσύνης, ένας από εκείνους που στέκονται δίπλα σου σιωπηλά, αλλά σταθερά» σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό, κάνοντας λόγο για άνθρωπο με ήθος, μαχητικότητα, αξιοπρέπεια, σταθερότητα αξιών και καθαρότητα σκέψης, ο οποίος ήταν πρωτίστως αυστηρός με τον εαυτό του.

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης (φωτ.: LiveΜedia)

Με ραγισμένη φωνή, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος αναφέρθηκε στον «πατέρα, τον αδελφό, τον φίλο». Συγκινημένος τόνισε: «Εμείς απλά, πιστά, ακολουθούμε το δρόμο που χάραξε ο Γιώργος Παρχαρίδης, ο πνευματικός πατέρας του οργανωμένου ποντιακού χώρου».

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης θυμήθηκε μια συνάντηση που είχαν το 2010 στην Παναγία Σουμελά. «Ήσουν ένας έντιμος άνθρωπος, ένας καθαρός. Δεν έλεγες λόγια για να ειπωθούν, φαινόταν από τα έργα σου» είπε σκουπίζοντας τα μάτια του.

«Εμείς θα καταθέσουμε την ψυχή μας σήμερα εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Αυτή η τρέλα που είχες με τον Πόντο… Μέχρι το καρδιολογικό συνέδριο το έκανες στην Τραπεζούντα. Δεν είχες όρια, δεν είχες τίποτα… Έκανες τα φεστιβάλ. Φέτος ήταν τα 20χρονα, θα γίνονταν στη Θεσσαλονίκη που θα κάναμε τη μεγάλη γιορτή. Μαζί με σένα όμως – πριν μας αφήσεις.

»Δημιούργησες τη Νεολαία, τις συναντήσεις της νεολαίας. Ήταν το καμάρι σου. Και συνεχίζουμε εμείς πρόεδρε, αυτά που μας άφησες. Συναντήσεις, με όλους τους πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές, με όλους σχεδόν τους μητροπολίτες, να λύσουμε το θέμα της Γενοκτονίας. Και για το θέμα της Παναγίας Σουμελά – και δεν ήταν μόνο κάτι που πίστευες εσύ, αλλά και η αγαπημένη σου Φούλα που δεν έλειψε ποτέ, από καμία συζήτηση. Και για τους νεοπρόσφυγες έτρεξες, τους ξαλάφρωσες.

»Και πάντα πίστευες πως ό,τι κάνουμε είναι το χρέος μας, όλων εμάς, απέναντι στους προγόνους. Ευθύνη που έχουμε αναλάβει».

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης ανακοίνωσε ότι η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα ιδρύσει υποτροφία στο όνομα του Γιώργου Παρχαρίδη, και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για το Προσκύνημα, «το οποίο ήταν όλη του η ζωή». Πρόεδρος επίσης του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου, ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης είπε ότι ο δρόμος μπροστά από το κτήριο του σωματείου στο Λαύριο θα λάβει το όνομα του εκλιπόντα.

«Κάθε φορά που μιλούσαμε, λέγαμε ένα δίστιχο. Ξεκινούσες εσύ, συνέχιζα εγώ. Τελευταία φορά μιλήσαμε λίγο πριν μπεις στην εντατική. Με ρώτησες γιατί δεν σου είπα δίστιχο, και σου απάντησα ότι θα τα πούμε από κοντά, δεν χρειάζεται από το τηλέφωνο. Και έτσι το είπες όλο εσύ:

Ώσπου θα έν’ ο θάνατον ώσπου θα έν’ ο χάρον
κανείς ’κι κλώσκεται και λέει εγώ ’κι θ’ αποθάνω».

Μίλησαν και άλλοι για τον Γιώργο Παρχαρίδη, τον λαμπρό επιστήμονα, τον Τραντέλλενα. Στο τέλος όμως, όταν το φέρετρο βγήκε από την εκκλησία, μίλησε η λύρα. Αυτή που συνοδεύει τους Πόντιους στις χαρές, αλλά και στις λύπες.

Και είπε για την ψυχή που πέταξε ψηλά στα παρχάρια – αυτή στην οποία αφιερώθηκε ένας τελευταίος πυρρίχιος χορός σέρρα.

Τον Γιώργο Παρχαρίδη τον αποχαιρέτισε η Θεσσαλονίκη, τον υποδέχθηκε η γενέτειρά του, το Πρωτοχώρι Κοζάνης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός με τη σύζυγό του Θεοδώρα σε μικρογραφία του κτητορικού χρυσοβούλου της Μονής Διονυσίου (φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός: Η μακρόχρονη βασιλεία του σημάδεψε την ακμή της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας

24/03/2026 - 3:44μμ
(Πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη / el.travelogues.gr. Στην γκραβούρα [του 1853], η εσωτερική αυλή του Τεμένους του Σουλτάνου Μπεγιαζίτ Β’ στην Κωνσταντινούπολη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ακαδημία της Σιωπής»: Μια όμορφη ιστορία σοφίας από το πρώτο τεύχος των «Ποντιακών Φύλλων»

24/03/2026 - 11:00πμ
Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)
ΠΟΝΤΟΣ

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

24/03/2026 - 12:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

23/03/2026 - 11:20μμ
Πλήθος πιστών έσπευσε να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με κατάνυξη οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

23/03/2026 - 9:46μμ
(Φωτ.: ΜΠΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με «Τα δάκρυα των αγίων» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

23/03/2026 - 6:16μμ
(Φωτ.: Facebook/ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ  ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας έκλεψε τις εντυπώσεις στο 27ο Φολκλορικό Φεστιβάλ «Λαοδάμας»

23/03/2026 - 5:05μμ
Αγρότισσες σε πετρόχτιστο σπίτι στο παρχάρι Χοτζά Μεζαρί, 1904 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Πώς οι Πόντιοι «διάβαζαν» τον καιρό του Μάρτη πριν από την επιστήμη

23/03/2026 - 4:05μμ
Στιγμιότυπο από τα Β' Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Β’ Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς: Μνήμη, ευθύνη και η βαριά παρακαταθήκη του Στάθη Πελαγίδη

23/03/2026 - 12:30μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)
ΠΟΝΤΟΣ

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

22/03/2026 - 11:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ήττα στο φινάλε για τον Ολυμπιακό στη Βαλένθια

7 ώρες πριν
Μέρος των κατασχεθέντων έργων (φωτ.: Υπ. Προστασίας του Πολίτη  / EUROKINISSI)

Γιώργος Τσαγκαράκης: Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο γκαλερίστας

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκη… εξάδας για τον Παναθηναϊκό

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Henning Bagger)

Δανία: Πρώτη δύναμη η Κεντροαριστερά αλλά χωρίς πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit poll

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕPA / Wael Hamzeh)

Λίβανος: Εκρήξεις σε χριστιανικές κοινότητες – Για «αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου» μιλά Λιβανέζος στρατιωτικός

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κομισιόν: Η Ελλάδα πέτυχε τη 2η μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την ΕΕ

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign