pontosnews.gr
Πέμπτη, 29/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ιστορική» εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία – Μηδενίζονται οι δασμοί στο ελαιόλαδο

Αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, οινοπνευματώδη και τρόφιμα από τους πιο κερδισμένους κλάδους

27/01/2026 - 5:48μμ
Στην πίσω σειρά διακρίνεται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι να χειροκροτούν ενώ ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ (δεξιά, μπροστά) και ο ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο Μάρος Σέφκοβιτς υπογράφουν την εμπορική συμφωνία (φωτ.: EPA/Rajat Gupta)

Στην πίσω σειρά διακρίνεται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι να χειροκροτούν ενώ ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ (δεξιά, μπροστά) και ο ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο Μάρος Σέφκοβιτς υπογράφουν την εμπορική συμφωνία (φωτ.: EPA/Rajat Gupta)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε μια «ιστορική» εμπορική συμφωνία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ινδία και η οποία αναμένεται να οδηγήσει στον διπλασιασμό των ευρωπαϊκών εξαγωγών αγαθών έως το 2032, ενώ, ειδικά για την Ελλάδα, θα μηδενιστούν οι δασμοί που εφαρμόζονται στο ελαιόλαδο και που σήμερα μπορεί να φθάνουν έως το 45%.

Γενική πτώση δασμών στα ευρωπαϊκά βιομηχανικά προϊόντα

Μεταξύ των τομέων που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, τομέας κλειδί για τη γερμανική οικονομία και η οποία βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των Ευρωπαίων διαπραγματευτών.

Η ΕΕ θα επωφεληθεί μίας ποσόστωσης 250.000 οχημάτων τον χρόνο που θα υπόκεινται σε μειωμένους δασμούς, οι οποίοι θα μειωθούν σταδιακά από το 110% στο 10%, εκ των οποίων 160.000 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και 90% ηλεκτρικά οχήματα. Όσον αφορά τα ανταλλακτικά, οι δασμοί θα καταργηθούν εντελώς μέσα σε πέντε έως δέκα χρόνια.

Οι δασμοί που εφαρμόζει εξάλλου η Ινδία θα μηδενιστούν στην αεροναυπηγική, έναν τομέα κλειδί για τη Γαλλία με την Airbus, αντί για 11% μέχρι τώρα, αλλά και για τις μηχανές και τον ηλεκτρικό εξοπλισμό (έναντι μέχρι 44% τώρα), τον ιατρικό εξοπλισμό, τα χημικά προϊόντα, τον σίδηρο και τον χάλυβα, ή ακόμη τα φάρμακα.

Οι κερδισμένοι κλάδοι

Οι παραγωγοί κρασιών και οινοπνευματωδών, σημαντικοί κλάδοι για χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία ή η Ιρλανδία, θα είναι ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους της συμφωνίας. Οι δασμοί που επιβάλλει η Ινδία στο ευρωπαϊκό κρασί θα μειωθούν από 150% τώρα στο 20 ή 30%, αυτοί για τα οινοπνευματώδη στο 40%, ενώ μπορούν να φθάσουν έως το 150% σήμερα, και για την μπίρα, το ποσοστό θα πέσει από 110 στο 50%.

Το ελαιόλαδο, σημαντικό εξαγωγικό προϊόν για την Ιταλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα, που φορολογείται έως 45%, δεν θα υπόκειται πλέον σε δασμούς.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως η ζύμη, το ψωμί, τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και η σοκολάτα θα επωφεληθούν επίσης καθώς οι δασμοί θα μηδενιστούν, όπως και οι χυμοί φρούτων ή το κρέας από πρόβατο ή αρνί.

Τα αχλάδια και τα ακτινίδια, που καλλιεργούνται κυρίως στην Ιταλία και στη νοτιοδυτική Γαλλία θα δουν τους δασμούς τους να μειώνονται από 33% σε 10%, στο πλαίσιο μιας ειδικής ποσόστωσης.

Τέλος, τα λουκάνικα και άλλα κρεατικά σκευάσματα θα δουν τους δασμούς τους να πέφτουν από 110% το ανώτατο στο 50%.

Οι δύο πλευρές θα αποκλείσουν, αντίθετα, πολλούς τομείς που υφίσταντο οξύ ανταγωνισμό.

Έτσι, η ΕΕ θα διατηρήσει τους δασμούς στις ινδικές εξαγωγές βοδινού, ζάχαρης, ρυζιού, πουλερικών, γάλακτος σε σκόνη, μελιού, μπανανών, μαλακού σίτου, σκόρδου και αιθανόλης. Θα εφαρμόσει «ρυθμιζόμενες» ποσοστώσεις σε εισαγωγές προϊόντων όπως το κρέας από πρόβατο, αρνί και αγελάδα, καλαμπόκι, σταφύλια, αγγούρια, ξερά κρεμμύδια, ρούμι με τη βάση μελάσας και άμυλο.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ρήτρες προστασίας που θα επιτρέψουν να ληφθούν στοχευμένα μέτρα αν ένας αγροτικός κλάδος αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της συμφωνίας.

Η Ινδία και η ΕΕ θα διαπραγματευθούν εξάλλου την αναγνώριση από την Ινδία ευρωπαϊκών προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.

Οι Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν τέλος ότι όλες οι εισαγωγές από την Ινδία θα πρέπει να τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στον τομέα της υγείας και της διατροφικής ασφάλειας.

Οφέλη για την Ινδία

Μεταξύ των κύριων μέτρων που εξασφαλίστηκαν από το Νέο Δελχί είναι ότι η ΕΕ θα δώσει στην Ινδία μια ποσόστωση χάλυβα που θα μπορεί να εισάγεται στην Ευρώπη χωρίς δασμούς, και ορίστηκε στο 1, 6 εκατομμύριο τόνους τον χρόνο. Σε αντάλλαγμα, η Ινδία παραιτείται από την αμφισβήτηση ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προστατευτικών μέτρων που έχει ανακοινώσει η ΕΕ προκειμένου να διασώσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει επίσης τον μηχανισμό της για φόρο άνθρακα στα σύνορα, αλλά θα εμπλακεί σε «διάλογο» με την Ινδία για την εφαρμογή του.

Άλλοι ινδικοί τομείς όπως η κλωστοϋφαντουργία αναμένεται να ωφεληθούν από αυτήν τη συμφωνία.

Η Ινδία και η ΕΕ υπέγραψαν εξάλλου πρωτόκολλο συμφωνίας με σκοπό τη διευκόλυνση του ερχομού στην Ευρώπη Ινδών ειδικευμένων εργατών (για παράδειγμα στον τομέα της τεχνολογίας), αλλά και εποχικών εργατών σε τομείς έντασης εργασίας, φοιτητών και ερευνητών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέρμανση και ρεύμα: Ακριβό το πρώτο… κρύο – Νέες ανατιμήσεις στα καύσιμα

28/10/2026 - 2:43μμ
(Φωτ.: pixabay.com / analogicus)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PosoKanei.gov.gr: Πώς να γλιτώσετε χρήματα στο σούπερμαρκετ χωρίς να αλλάξετε κατάστημα

25/10/2026 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την αργία της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2026 - 1:54μμ
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστικό: Όλα τα μέτρα και τα φορολογικά κίνητρα για φθηνότερα ενοίκια και νέα σπίτια

24/10/2026 - 9:20πμ
(Φωτ.: creativecommons.org/licenses/by/3.0)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P Global: Σταθερό το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα BBB

24/10/2026 - 12:21πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο από τις 2 Νοεμβρίου

23/10/2026 - 9:18μμ
(Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Ανανεώνεται η λίστα των προϊόντων με χαμηλότερες τιμές – Τι αλλάζει ενόψει Χριστουγέννων

22/10/2026 - 11:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/ Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγροτικό πετρέλαιο: Απευθείας απαλλαγή από τον ΕΦΚ στην αντλία μέσω της νέας εφαρμογής myDiesel

20/10/2026 - 12:27μμ
Στοίβα με καυσόξυλα.
(φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Το πετρέλαιο στα 110 δολάρια πιέζει τα νοικοκυριά – Στροφή σε καυσόξυλα και εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης

18/10/2026 - 9:47μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο 1,55 ευρώ η μέση τιμή με τις επιδοτήσεις – Στάση αναμονής από τους καταναλωτές

18/10/2026 - 9:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ottoman Greeks of the United States Digital History Project/Facebook)

Έφυγε από τη ζωή η Ρενέ Χίρσον Φιλιππάκη – Η επιστήμονας που κράτησε ζωντανή τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/ABIR SULTAN)

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου παραμένει στην εξουσία μετά το εκλογικό θρίλερ – Ρυθμιστές οι Άραβες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ekalexandria.org)

28η Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις του Ελληνισμού για την εθνική επέτειο

2 ώρες πριν
Επιστολές που εστάλησαν από το μέτωπο και σήμερα φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η Εστία Νέας Σμύρνης (δια)φυλάσσει τα γράμματα του ’40 και το ανθρώπινο ίχνος πάνω στο χαρτί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/ISMAEL HERRERO)

Ισπανία: Στους 68 οι νεκροί από τη σιδηροδρομική τραγωδία – Εθνικό πένθος και ερωτήματα για μοιραία λάθη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Νίκη ψυχολογίας για τον ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV