pontosnews.gr
Τρίτη, 9/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πωλείται χιόνι… – Από το Καρλούκ και την υψηλότερη κορυφή των Ποντικών Άλπεων στα παζάρια και τα πλουσιόσπιτα του Πόντου

Η πώληση γινόταν, τα χαράματα, από καρτζήδες ενώ ειδικό Σώμα φρόντιζε να εφοδιάζει την Οθωμανική Αυλή

24/01/2026 - 1:52μμ
Άποψη της υψηλότερης κορυφής των Ποντικών Άλπεων (φωτ.: pexels.com)

Άποψη της υψηλότερης κορυφής των Ποντικών Άλπεων (φωτ.: pexels.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από τον ανατολικό έως τον δυτικό Πόντο πολλοί ήταν εκείνοι που ασχολούνταν με το εμπόριο χιονιού για να κερδίζουν τα προς το ζην. Το χιόνι συγκεντρωνόταν σε ειδικά πηγάδια-αποθήκες το χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης και στη συνέχεια με συγκεκριμένες μεθόδους γινόταν πάγος ώστε να μπορεί να μεταφερθεί σε αγορές, παζάρια, μαγαζιά, πολυτελείς κατοικίες αλλά και νοσοκομεία.

Τη δουλειά την έκαναν οι καρτζήδες (έμποροι χιονιού) που έκοβαν το ευαίσθητο εμπόρευμα σε κομμάτια, το φόρτωναν τη νύχτα για να μη λιώνει και το πουλούσαν τα χαράματα στις πόλεις.

Την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε κάποιες περιοχές το εμπόριο του χιονιού ήταν μονοπώλιο και απαιτούνταν ειδικές άδειες. Η υπηρεσία της παροχής χιονιού/πάγου ήταν οργανωμένη και σε ορισμένες περιπτώσεις απαλλασσόταν από φόρους καθώς αντιμετωπιζόταν ως «υπηρεσία – βασικό αγαθό». Ακόμα και η Οθωμανική Αυλή (σαράι) είχε ειδικό Σώμα που φρόντιζε τον επαρκή ανεφοδιασμό της.

Αναφορές στο εμπόριο του χιονιού εντοπίσαμε σε κείμενα του Μιχαήλ Μεταλλείδη και του Δημοσθένη Κελεκίδη. Ο πρώτος αναφέρεται στο χωριουδάκι Καρλούκ στα Πλάτανα ενώ ο δεύτερος περιγράφει το πώς κατέβαζαν το χιόνι από την ψηλότερη κορυφή του Πόντου, το όρος Κατσκάρ (3.937μ.).

«Σε απόσταση 4-5 ωρών από την Τραπεζούντα, στην απότομη πλαγιά του υψηλού βουνού που σαν ουράνιο μετέωρο φαίνονταν απ’ όλα τα σημεία της Τραπεζούντας, και του οποίου η χιονόσκεπη κορυφή χάνονταν κάθε τόσο ανάμεσα στα σύννεφα, βρίσκονταν σκαρφαλωμένο το γραφικό χωριουδάκι Καρλούκ (Χιονότοπος).

»Οι κάτοικοί του, Ρωμιοί και Τούρκοι, ζούσαν ως επί το πλείστον από την κτηνοτροφία μα πιο πολύ από το χιόνι, που μαζεύανε τον χειμώνα σε ειδικά πηγάδια και το πωλούσαν ύστερα την άνοιξη.

»Τα χρόνια εκείνα που οι παγοποιητικές μηχανές δεν είχαν φθάσει ακόμα ως στα μέρη μας, το χωριουδάκι αυτό το απόμερο τροφοδοτούσε την Τραπεζούντα με πάγο. Ωστόσο, όταν περνούσε η εποχή του πάγου, οι φτωχοί Καρλουκιώτες κατέβαζαν κάπου κάπου και πωλούσαν κι’ από κανένα φόρτωμα καυσόξυλα» έγραφε το 1937 στα Ποντιακά Φύλλα ο Μιχαήλ Μεταλλείδης.

Με παρόμοιες διαδικασίες συγκέντρωναν το χιόνι και από το Κατσκάρ για να το μεταφέρουν στη Σαμψούντα, όπως σημειώνει ο Δημοσθένης Κελεκίδης στο δικό του συγγραφικό πόνημα.

«Κατά τα τέλη του χειμώνα μάζευαν το χιόνι, το ρίχναν μέσα σε λάκκους και αφού το πατούσαν καλά, το σκλήραιναν και το αφήναν. Κατά τον Απρίλιο αρχινούσαν να το κόβουν φέτες, φέτες. Η κάθε μια φέτα ήταν ακριβώς σαν αυτές τις τεχνητές κολώνες, που βλέπουμε, και στο πάχος τρεις φορές πιο χοντρές.

»Αυτό το τυλίγανε σε κάτι σκληρά πράσινα χόρτα, που βγαίνουνε πολύ στον Πόντο. Ήταν σαν δεντράκια που έφταναν σχεδόν στο ανάστημα του ανθρώπου, φύτρωναν πάρα πολλά και μόνα τους. Τα τύλιγαν μέσα δυο-δυο σε τσουβάλια και τα φόρτωναν στο γαϊδούρι. Αυτά τα πράσινα φύλλα ήταν κατάλληλα, για να κρατήσουν το χιόνι να μη λιώσει.

»Κάθε νοικοκύρης είχε πέντε ως δέκα γαϊδουρια φορτωμένα με δυο κολώνες στο κάθε γαϊδούρι. Σχεδόν μ’ αυτό ζούσαν τα χωριά στην περιφέρεια αυτή και πάνω στο βουνό. Και έβλεπες τα ξημερώματα μέσα στην Αμισό, σωρηδόν, να κατεβαίνουν τα γαϊδούρια. Το βράδυ ξεκινούσαν από τα χωριά τους, στις 5 1/2-6 και τα ξημερώματα φθάναν στην Αμισό, προτού πέσει ο ήλιος πάνω στον πάγο. Ήταν αγκαζαρισμένα σε διάφορα μπακάλικα, χασάπικα, γαλατάδικα και ξεφόρτωναν (σ’ εκείνα).

»Ψώνιζαν τα απαραίτητά τους, αλάτια, πετρέλαια, πασμάδες και ίσαμε το βράδυ φτάναν στα χωριά τους. Στο γυρισμό ταξίδευαν μέρα. Ρωμαλέα γαϊδούρια, γερά, μεγάλα και εκείνοι που τα οδηγούσαν πελώριοι, αγαθοί άνθρωποι. Μου κάναν εντύπωση, ντούκου ντούκου ο πάγος απάνω, λαχανιάζανε και πηγαίνανε», έγραφε ο Κελεκίδης για το εμπόριο χιονιού.

Πηγές

• Μιχάηλ Μεταλλείδης, «Από την ζωήν των Κλωστών», Ποντιακά Φύλλα, 1937, τ.16.
• Δημοσθένης Kελεκίδης, Αντάρτικο του Πόντου, 2006, Εκδ. Γόρδιος, Αθήνα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το πάνελ των ομιλητών στην εκδήλωση «Το έγκλημα της γενοκτονίας, η ιστορική αλήθεια και οι σύγχρονες προκλήσεις», η οποία φιλοξενήθηκε στη Λάρισα. Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τη μνήμη στη διεκδίκηση: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στο επίκεντρο εκδήλωσης στη Λάρισα

8/06/2026 - 9:50μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης, Σάββατο 6 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Νίκος Ασλανίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με τη «Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη τίμησαν τη μνήμη των Ποντίων στο Λονδίνο

8/06/2026 - 7:10μμ
Παλαιό ελληνικό αρχοντικό στην Κερασούντα (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος «έπεσε» στις Πανελλαδικές – Τι απέγινε όμως ο πλούτος που δημιούργησαν οι Έλληνες του;

8/06/2026 - 5:34μμ
Στιγμιότυπο από το 7ο Παιδικό Φεστιβάλ Χορών, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα παιδιά κράτησαν ψηλά τα λάβαρα του Πόντου στο 7ο Παιδικό Φεστιβάλ Χορών, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης

8/06/2026 - 1:21μμ
(Φωτ.: facebook / Κιλκισίου Βαρθολομαίος)
ΠΟΝΤΟΣ

Ευκαρπία Κιλκίς: Ο 18ος Διαγωνισμός Πιροσκί πέρασε στην ιστορία με ένα δυνατό ποντιακό γλέντι

8/06/2026 - 11:27πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας διασώζει ακόμη έναν θησαυρό της μνήμης – Ένα νυφικό γιλέκο του 1890 από την Οινόη του Πόντου

7/06/2026 - 9:04μμ
Η Δέσποινα Τσουφλίδου-Ιωαννίδου (φωτ.: facebook / Κιβωτός Γρεβενών)
ΠΟΝΤΟΣ

Κιβωτός Γρεβενών: Έφυγε από τη ζωή η 97χρονη Γαβριηλίνα, ή Ποτούχ – Από τους πρώτους β’ γενιάς Πόντιους πρόσφυγες

7/06/2026 - 8:08μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας: Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη παράδοση, μουσική, χορό και κέφι στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας

7/06/2026 - 6:15μμ
Ο Δ. Λαμπρόπουλος και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη, Βασίλης Αγαθαγγελίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Μια αμφίδρομη σχέση με θεμέλιο την ποντιακή μουσική

7/06/2026 - 3:09μμ
Η αρμόδια εποπτική Αρχή που έκανε την έρευνα για τον Χόρτον σχετικά με υποτιθέμενη φιλελληνική μεροληψία του, συμπέρανε: «Εξέτασα προσεκτικά αυτά τα έγγραφα και συμφωνώ μαζί σας. Φαίνεται να αποδεικνύουν οριστικά ότι ο Χόρτον ανέφερε τα γεγονότα με αμεροληψία». Albert Putney, προϊστάμενος του Τμήματος Εγγύς Ανατολής, προς Wilbur Carr, Υπόμνημα, 6 Αυγούστου 1919 (πηγή: Αρχείο Ισμήνης και Κρίστοφερ Λαμπ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Τζορτζ Χόρτον, η Γενοκτονία των Ποντίων και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

7/06/2026 - 2:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ ζητά άμεση παύση πυρός, Ισραήλ και Ιράν προειδοποιούν με νέα αντίποινα

6 ώρες πριν

10ο Πολιτιστικό Αντάμωμα «Μνήμες γεύσης & παράδοσης»: Η τριήμερη γιορτή του Ευόσμου προ των πυλών

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Greek Basketball League: Προβάδισμα τίτλου ο Ολυμπιακός

7 ώρες πριν
(Φωτ.: greek.vema.com.au)

Βέροια: Η εικόνα της Παναγίας από το Όρος των Ελαιών έφτασε στη Μονή Δοβρά – Συγκίνηση και πλήθος πιστών στην υποδοχή

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Star Channel)

Ο Φίλιπ Βάκος γράφει ιστορία και μπαίνει στην κορυφαία δεκάδα του ελληνικού MasterChef!

8 ώρες πριν
Το πάνελ των ομιλητών στην εκδήλωση «Το έγκλημα της γενοκτονίας, η ιστορική αλήθεια και οι σύγχρονες προκλήσεις», η οποία φιλοξενήθηκε στη Λάρισα. Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης)

Από τη μνήμη στη διεκδίκηση: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στο επίκεντρο εκδήλωσης στη Λάρισα

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign