pontosnews.gr
Παρασκευή, 23/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Έφυγες με το Πατρίς»: Ιστορίες Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία ζωντανεύουν στη σκηνή του θεάτρου και συγκινούν

Από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα, οι ηθοποιοί της παράστασης διηγούνται ιστορίες θάρρους, προκοπής και ελληνισμού στη μακρινή ήπειρο

23/01/2026 - 8:36πμ
Από την αφίσα της παράστασης

Από την αφίσα της παράστασης

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η παράσταση Έφυγες με το Πατρίς, βασισμένη στο βιβλίο Αυστραλία – Δέκα ιστορίες του ιστορικού Κώστα Κατσάπη, μέλους ΕΔΙΠ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ζωντανεύει επί σκηνής τις αληθινές ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών που ταξίδεψαν στην Αυστραλία αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Η ιστορία ξεκινά στις 14 Δεκεμβρίου 1959, όταν το θρυλικό πλοίο «Πατρίς» του Οίκου Χανδρή ενώνει για πρώτη φορά την Ελλάδα με την Αυστραλία.

Το πλοίο, με 250 μέλη πληρώματος και χίλιους επιβάτες, όλοι Έλληνες, ξεκινά το ταξίδι της ελπίδας. Κάθε επιβάτης έφυγε με το «Πατρίς» αποζητώντας μια ευκαιρία για καλύτερη ζωή σε έναν ξένο, μακρινό τόπο.

Από το 1959 έως το 1979, το «Πατρίς» έφερε κοντά δεκάδες χιλιάδες Έλληνες από κάθε γωνιά της χώρας, όπως τη Γεωργία και τον Πανάγο, τον Αρίστο Θεοδωρικάκο, την Κική, τον Τζίμη, τον Γιώργο Σωτηρόπουλο, τον Μάκη και την Άννα Δημοπούλου, τον Δημήτριο Γιαννικόπουλο, τον Χαραλάμπη Γκαβό ή Γκάβακα, και τον Βασίλη Μπαλτά. Οι ιστορίες τους μεταφέρονται από τις γειτονιές της Ελλάδας στις ελληνικές κοινότητες των μεγαλουπόλεων της Αυστραλίας, όπου εργάστηκαν, πρόκοψαν και μετέφεραν τις πατροπαράδοτες αρχές αλλά και τα ελαττώματα της πατρίδας τους.

Ο δρ Κώστας Κατσάπης κατέγραψε δέκα από αυτές τις ιστορίες στο βιβλίο του, και επτά από αυτές ζωντανεύουν τώρα στη σκηνή του θέατρου «Αγγέλων βήμα», με τους ήρωες να μιλούν σε πρώτο πρόσωπο. Παρά το γεγονός ότι τα ονόματα έχουν μεταφερθεί σε φανταστικά πρόσωπα για θεατρικούς σκοπούς, οι ιστορίες είναι αυθεντικές και γεμάτες συναίσθημα.

Η παράσταση συνδέει την ακαδημαϊκή έρευνα με τη θεατρική δημιουργία, αποτελώντας ένα έργο μνήμης, ιστορικής καταγραφής και βαθύτατου σεβασμού στον ελληνισμό της διασποράς. Είναι μια γέφυρα που φέρνει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία στο σήμερα και το κοινό κοντά στους ανθρώπους που άφησαν πίσω τους τη χώρα τους για ένα όνειρο.

Ολόκληρη την καλλιτεχνική περίοδο Νοεμβρίου 2025 – Απριλίου 2026, το θέτρο «Αγγέλων βήμα» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με τίτλο «Αυστραλία: Γοητευτική χώρα – Συγκλονιστικό θέατρο», φιλοξενώντας έξι σύγχρονα θεατρικά έργα βραβευμένων Αυστραλών συγγραφέων διεθνούς κύρους και εμβέλειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η φωνή των Ελλήνων μεταναστών της Αυστραλίας δεν θα μπορούσε να λείπει.

Η επιλογή του βιβλίου-χρονογραφήματος Αυστραλία – Δέκα Ιστορίες και η συνεργασία με τον Δρ. Κατσάπη προσφέρουν μια αυθεντική ελληνική ματιά στην ιστορία των μεταναστών που έκαναν την Αυστραλία δεύτερη πατρίδα τους.

Η παράσταση, που θα παίζεται μέχρι τον Απρίλιο, είναι ένα ταξίδι μνήμης, πολιτισμού και ανθρώπινης αντοχής, που τιμά τη δύναμη των Ελλήνων μεταναστών και την κληρονομιά τους στις κοινότητες της Αυστραλίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας στη σκηνή του φεστιβάλ (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χαμός στο Ελληνικό Φεστιβάλ Semaphore – Γιόρτασε 45 χρόνια παρουσίας με Πόντο, σουβλάκια και πολύ κέφι!

20/01/2026 - 9:00μμ
Δεξιά, ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας προΐσταται της κοπής της βασιλόπιτας, με τη βοήθεια του πατέρα Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και παρουσία του προέδρου της Παρέλασης για την Ελληνική Ανεξαρτησία της Νέας Υόρκης 2026, Λου Κάτσου (αριστερά) κατά τη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Μεγάλης Νέας Υόρκης (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Ελένη Σακέλλη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Επανεκκίνηση με βασιλόπιτα για τις προετοιμασίες της παρέλασης στη Νέα Υόρκη

18/01/2026 - 6:37μμ
Η έπαυλη Αλφιεράκη (πηγή: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογένεια Αλφιεράκη: Οι Μανιάτες ευγενείς της Ρωσίας και η έπαυλή τους στο Ταϊγάνιο

18/01/2026 - 10:25πμ
Ο Γιάννης Βιδινιώτης δέχεται τη φροντίδα της ξαδέλφης του, Αριστέας στο νοσοκομείο (φωτ.: glomex)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το σοκαριστικό ατύχημα Έλληνα τουρίστα στο Περθ και το συγκινητικό «κύμα» στήριξης από την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

17/01/2026 - 9:00μμ
(Φωτ.: facebook/Xeniteas Rüsselsheim)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα 40 χρόνια παρουσίας στα ποντιακά δρώμενα της ομογένειας συμπληρώνει ο «Ξενιτέας» του Rüsselsheim

17/01/2026 - 7:02μμ
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μεγάλο γλέντι ετοιμάζεται στον ετήσιο χορό της «Παναγίας Σουμελά» Τορόντο

17/01/2026 - 11:59πμ
(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου/ec-patr.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλόγησε την βασιλόπιτα των ομογενειακών φορέων

16/01/2026 - 12:10πμ
Ο 28χρονος κτηματομεσίτης Στέλιος Κίκιρης έπιασε τον σταυρό στο Princes Pier της Μελβούρνης (φωτ.: The Greek Herald/Μαίρη Συνανίδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεοφάνια στην Αυστραλία: Μέδουσες, περιορισμός στους πιστούς που βουτούν, απαγορευτικό στις γυναίκες και στο βάθος… καρχαρίας

12/01/2026 - 11:14μμ
Ο 18χρονος Άθως Καρυστινός τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την  κληρονομία της οικογένειάς του (φωτ.: orthodoxobserver.org/Δημήτριος Πανάγος & Brittainy Newman)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεοφάνια στο Tarpon Springs: Όταν οι… βουτιές είναι οικογενειακή υπόθεση

10/01/2026 - 10:17μμ
Ελληνίδες πολιτικές πρόσφυγες σε χώρο εστίασης στην Τασκένδη, τη δεκαετία του 1950. Στο φόντο διακρίνονται σοβιετικά πολιτικά συνθήματα (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο Κώστα Πολίτη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη, εκεί όπου ο ελληνισμός έστησε δεύτερη πατρίδα

9/01/2026 - 4:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την αφίσα της παράστασης

«Έφυγες με το Πατρίς»: Ιστορίες Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία ζωντανεύουν στη σκηνή του θεάτρου και συγκινούν

57 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: pexels.com)

Καιρός: Νεφώσεις και βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Europa League: Ισοπαλία… πρόκρισης για τον Παναθηναϊκό στη Βουδαπέστη

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης έκοψε τη βασιλόπιτά του και υποδέχτηκε με χαμόγελα το νέο έτος

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ήττα στο Τελ Αβίβ για τον Παναθηναϊκό

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/GIAN EHRENZELLER)

«Θα έχω πολλή επιτυχία»: Ο Τραμπ αποκάλυψε τα σχέδιά του για τη «Νέα Γάζα» στο Νταβός

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign