pontosnews.gr
Σάββατο, 18/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Νόρα Βαλσάμη γίνεται 78 ετών – Η φιλία με την Αλίκη, ο έρωτας της ζωής της και οι οικονομικές δοκιμασίες

Άγνωστες πτυχές της ζωής και της πορείας μιας εύθραυστης πρωταγωνίστριας. Ο γάμος με τον Ερρίκο Ανδρέου, ο μοναχογιός τους και η απομόνωση – Γράφει η Κάλλια Λαμπροπούλου

24/01/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: Μotionteam / Γιάννης Μωυσιάδης)

(Φωτ.: Μotionteam / Γιάννης Μωυσιάδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σήμερα, 24 Ιανουαρίου, η Νόρα Βαλσάμη κλείνει τα 78 της χρόνια. Μια ημερομηνία-σταθμός, όχι μόνο γιατί σηματοδοτεί έναν ακόμη κύκλο ζωής για την ίδια την ηθοποιό, αλλά και γιατί φωτίζει μια διαδρομή γεμάτη αντιθέσεις:

Επιτυχία και απομόνωση, έρωτα και απώλεια, αποθέωση αλλά και σιωπή.

Η ζωή της μοιάζει με κινηματογραφικό φιλμ που ξεκίνησε με φως, κύλησε με ένταση και σήμερα προβάλλεται χαμηλόφωνα, αλλά με αλήθεια.

Χαμηλών τόνων, με σπάνια ομορφιά και φυσική ευγένεια, η Νόρα Βαλσάμη υπήρξε και παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες Ελληνίδες ηθοποιούς. Ένα γνήσιο ταλέντο που δεν χρειάστηκε ποτέ υπερβολές για να ξεχωρίσει. Σημάδευε τους ρόλους που υποδυόταν παίζοντας με άνεση και φυσικότητα, αφήνοντας πάντα κάτι ανθρώπινο πίσω της.

Τα πρώτα χρόνια – Από το Κάιρο στην τέχνη

Η Ελεονώρα Βαλσάμη, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο Κάιρο από Έλληνες γονείς. Εκεί ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη, μαθαίνοντας χορό και ρυθμική. Από νωρίς φάνηκε πως η κίνηση, το συναίσθημα και η έκφραση ήταν για εκείνην κάτι φυσικό, σχεδόν έμφυτο.

Με την επιστροφή της οικογένειας στην Ελλάδα, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην υποκριτική. Δεν κυνηγούσε τη φήμη, κυνηγούσε την αλήθεια του ρόλου που κάθε φορά αναλάμβανε.

(Φωτ.: finosfilm.com)

Το θέατρο – Η σκηνή ως δοκιμασία και λύτρωση

Σπουδάστρια ακόμη, και μόλις 17 χρόνων, το 1965, έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο με τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη. Ήταν η πρώτη της επαφή με τη σκηνή και η αρχή μιας βαθιάς σχέσης με το θέατρο, που θα τη συνόδευε σε όλη της τη ζωή.

Την επόμενη κιόλας χρονιά, ο κινηματογράφος την κέρδισε ολοκληρωτικά. Η Φίνος Φιλμ την «ανακαλύπτει» και η Νόρα Βαλσάμη αφοσιώνεται για πολλά χρόνια στη μεγάλη οθόνη. Μετά το θάνατο του Φιλοποίμενα Φίνου, το 1977, επιστρέφει δυναμικά στο θέατρο, όπου συνεργάζεται με εκλεκτούς θιάσους.

Το 1979 υπογράφει συμβόλαιο με το Εθνικό Θέατρο και ενσαρκώνει σημαντικούς ρόλους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Οι κριτικές είναι διθυραμβικές. Ξεχωρίζει στον Ματωμένο γάμο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, στον Ιδανικό σύζυγο του Όσκαρ Ουάιλντ και στα Βρόμικα χέρια του Ζαν-Πολ Σαρτρ. Το 1992 παίζει τραγωδία, στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, αποδεικνύοντας πως το εύρος της ήταν βαθύ και ουσιαστικό.

Το παιδί της Φίνος Φιλμ

Το 1965, στα γυρίσματα της ταινίας Τζένη-Τζένη, η Νόρα Βαλσάμη περνά από οντισιόν. Ο Φίνος θέλει να δει πώς «γράφει» στο πανί. Της δίνει έναν μικρό ρόλο – μια τραγουδίστρια σε νυχτερινό κέντρο, με τη φωνή της ντουμπλαρισμένη από την Καίτη Χωματά.

Ήταν αρκετό. Την επόμενη χρονιά υπογράφει αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρεία και ξεκινά η συναρπαστική κινηματογραφική πορεία της. Το 1966 πρωταγωνιστεί στις Κυρίες της αυλής και αποκαλύπτει το εύρος του ταλέντου της.

Ακολουθούν δραματικοί ρόλοι υψηλών απαιτήσεων στις ταινίες Στεφανία, Πυρετός στην άσφαλτο και Εν ονόματι του νόμου.

Η σχέση της με τη Φίνος Φιλμ ήταν σχεδόν οικογενειακή. Ο ίδιος ο Φίνος συνήθιζε να λέει: «Η Νόρα είναι δικό μας παιδί».

Η ίδια έχει πει για τη συνεργασία της αυτή, τη σπουδαιότερη ίσως της καριέρας της: «Η αγαπημένη μου ταινία είναι η τελευταία που έκανα στην Φίνος Φιλμ Οι βάσεις και η Βασούλα του Ντίνου Δημόπουλου, αλλά και η πρώτη μου, Οι κυρίες της αυλής – τρελαίνομαι γι’ αυτήν!».

Η φιλία με την Αλίκη – Μια αδελφική σχέση ζωής

Μέσα στον καλλιτεχνικό κόσμο, του οποίου η Νόρα Βαλσάμη έγινε κομμάτι πρωταγωνιστώντας σε 20 ταινίες της Φίνος Φιλμ, γεννήθηκε και μια από τις πιο δυνατές φιλίες. Η Νόρα Βαλσάμη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη υπήρξαν αχώριστες. Η σχέση τους δεν έμοιαζε με κοσμική συναναστροφή, αλλά με οικογενειακό δεσμό.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τη Νόρα Βαλσάμη (φωτ.: facebook / ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ)

Η Νόρα έμεινε δίπλα στην Αλίκη μέχρι το τέλος της ζωής της, το 1996. Η απώλεια αυτή την σημάδεψε ανεξίτηλα: «Ήμασταν σαν αδερφές με τη Βουγιουκλάκη, συνέχεια μαζί. Αναπολώ τα όμορφα καλοκαίρια στον Θεολόγο και συνειδητοποιώ πόσο μου λείπει. Ήμουν εκεί όταν έφυγε, εκεί μπροστά στα μάτια μου, και είναι κάτι που δεν μπορώ να ξεπεράσω. Η απώλειά της με συγκλόνισε γιατί η Αλίκη ήταν η οικογένειά μου» είχε παραδεχτεί για την καλή της φίλη.

Η τηλεόραση και ο στυλοβάτης της, ο Ερρίκος Ανδρέου

Παράλληλα με το θέατρο και τον κινηματογράφο, η Νόρα Βαλσάμη γίνεται ιδανική ερμηνεύτρια των έργων του Ξενόπουλου που μεταφέρονται στην τηλεόραση από τον μετέπειτα σύζυγό της, Ερρίκο Ανδρέου. Οι σειρές αυτές γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και την καθιερώνουν και στη μικρή οθόνη. Ακολουθούν ρόλοι σε τηλεοπτικές σειρές όπως Μια γυναίκα από το παρελθόν, Έλλη και Άννα και άλλες, όπου η ερμηνευτική της ωριμότητα συγκινεί.

Με τον Ερρίκο Ανδρέου (φωτ.: youtube.com)

Η γνωριμία της με τον Ανδρέου το 1969, στα γυρίσματα της ταινίας Τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι, που σκηνοθετούσε εκείνος, εξελίχθηκε σε έρωτα ζωής. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο-Ερρίκο. Ο δεσμός τους υπήρξε βαθύς, ήσυχος αλλά και απόλυτος.

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο πόνος παραμένει: «Μου λείπει πάρα πολύ… Τον λάτρευα, ήταν ο άνθρωπός μου. Ο Ερρίκος ήταν ο πιο γλυκός και ευγενικός άνθρωπος που γνώρισα στη ζωή μου» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της, και συνέχισε τονίζοντας: «Δεν τον ξεπερνάς ποτέ. Μαθαίνεις απλώς να ζεις με τον πόνο».

Η μοναξιά και η οικονομική δοκιμασία

Μετά το θάνατο του άντρα που σημάδεψε για πάντα τη ζωή της, σαν να μην έφτανε ο πόνος της απώλειας, ήρθαν και οι οικονομικές δυσκολίες. Η Νόρα Βαλσάμη είχε μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε:

«Δεν έχω λεφτά, παίρνω 500 ευρώ. Δεν φτάνουν ούτε να πάρω νερά και καφέδες. Ντροπή».

Η οικονομική της κατάσταση, λίγο μετά την απώλεια του Ερρίκου Ανδρέου, ήταν τέτοια που είδε ακόμα και το σπίτι της στη Ραφήνα να βγαίνει σε πλειστηριασμό. Κινδύνευε να χαθεί λόγω οφειλής ύψους 18.000 ευρώ.

Ευτυχώς, όμως, η εξέλιξη ήταν θετική. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Το Πρωινό», γνωστή εταιρεία παραγωγής ελληνικών ταινιών είχε παρέμβει διακριτικά, οδηγώντας την όλη υπόθεση σε διακανονισμό και βάζοντας τέλος στην αγωνία της ηθοποιού.

(Φωτ.: finosfilm.com)

Η ίδια, εμφανώς ανακουφισμένη, είχε μιλήσει στην εκπομπή αποκαλύπτοντας: «Το σώσαμε το σπίτι, δόξα τω Θεώ. Είναι μια μεγάλη εταιρεία κινηματογραφική, μου το έσωσε, μου το πήρε το σπίτι, δόξα τω Θεώ. Με παρακάλεσαν να μην το πω πουθενά. Το σπίτι είναι δικό μου, τελείωσε. Απλά θέλει φτιάξιμο μέσα…».

Έτσι, ένα σπίτι γεμάτο μνήμες παρέμεινε στα χέρια της, χαρίζοντάς της μια ελπίδα αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Όμως, η καθημερινότητα παραμένει δύσκολη και μοναχική.

Στα 78 της η Νόρα Βαλσάμη δεν διεκδικεί τίτλους, ούτε επιστροφές. Την τελευταία φορά που επικοινώνησε κάποιος μαζί της, είχε εγκατασταθεί στη Σύρο, μακριά από τα φώτα, με τις αναμνήσεις ως συντροφιά. Έζησε μια ζωή γεμάτη τέχνη, αγάπη και απώλειες. Και ίσως τελικά αυτό να είναι το μεγαλύτερό της έργο: Το ότι έζησε χωρίς εκπτώσεις αλλά με πολύ πάθος.

Κάλλια Λαμπροπούλου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κώστας Φέρρης στη συνέντευξη Τύπου για το 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ, το 2010, στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (φωτ. αρχείου: Κώστας Κατωμέρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Φέρρης: Ο σκηνοθέτης του «Ρεμπέτικου» γίνεται 91 ετών και έχει ζήσει πολλά

18/04/2026 - 2:17μμ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μιλάει στον λαό της Θεσσαλονίκης (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»/ venizelosarchives.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

18 Απριλίου 1932: Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος «πάγωσε» τις πληρωμές της Ελλάδας

18/04/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: Facebook / Turner Classic Movies Fan Site)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πίτερ Ουστίνοφ: Ο πληθωρικός καλλιτέχνης με τις ρωσικές ρίζες και την αγάπη για την Ελλάδα

16/04/2026 - 6:25μμ
(Φωτ.: AEK FC)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

102 χρόνια ιστορίας συμπληρώνει η ΑΕΚ, πρεσβεύοντας την περηφάνια της προσφυγιάς

13/04/2026 - 9:06πμ
Στο μνημείο για το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, στην περιοχή Στουμπάνοι (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το ξεχασμένο Ολοκαύτωμα της Νάουσας: Όταν γυναίκες έπεσαν στον γκρεμό για να σωθούν

12/04/2026 - 6:42μμ
(Φωτ.: INTIME)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα στη Λοζάνη

11/04/2026 - 11:29πμ
(Φωτ.: facebook / Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

12 Απριλίου 1913: Ένας επιτάφιος εν πλω, τόσο οικείος αλλά και τόσο διαφορετικός

10/04/2026 - 4:01μμ
(Φωτ.: glomex.gr/f+Zην)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Δημήτρης Σταρόβας του αυτοσαρκασμού, της μουσικής και της τηλεόρασης ξανασυστήνεται

10/04/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Αντώνης Τρίτσης «έφυγε» νωρίς – Το όραμα, οι συγκρούσεις και ο μεγάλος έρωτας που έμεινε ανολοκλήρωτος

7/04/2026 - 5:17μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ / Θωμάς Χρυσοχοΐδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η ΑΕΚ αψήφησε τον πόλεμο και έδωσε παιχνίδι ειρήνης στο Βελιγράδι

7/04/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο/EPA/RONDA CHURCHILL)

Στενά του Ορμούζ: Στο «κόκκινο» η κρίση – O Τραμπ προειδοποιεί, το Ιράν σκληραίνει τη στάση του

13 λεπτά πριν
Κυριακή του Θωμά στο κοιμητήριο των Σουρμένων, 27 Απριλίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κυριακή του Θωμά: Το ταφικό έθιμο ζωντανεύει στα Σούρμενα και όπου χτυπά η ποντιακή καρδιά – Μια μέρα χαράς στα κοιμητήρια

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Greek Basketball League: Πέρασε από το Ιβανώφειο ο ΠΑΟΚ – Νίκη παραμονής το Μαρούσι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: glomex)

ΕΔΕ για τη Μυρτώ: Αντιδράσεις, καταγγελίες και εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου της 19χρονης στην Κεφαλονιά

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)

Συναγερμός στην Ακράτα: Χειροπέδες σε 51χρονο για τη φωτιά στην Άμπελο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Πάλη: Χάλκινο μετάλλιο στην Τουρκία η Γκίκα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign