«Μεσημέρι Σαββάτου κι έτοιμο το οτοτουρμά μας! Συνταγή της γιαγιάς μας της κυρα-Μέλισσας, από την Προύσα. “Μαργαρίτες, μαργαρίτες”, έλεγε!» Αυτά έγραψε η Μελίνα Ηλιάδου, μέλος της ομάδας «Απόγονοι Μικρασιατών» στο facebook, συνοδεύοντας τη φωτογραφία που ανάρτησε το απόγευμα της Κυριακής.
Πρόκειται για το αγαπημένο φαγητό των Μικρασιατών (των Ποντίων συμπεριλαμβανομένων), σπανάκι με αυγά.
Τα σχόλια που ακολούθησαν είναι δηλωτικά των αναμνήσεων που μπορεί να ξυπνήσει μια φωτογραφία. Ενδεικτικά:
«Κυρία Μελίνα μάς ανοίγετε την όρεξη και μας ταξιδεύετε σε μνήμες. Και η μητέρα μου το έφτιαχνε. Ο Θεός να τους έχει αναπαυμένους».
«Πείτε μου πώς το φτιάχνετε…. Το έφτιαχνε η μαμά μου αλλά δεν μου το έχει δείξει».
«Εμενα απο Αττάλεια οι δικοί μου, έκαναν σπανάκι με κοκκινιστό κιμά ανακατεμένο και το σέρβιραν με γιαούρτι! Καλοφάγωτο!».
«Λοιπόν Μελίνα μου άκου πώς το εμπνεύστηκα… Βάζουμε το σπανάκι σε τηγάνι σε σιγανή φωτιά, μέχρι να πιει τα ζουμάκια του… Βάζουμε λαδάκι, δυναμώνουμε λίγο την φωτιά, και σπάμε από πάνω όσα αυγουλάκια χρειάζεται να φάμε… Τα σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε την φωτιά για 1 με 2 λεπτά, ξεσκεπάζουμε, πιπερακι λίγο, και τα σερβίρουμε σε πιάτα… Πώς το βρίσκεις;».
«Μου το έφτιαχνε η γιαγιά μου η Μαρίκα, από τη Σμύρνη η καταγωγή της!! Το λατρεύω και το φτιάχνω και εγώ».
«Αχ! Το φαγάκι της γιαγιάς μου! Το έφτιαχνε και με φρέσκο κρεμμυδάκι!».
«Ωωωωωω τι μου θυμίσατε! χρόνια έχω να το δω!!! Το έκανε η γιαγιά μου και αυτή από Προύσα… Μπουρσαντάν γιαβρούμ που έλεγε και εκείνη…».
Κορυφαίο βέβαια είναι το σχόλιο του διαχειριστή της ομάδας, Γρηγόρη Κεσίσογλου, στο οποίο απαντά η Μελίνα Ηλιάδου:

Το αντίστοιχο της ποντιακής γαστρονομίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το σπανακόρυζο με αυγά.
















