pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντ. Τραμπ: Δεν αποκλείει στρατιωτική επίθεση στο Ιράν – «Οι προγραμματισμένες εκτελέσεις διαδηλωτών δεν έγιναν»

Τα ξημερώματα της Πέμπτης έκλεισε για πέντε ώρες ο εναέριος χώρος του Ιράν

15/01/2026 - 9:37πμ
Ιρανοί φοιτητές κρατούν πανό στη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά από τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Στο κεντρικό πανό απεικονίζεται η απόπειρα δολοφονίας του Ντ. Τραμπ τον Ιούλιο του 2024 με τη φράση «Το βέλος δεν αστοχεί πάντα» (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιρανοί φοιτητές κρατούν πανό στη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά από τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Στο κεντρικό πανό απεικονίζεται η απόπειρα δολοφονίας του Ντ. Τραμπ τον Ιούλιο του 2024 με τη φράση «Το βέλος δεν αστοχεί πάντα» (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Χωρίς να αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι «οι σκοτωμοί» στη χώρα «έχουν σταματήσει» μετά την καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στη χώρα από τις αρχές.

«Ενημερωθήκαμε από πολύ σημαντικές πηγές της άλλης πλευράς και μας είπαν ότι οι σκοτωμοί έχουν σταματήσει», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο, διευκρινίζοντας ότι οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι οι εκτελέσεις διαδηλωτών που ήταν προγραμματισμένες τελικά «δεν έγιναν».

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, λέγοντας «θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία», προτού προσθέσει ότι η χώρα του έλαβε «μια πολύ καλή ανακοίνωση» από το Ιράν.

Στο μεταξύ Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ απομακρύνουν κάποιο προσωπικό από σημαντικές βάσεις τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ως προληπτικό μέτρο εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης, ενώ χθες το βράδυ, (από τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) είχε κλείσει για πέντε ώρες ο εναέριος χώρος του Ιράν και οι μόνες πτήσεις που επιτρέπονταν ήταν οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της χώρας.

«Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι επίκειται μια αμερικανική επίθεση, αλλά επίσης με αυτό τον τρόπο συμπεριφέρεται αυτή η κυβέρνηση για να κρατά τους πάντες σε εγρήγορση. Η έλλειψη προβλεψιμότητας είναι μέρος της στρατηγικής», επεσήμανε Δυτικός αξιωματικός του στρατού στο Reuters χθες.

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί σημείωσε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο» απαγχονισμού διαδηλωτών, όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για απαγχονισμούς (…) Οι απαγχονισμοί είναι εκτός συζήτησης», τόνισε ο Αραγτσί.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Hengaw, με έδρα τη Νορβηγία, η εκτέλεση ενός 26χρονου Ιρανού, του Ερφάν Σολτανί, που συνελήφθη στη διάρκεια των διαδηλώσεων, αναβλήθηκε, αλλά η ζωή του παραμένει σε κίνδυνο.

Εξάλλου σήμερα οι δικαστικές αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν ότι ο Σολτανί δεν έχει καταδικαστεί σε θάνατο και διευκρίνισαν ότι κρατείται στη φυλακή Καράζ με την κατηγορία ότι «συνωμότησε κατά της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και διεξήγαγε προπαγανδιστικές ενέργειες εναντίον του καθεστώτος». Όπως εξήγησαν, οι κατηγορίες αυτές δεν επισύρουν τη θανατική ποινή.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό της ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), που έχει επίσης έδρα στη Νορβηγία, τουλάχιστον 3.428 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου. “Αυτός ο αριθμός είναι ο απολύτως ελάχιστος”, προειδοποίησε η ΜΚΟ, που κάνει λόγο για περισσότερες από 10.000 συλλήψεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει την Πέμπτη, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, «για να ενημερωθεί για την κατάσταση στο Ιράν», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της σομαλικής προεδρίας.

Στρατιωτική επέμβαση;

Έπειτα από μια κορύφωση των διαδηλώσεων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι αρχές επιχείρησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης οργανώνοντας μια «πορεία εθνικής αντίστασης» καθώς και τις κηδείες περισσότερων από 100 μελών των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων «μαρτύρων» που σκοτώθηκαν.

Πανό με συνθήματα «θάνατος στην Αμερική» και φωτογραφίες του ανώτατου ηγέτη, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φαίνονταν ανάμεσα στο πλήθος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, όπως και μια φωτογραφία που απεικόνιζε τον Ντόναλντ Τραμπ με το πρόσωπο ματωμένο, από την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του το 2024, με τη λεζάντα: «Αυτή τη φορά δεν θα αστοχήσει».

Σύμφωνα με τον Αραγτσί, «επικρατεί πλέον ηρεμία» στη χώρα και οι αρχές έχουν «τον πλήρη έλεγχο» της κατάστασης.

Αν και ο υπουργός δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι ανοιχτή στη διπλωματία, άλλοι αξιωματούχοι σκλήρυναν τον τόνο τους χθες έναντι των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει «με αποφασιστικό τρόπο» σε οποιαδήποτε επίθεση, προειδοποίησε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχαμάντ Πακπούρ.

Μπροστά σε αυτές τις περιφερειακές εντάσεις, το Κατάρ έκανε λόγο για αποχώρηση μέρους του προσωπικού από την αμερικανική βάση του Αλ-Ουντέιντ, τη μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι «έκλεισε προσωρινά» την πρεσβεία της στην Τεχεράνη, ενώ η Ισπανία και η Ινδία κάλεσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν το Ιράν.

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι φαινόταν πως ο Τραμπ είχε αποφασίσει να επέμβει, αν και το εύρος και ο χρόνος της επέμβασης παραμένουν ασαφή.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει ζητήσει από τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή να αποτρέψουν την Ουάσινγκτον να επιτεθεί στο Ιράν.

«Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει στις χώρες της περιοχής, από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έως την Τουρκία, ότι οι αμερικανικές βάσεις σε αυτές τις χώρες θα δεχθούν επίθεση», εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχοποιήσουν το Ιράν, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Οι απευθείας επαφές μεταξύ του Αραγτσί και του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ έχουν ανασταλεί, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στην Τεχεράνη, η δικαστική εξουσία υποσχέθηκε «ταχείες και δημόσιες» δίκες.

«Κάθε κοινωνία μπορεί να αναμένει διαδηλώσεις, αλλά δεν θα ανεχθούμε τη βία», δήλωσε χθες, Τετάρτη, κυβερνητικός αξιωματούχος ενώπιον λίγων δημοσιογράφων, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν σημειωθεί νέες ταραχές από τη Δευτέρα.

«Το Ιράν δεν έχει γνωρίσει ποτέ ένα τέτοιο επίπεδο καταστροφής», είχε δηλώσει νωρίτερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, Αμπντολραχίμ Μουσαβί, αναφερόμενος στα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη επίσημο απολογισμό τραυματιών και νεκρών από τις διαδηλώσεις, καθώς η ταυτοποίηση των θυμάτων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, διευκρίνισε άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είχε αποκατασταθεί μέχρι χθες, περιορίζοντας την πρόσβαση σε πληροφορίες. Οι τηλεπικοινωνίες παρέμεναν επίσης περιορισμένες.

Αυτής της κλίμακας η αναταραχή αιφνιδίασε τις ιρανικές αρχές σε μια ευάλωτη στιγμή, λίγους μήνες μετά τον πόλεμο των 12 ημερών με το Ισραήλ, όμως η κυβέρνηση δεν μοιάζει να απειλείται με άμεση κατάρρευση και οι δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται ότι διατηρούν τον έλεγχο, δήλωσε ένας Δυτικός αξιωματούχος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άνθρωποι φωτογραφίζουν τη θέα από το Λιτλ Άιλαντ, καθώς η ομίχλη που προκλήθηκε από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά και οι νεφελώδεις συνθήκες είναι ορατές στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/ SARAH YENESEL)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός ελέγχου οι φωτιές στον Καναδά: Απειλεί με δασμούς ο Τραμπ λόγω της μόλυνσης στις ΗΠΑ

18/07/2026 - 1:40μμ
Εικόνα από περιοχή της Μόσχας που δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drone (φωτ.: x.com/BohuslavskaKate)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Εφιαλτική νύχτα με εκατοντάδες drones, νεκρούς και τραυματίες

18/07/2026 - 11:01πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 5 Ρίχτερ συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία

18/07/2026 - 8:55πμ
(Πηγή: x.com/CENTCOM)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν – Η Τεχεράνη απειλεί με γενικευμένη σύρραξη

17/07/2026 - 11:49μμ
Ο Ιταλός κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο με τη σύζυγό του Μαριάντζελα Σαντρόνε (πηγή: Instagram/MARIO ROGGERO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Στη φυλακή ο κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο για τον φόνο δυο ληστών – Η υπόθεση έχει διχάσει τη χώρα

17/07/2026 - 11:25μμ
(Φωτ. αρχείου: Weston Observatory in Massachusetts)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στο Μεξικό – Προειδοποίηση για τσουνάμι

17/07/2026 - 7:33μμ
Μαχητής των Χούθι σε πολυβόλο, δίπλα σε ψηφιακή πινακίδα που απεικονίζει επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς τη Χεζμπολάχ στη Σαναά της Υεμένης (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Σχέδιο για «μπλόκο» στην Ερυθρά Θάλασσα – Σε ετοιμότητα οι Χούθι

17/07/2026 - 3:33μμ
Στιγμιότυπο από την τελευταία συνεδρίαση της Κνεσέτ με την παρούσα σύνθεση, καθώς το κοινοβούλιο του Ισραήλ διαλύθηκε ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Πέμπτη 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Διαλύθηκε η Κνεσέτ – Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων έμεινε στα χαρτιά

17/07/2026 - 1:09μμ
Στιγμιότυπο από τη μετάδοση του διαγγέλματος του Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα ενημέρωσης Τύπου «Τζέιμς Σ. Μπρέιντι» του Λευκού Οίκου. Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Βλέπει «πειρατεία» από την Κίνα και στρώνει το έδαφος για τις ενδιάμεσες εκλογές

17/07/2026 - 12:45μμ
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσέρχονται για την προσευχή για το Έιντ αλ-Άντχα δίπλα στα ερείπια του τεμένους Αλ Χούντα, στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EΡΑ / Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Από τη μεγάλη ανοικοδόμηση σε έναν καταυλισμό – Συρρικνώθηκε το σχέδιο Τραμπ

16/07/2026 - 11:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Από την αφίσα της παράστασης)

28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Η Θεατρική Ομάδα «Εν Τέχνη» ανεβάζει τις «Νύφες»

11 λεπτά πριν
Η επιτύμβια πλάκα, και πορτρέτο του Γ. Διλβόη με το μετάλλιό του

Γεώργιος Διλβόης: Ο Μικρασιάτης που υπήρξε ο πρώτος Έλληνας αποδέκτης του Μεταλλίου Τιμής των ΗΠΑ

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Κυψέλη: Σορό γυναίκας σε προχωρημένη σήψη περιείχε η βαλίτσα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Στον τελικό του Swiss Open ο Τσιτσιπάς!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γρ. Τύπου Υπ. Προστασίας του Πολίτη / EUROKINISSI)

Μεσσηνία: Συλλήψεις για κατ’ εξακολούθηση εμπρησμούς από πρόθεση – Πρώην κοινοτάρχης και πυροσβέστης οι δύο από τους τρεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο χάρτης των πληρωμών έως τις 24 Ιουλίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign