pontosnews.gr
Τρίτη, 26/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ευθύμιος Αγριτέλης προς Γερμανό Καραβαγγέλη: «Η Κερασούς πνέει τα λοίσθια υπό της πτέρνας του κακούργου»

Ο Τοπάλ Οσμάν γενοκτονεί τους Ποντίους, αλλά ισχυρίζεται ότι αυτοί πήγαν με το μέρος των τσετών – Ένα ντοκουμέντο από το «Πολιτικό αρχείο του Πόντου»

13/01/2026 - 5:16μμ
Ευθύμιος Ζήλων και Γερμανός Καραβαγγέλης (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ευθύμιος Ζήλων και Γερμανός Καραβαγγέλης (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κερασούντα 1920. Ο Τοπάλ Οσμάν και οι τσέτες του δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο: δολοφονούν, βιάζουν, βασανίζουν τους Έλληνες του Πόντου – ήδη από το 1919. Οι Μεγάλες Δυνάμεις «παρατηρούν». Η Αμερικανική Αρμοστεία, για παράδειγμα, τηρεί «αυστηρή ουδετερότητα». Τίποτε από αυτά δεν είναι άγνωστο σήμερα, καθώς έχουν γραφεί σελίδες επί σελίδων γεμάτες μαρτυρίες και ντοκουμέντα.

Σε αυτές τις σελίδες όμως μπορούν πλέον να προστεθούν και όσες αποτελούν το «Πολιτικό αρχείο του Πόντου», το πολύτιμο υλικό που ανακαλύφθηκε τυχαία σε μια κρύπτη στα γραφεία της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Επρόκειτο για τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου από το 1916 έως το 1922, τα οποία μετά από πολυετή εργασία (συντήρησης, ταξινόμησης κ.ο.κ.) ψηφιοποιήθηκαν και βρίσκονται πλέον αναρτημενα στο διαδίτυο, στην πύλη «Ψηφιομνήμων».

Η παρουσίαση του έργου (που συντελέστηκε σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ) θα γίνει από την ΕΛΘ στην καθιερωμένη Γιορτή Γραμμάτων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, ως «προδημοσίευση» όμως επιλέξαμε μια επιστολή του επισκόπου Αμισού Ευθύμιου Αγριτέλη προς τον Γερμανό Καραβαγγέλη (τότε μητροπολίτη Αμασείας), «για τις νεότερες πληροφορίες για τις διώξεις των Ποντίων της Κερασούντας».

Η επιστολή φέρει ημερομηνία 18/7/1920 και ακολουθεί αυτούσια:

Εν τη υπ’ αριθμ. 120 και ημερ. 13 Ιουλίου έγραφον περί της εν Κερασούντι καταστάσεως του ομογενούς πληθυσμού, και ότι εγένοντο διαβήματα παρά τω ενταύθα Αμερικανώ προξένω, όπως μεταδώση τας περί Κερασούντος ειδήσεις εις τα Πατριαρχεία μέσον της Αμερικανικής Αρμοστείας· δεν γνωρίζω αν έκαμε τούτο ή όχι. Το βέβαιον είναι ότι ούτος επιβάς του πολεμικού την νύκτα της Δευτέρας προς την Τρίτην (13 Ιουλίου) μετέβη εις Κερασούντα όθεν και επέστρεψεν το εσπέρας της Τρίτης (14 Ιουλίου).

Έχων υπ’ όψιν τα όσα μοι είπεν περί της τηρημένης αυστηράς ουδετερότητος της Αμερικής εν τω εσωτερικώ ζητήματι της Τουρκίας, αναγκάζομαι να πιστεύσω ότι μετέβη εις Κερασούντα κατόπιν διαταγής της εν Κων/πόλει Αμερικανικής Αρμοστείας.

Σήμερον την 10ην π.μ. τον επεσκέφθην και εζήτησα πληροφορίας· μοι είπεν ότι η κατάστασις δεν είναι καλή εν Κερασούντι, ότι μόνον τον Οσμάν Αγάν είδεν, όστις διέψευσεν τα όσα διεδόθησαν περί τρομοκρατίας και φόνων εν Κερασούντι των Χριστιανών, ότι οι Έλληνες υπήκοοι έφυγον και ηνώθησαν με τους τζετέδες· τω απήντησα ότι όλα ταύτα είναι ψεύδη και όλως αντίθετα προς τας θετικάς πληροφορίας τας οποίας έχω εκ Κερασούντος. Απαντών μοι εδήλωσεν ότι πράγματι είναι ψεύδη, διότι και είς Τούρκος αξιωματικός τον οποίον ηρώτησ[εν] ιδιαιτέρως είπεν περί του Οσμάν Αγά ότι ψεύδεται ούτως ασυστόλως, αλλά τίποτε δεν ηθέλησε να μοι είπη· επί τη ερωτήσει μου αν είδε και ωμίλησε με κανένα Χριστιανόν, μοι απήντησε ότι δεν εθεώρησεν το τοιούτον φρόνιμον, πρώτον μεν διότι εκ φόβου ο Χριστιανός ουδέν θα έλεγεν επιβαρυντικόν κατά του Οσμάν Αγά, και δεύτερον διότι κατά την πεποίθησίν του την επαύριον ο τοιούτος Χριστιανός θα ερρίπτετο εις τας φυλακάς.

Επέστησε, μοι είπεν ο Πρόξενος, την προσοχήν του Οσμάν Αγά υποδείξας αυτώ επί των συμβαινόντων εν Κερασούντι, ότι όλα είναι γνωστά εις την Κων/πολιν και εις την Αμερικανικήν Αρμοστείαν η οποία αν και τηρεί ουδετερότητα επί τέλους θα αναγκασθή να λάβη τα δέοντα μέτρα προς προστασίαν των Χριστιανών.

Επί της όλης συνδιαλέξεως προκύπτει ότι ο Οσμάν Αγάς την έξωσιν των Ελλήνων και σφαγήν αυτών ηθέλησε να δικαιολογήση ότι δήθεν ούτοι έφυγον παρά τοις τζετέδες, με το οποίον ψεύδος να συγκαλύψη το κακούργημά του…

Η Κερασούς πνέει τα λοίσθια υπό την πτέρναν του κακούργου, ανάγκη να ληφθούν τα δέοντα μέτρα είτε επίσημα είτε ανεπίσημα.

Επί τούτω διατελώ ευσεβάστως
ο ελάχιστος εν Χριστώ
αδελφός
Ζήλων Ευθύμιος

Αμισός τη 18/31 Ιουλίου 1920

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ηλίας Βουτιερίδης, εκδότης του «Συναδέλφου» και εξώφυλλο της εφημερίδας του που απευθυνόταν στους στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Συγκλονιστική μαρτυρία Τούρκου για τη Γενοκτονία σε Μερζιφούντα και Σαμψούντα

24/05/2026 - 9:55μμ
Πλοίο στα ανοιχτά της Τραπεζούντας (φωτ.: .levantineheritage.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Σεϊτανίδου: Σφάξανε γυναίκες, εξόρισαν άνδρες, κατέστρεψαν κορίτσια, και τι δεν έκαναν

23/05/2026 - 9:40μμ
Η προσφώνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου στον Μουσταφά Κεμάλ στα γαλλικά (γλώσσα της διπλωματίας). Στη φωτογραφία διακρίνεται ο  Βενιζέλος με τη σύζυγό του Έλενα και ο Κεμάλ, στην Άγκυρα τον Οκτώβρη του 1930 (φωτ.: venizelosarchives.gr/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η πολιτική στάση του Ελευθέριου Βενιζέλου μετά τα γεγονότα της Γενοκτονίας

23/05/2026 - 9:46πμ
(Επεξεργασία εικόνας: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κλεάνθη Δεληγιαννίδη: Μόλις είδαμε τον καπνό καταπράσινο, καταλάβαμε ότι τους κάψανε ζωντανούς

21/05/2026 - 11:24μμ
(Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δύο μήνες φρίκης και μαρτυρίου το 1921 – Η έκθεση του Κεντρικού Συμβουλίου του Πόντου

21/05/2026 - 10:17πμ
(Φωτ.: facebook.com/GreeceinNY)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Άσβεστη η φλόγα των Ποντίων στη Νέα Υόρκη – Ποντιακοί σύλλογοι και φορείς τίμησαν τη 19η Μαΐου 1919

21/05/2026 - 8:36πμ
Μερικοί από τους πρωταγωνιστές του βίντεο της Ποντιακής Εστίας Μασαχουσέτης (πηγή: facebook.com/pontiaki.estia.2025)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Ποντιακή Εστία Μασαχουσέτης τίμησε τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας – Ένα βίντεο γεμάτο ελπίδα

20/05/2026 - 11:02μμ
Ο Νίκος Παπανδρέου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου (φωτ.: Χρήστος Μπόνης/EUROKINISSI)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ν. Παπανδρέου: Η πολιτική της τότε γενοκτονίας εκφράζεται σήμερα με μόνιμη επιθετικότητα της Τουρκίας

20/05/2026 - 9:08μμ
Καρτ ποστάλ με το απαράμιλλης τέχνης καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης, έργο του Σμυρνιού αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Λάτρη, που ανατινάχθηκε στην Καταστροφή της Σμύρνης και πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κόσμος» (πηγή: hellenicparliament.gr/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Το τραγικό γράμμα μιας γυναίκας από τη χειμαζόμενη Ινέπολη του Πόντου στον αδελφό της στη Σμύρνη

20/05/2026 - 8:00μμ
Αποσπάσματα από την επιστολή-ντοκουμέντο (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Θα εξαφανίσουν τους Έλληνες του Πόντου»: Το έγγραφο-ντοκουμέντο του 1920 προς τον Βενιζέλο

20/05/2026 - 4:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)

«Πλημμύρισε» από κόσμο η Πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων στη Λάρισα για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας

7 λεπτά πριν
Χάρη στα drone μπορούμε να βλέπουμε σε όλη του την έκταση αυτόν τον αρχιτεκτονικό άθλο (φωτ.: Anadolu)

Η Τουρκία θέλει τη Μονή Σουμελά στον μόνιμο κατάλογο της UNESCO – Το ενδιαφέρον για το ιστορικό σύμβολο των Ελλήνων

34 λεπτά πριν
(Πηγή: x.com / UKMTO)

Ομάν: Πλήγμα σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων – Καλά στην υγεία τους τα μέλη του πληρώματος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΕΛΑΣ: Το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα – «Παρουσιάστηκε η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λάσκαρης Τσούτσας)

Ποδόσφαιρο: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης η κηδεία του Παρασκευά Άντζα – Το μήνυμα της UEFA

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο της εκδήλωσης

Θέρμη: Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων με τον δικό τους τρόπο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign