pontosnews.gr
Δευτέρα, 9/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» προειδοποιεί ο Τραμπ, αν κριθούν παράνομοι οι δασμοί

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις φοβάται ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενόψει απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου

13/01/2026 - 10:25πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστιο οικονομικό κόστος, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομους τους δασμούς που επέβαλε ο ίδιος. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, μια τέτοια εξέλιξη θα υποχρέωνε την αμερικανική κυβέρνηση να καταβάλει αποζημιώσεις «εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων» σε αμερικανικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει τις πιθανές αξιώσεις ξένων κρατών και εταιρειών, οι οποίες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν επιπλέον αποζημιώσεις για τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν προκειμένου να παρακάμψουν τους δασμούς. Όπως ισχυρίζεται, οι εν λόγω απαιτήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα «χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια».

«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε»

«Θα την πατήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τέτοια μεγέθη. Παράλληλα, απέρριψε τις εκτιμήσεις όσων θεωρούν ότι η διαδικασία αποζημιώσεων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα, χαρακτηρίζοντάς τες «λανθασμένες, ακατανόητες και ανακριβείς».

Όπως υποστήριξε, ακόμη και ο προσδιορισμός των ποσών που θα όφειλε το κράτος, θα απαιτούσε πολλά χρόνια, δεδομένης της πολυπλοκότητας του ζητήματος και του εύρους των εμπλεκόμενων πλευρών.

Η κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα των δασμών, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί από τον Τραμπ ως «αμοιβαίοι». Οι συγκεκριμένοι δασμοί ανακοινώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να παρουσιάζει πίνακα ανά χώρα, υποστηρίζοντας ότι στόχευαν τα κράτη με τα οποία οι ΗΠΑ εμφάνιζαν εμπορικό έλλειμμα.

Ο Τραμπ είχε προβάλλει τους δασμούς ως εργαλείο τόσο για την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου όσο και για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των εισαγωγών. Ωστόσο, πολλές Πολιτείες που διοικούνται από Δημοκρατικούς, καθώς και μικρές επιχειρήσεις, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος υπερέβη τις εξουσίες του επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Δικαστικές προσφυγές και αξιώσεις αποζημιώσεων

Ομοσπονδιακά δικαστήρια που εξέτασαν τις προσφυγές έκριναν ότι η επιβολή γενικευμένων δασμών υπερβαίνει τις προεδρικές αρμοδιότητες, καθώς το ζήτημα των δασμών εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Κογκρέσου. Παρ’ όλα αυτά, δεν προχώρησαν στην άμεση ακύρωσή τους, έως ότου εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη κινηθεί νομικά. Ανάμεσά τους βρίσκονται αμερικανικές θυγατρικές ξένων ομίλων, όπως η Toyota, αλλά και εγχώριες εταιρείες, όπως η αλυσίδα σουπερμάρκετ Costco. Όλες έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, διεκδικώντας αποζημιώσεις, ποντάροντας σε μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα κρίνει τους δασμούς αντισυνταγματικούς.

•Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φ.Γ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Υποστηρικτές των Χούθι στην Υεμένη καίνε τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων (φωτ.: EPA/Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα και απορρίπτει κάθε ξένη κυριαρχία – «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κυβερνώνται από Παλαιστίνιους»

8/02/2026 - 2:31μμ
Το πρωτοσέλιδο της ιρανικής εφημερίδας «Ebtekar» φιλοξενεί τις φωτογραφίες του Αμπάς Αραγτσί και του Στιβ Γουίτκοφ (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεν θα εγκαταλείψουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και σε περίπτωση πολέμου – Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει τις πράξεις μας

8/02/2026 - 1:20μμ
Υλικές ζημιές στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Νταρνίτσια, από πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο της Ουκρανίας (φωτ.: EPA/STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν Ουκρανία και Ρωσία σε νέες συνομιλίες – Προθεσμία έως τον Ιούνιο για συμφωνία

8/02/2026 - 12:12πμ
Ιταλικά τρένα ειδικά διακοσμημένα με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (φωτ.: trasporti-italia.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους κατά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων – Βρέθηκαν κομμένα καλώδια

7/02/2026 - 8:52μμ
Ο Σεργκέι Τρόπιν πριν από μερικά χρόνια (πηγή: x.com/AlexandruC4)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Νεκρός ο Σεργκέι Τρόπιν – Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκε πνιγμένος στην μπανιέρα του

7/02/2026 - 2:15μμ
Υποδοχή αιχμαλώτων πολέμου κατά την πρόσφατη ανταλλαγή (φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό: Το φιλόδοξο σχέδιο που συζητούν Κίεβο και Ουάσινγκτον

7/02/2026 - 9:05πμ
Η εκπρόσωπος του 79χρονου προέδρου Κάρολαϊν Λέβιτ μιλά στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: «Λάθος υπαλλήλου» η ανάρτηση του βίντεο με το ζεύγος Ομπάμα ως πιθήκους

6/02/2026 - 11:58μμ
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί [αριστερά] φτάνει στο Μουσκάτ του Ομάν για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2026. (Φωτ.: EPA / Iranian Foreign Ministry)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στο Ομάν: «Καλή αρχή» βλέπει η Τεχεράνη, συνεχίζεται ο διάλογος

6/02/2026 - 5:36μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί από το John F. Kennedy Center for the Performing Arts στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2026, με προορισμό τον Λευκό Οίκο (φωτ.: The White House / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ρατσιστική ανάρτηση για το ζεύγος Ομπάμα – Απεικονίζονται ως πίθηκοι

6/02/2026 - 12:44μμ
Ο Τούρκος ελεγκτής Σερκάν Σ που φέρεται να ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον 26χρονο Έλληνα (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Βαρύ κατηγορητήριο για τον 26χρονο Έλληνα μετά το θάνατο ελεγκτή στη Γερμανία

6/02/2026 - 10:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)

«Βιολάντα»: Την έντονη μυρωδιά στο εργοστάσιο επιβεβαιώνουν πάνω από 25 εργαζόμενοι

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Πράσινο το κλάσικο με Ταμπόρδα

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Καρπενήσι: Ακέφαλη σορός άνδρα εντοπίστηκε σε αμάξι που έπεσε από γκρεμό

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»)

Μουχαπέτ’ για την Τσικνοπέμπτη από την «Παναγία Κρεμαστή»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Ο Τσιτσιπάς «καθάρισε» για την Εθνική

10 ώρες πριν
Το σιντριβάνι στην στην πλατεία Δαβάκη, από το οποίο ανασύρθηκε το 2 ετών κοριτσάκι (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Καλλιθέα: Κοριτσάκι ανασύρθηκε από σιντριβάνι χωρίς τις αισθήσεις του

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign