pontosnews.gr
Τετάρτη, 22/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βενεζουέλα ώρα… μηδέν – Τα πυρά στο προεδρικό παλάτι στο Καράκας, ο αιχμάλωτος Μαδούρο και ο διεθνής συναγερμός

Στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, πολιτική αβεβαιότητα, ενεργειακά συμφέροντα και φόβοι αποσταθεροποίησης – Όλα τα κρίσιμα γεγονότα που διαμορφώνουν τη νέα πραγματικότητα στη χώρα

6/01/2026 - 9:48πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Stringer)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Stringer)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Βενεζουέλα βιώνει τις πιο δραματικές της στιγμές εδώ και δεκαετίες, καθώς η αιχμαλώτιση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έχει προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, έντονες διεθνείς αντιδράσεις και φόβους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Χθες το βράδυ, 5 Ιανουαρίου , η ένταση μεταφέρθηκε στην καρδιά της πρωτεύουσας. Πυρά ακούστηκαν κοντά στο προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας γύρω στις 20:00 τοπική ώρα, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, άγνωστης προέλευσης, πέταξαν πάνω από την περιοχή, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ «κατά αποτρεπτικό τρόπο».

Όπως διευκρινίστηκε, «δεν υπήρξε καμιά σύγκρουση» και η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν τροχιοδεικτικά πυρά στον ουρανό και αυξημένη κινητοποίηση της Αστυνομίας.

BREAKING:

Drones and rapid gunfire have been reported in Venezuela’s capital, Caracas.

🇻🇪 pic.twitter.com/I3EK4XmI3M

— Visegrád 24 (@visegrad24) January 6, 2026


Κάτοικος της περιοχής περιέγραψε στο AFP: «Έγινε μετά τις οκτώ το βράδυ. Ακούστηκαν εκπυρσοκροτήσεις, πολύ κοντινές (…) Ακούγονταν τόσο δυνατά όπως αυτές που έγιναν πριν (σ.σ. το Σάββατο)». Άλλος μάρτυρας ανέφερε: «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να κοιτάξω αν πέταγαν αεροσκάφη, αλλά όχι. Είδα μόνο δυο κόκκινα φώτα στον ουρανό».

O Μαδούρο δηλώνει «αιχμάλωτος πολέμου»

Τα επεισόδια σημειώθηκαν μόλις δύο ημέρες μετά τη θεαματική στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στη σύλληψη και μεταφορά του Νικολάς Μαδούρο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ανατραπείς πρόεδρος εμφανίστηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μανχάταν, δηλώνοντας αθώος στις κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και «ναρκωτρομοκρατία».

«Είμαι αθώος», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «αιχμάλωτο πολέμου».

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, επιχείρησε να τοποθετηθεί πολιτικά λέγοντας: «Eίμαι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και είμαι εδώ μετά την απαγωγή μου από το Σάββατο, 3 Ιανουαρίου. Αιχμαλωτίστηκα στο σπίτι μου στο Καράκας, στη Βενεζουέλα…», πριν διακοπεί από τον δικαστή. Ο Μαδούρο κρατείται πλέον σε κέντρο κράτησης στο Μπρούκλιν, με επόμενη δικάσιμο να έχει οριστεί για τις 17 Μαρτίου.

Στο εσωτερικό της χώρας, χιλιάδες υποστηρικτές του διαδήλωσαν στο Καράκας, ενώ η Ντέλσι Ροντρίγκες ορκίστηκε προσωρινή πρόεδρος. Η ίδια δήλωσε πρόθυμη να επιδιώξει «συνεργασία», στο πλαίσιο σχέσης «που θα είναι ισορροπημένη και θα διέπεται από σεβασμό (…)», βασισμένη στις αρχές της «κυρίαρχης ισότητας και της μη ανάμιξης». Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ την προειδοποίησε πως αν δεν συμμορφωθεί με τις αμερικανικές απαιτήσεις, θα έχει «χειρότερη» τύχη από τον Μαδούρο.

Κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις διεκδικεί και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης και νομπελίστρια ειρήνης του 2025, Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Μιλώντας στο Fox News, δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Οκτώβριο, αλλά επανέλαβε την πρόθεσή της να επιστρέψει στη Βενεζουέλα «το συντομότερο δυνατόν». Παρουσίασε το όραμά της για τη χώρα λέγοντας: «Θα κάνουμε τη Βενεζουέλα το ενεργειακό κέντρο της Αμερικής», προσθέτοντας ότι θα φέρει «κράτος δικαίου», «ανοιχτές αγορές» και «ασφάλεια για τις ξένες επενδύσεις».

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στη Βενεζουέλα «σύντομα», τονίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της χώρας. Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε εκλογές εντός 30 ημερών, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσιγκτον πρέπει πρώτα «να ξαναθέσει τη χώρα στα πόδια της». Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε πάντως ότι «δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δεν έχουμε στρατεύματα στη Βενεζουέλα και δεν κατέχουμε τη χώρα».

Ανησυχία διεθνώς

Σε διεθνές επίπεδο, η ανησυχία είναι έντονη. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης, δηλώνοντας: «Ανησυχώ πολύ για την πιθανότητα κλιμάκωσης της αστάθειας στη χώρα, τον ενδεχόμενο αντίκτυπο στην περιοχή, και το προηγούμενο που ενδέχεται να δημιουργηθεί για το πώς διεξάγονται οι σχέσεις μεταξύ κρατών».

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους σε «έναν χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατικό διάλογο».

Οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν την επιχείρηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για «χειρουργική επιχείρηση επιβολής του νόμου», ενώ ξεκαθάρισαν ότι «δεν υπάρχει πόλεμος εναντίον της Βενεζουέλας και του λαού της». Αντίθετα, η Ρωσία, η Κίνα και η Κολομβία χαρακτήρισαν την επέμβαση παράνομη, με τη Μόσχα να μιλά για υποκρισία και το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι «Τα στρατιωτικά μέσα δεν είναι η λύση στα προβλήματα».

Στο επίκεντρο όλων παραμένουν τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της Βενεζουέλας. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, «Δεν γίνεται τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα στον κόσμο να εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο αντιπάλων των ΗΠΑ, υπό τον έλεγχο παράνομων ηγετών, και να μην επωφελείται ο λαός της Βενεζουέλας».

Η χώρα βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με την πολιτική εξουσία, τη διεθνή νομιμότητα και τα γεωπολιτικά συμφέροντα να συγκρούονται ανοιχτά. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι καθοριστικό για το μέλλον της Βενεζουέλας, αλλά και για την ευρύτερη ισορροπία στη Λατινική Αμερική.

•Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ/Β.Χ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εξωτερική άποψη της φυλακής La Santé στο Παρίσι, όπου βρέθηκε νεκρός το 2022 ο Ζαν-Λικ Μπρινέλ  (φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Έπστιν: Νεκρός στο σπίτι του και δεύτερος Γάλλος ατζέντης μοντέλων

22/07/2026 - 8:35μμ
Δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο αγκυροβολημένο στον κόλπο του Φος-σι-Μερ, στη νότια Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Επτά τάνκερ άλλαξαν πορεία μετά τις απειλές των Χούθι

22/07/2026 - 4:04μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι κατά την παράδοση πυραύλων-drone «Peklo» («Κόλαση») στον ουκρανικό στρατό, στο Κίεβο (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ουκρανοί ήθελαν το «κεφάλι» του Σίρσκι και το πήραν – Τι δείχνει η επιλογή του διαδόχου του

22/07/2026 - 2:08μμ
Είσοδος στο TikTok από κινηντό (φωτ.: EPA / Luong Thai Linh)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μπλόκο στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

21/07/2026 - 11:34μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν, στον Λευκό Οίκο. Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Πολύ σύντομα» πλήγμα στο πυρηνικό οχυρό του Ιράν – Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές

21/07/2026 - 8:41μμ
Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ (φωτ. αρχείου: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία: O Οζγκιούρ Οζέλ αποχωρεί από το CHP και ιδρύει νέο κόμμα

21/07/2026 - 5:00μμ
(Φωτ.: Official White House Photo/Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Καναδά: Ο Τραμπ επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 50% σε καναδικά προϊόντα

21/07/2026 - 3:41μμ
(Φωτ.: state.gov)
ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ταξιδιωτική οδηγία για αυξημένη επαγρύπνηση των Αμερικανών πολιτών παγκοσμίως

21/07/2026 - 12:48μμ
Αεροσκάφη και πολεμικά πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ διασχίζουν την Αραβική Θάλασσα σε πυκνό σχηματισμό, καθώς οι δυνάμεις της CENTCOM συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή (φωτ.: U.S. Central Command Public Affairs |  VIRIN: 260630-N-D0477-1112.JPG)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Δέκατη νύχτα αμερικανικών βομβαρδισμών και αντίποινα από το Ιράν

21/07/2026 - 9:01πμ
(Φωτ.: EPA / Remko de Waal)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Απειλές Τραμπ για «πολλαπλάσιο» τίμημα στο Ιράν μετά τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών

20/07/2026 - 11:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ)

Καύσωνας με θερμοκρασίες πάνω από 43°C – Η αποτίμηση της πιο ζεστής ημέρας του φετινού καλοκαιριού

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αθάνατο ΝΟΥΔΑ/Facebook)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» υποδέχθηκε τη θαυματουργή Παναγία του Ασκού

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: Greek Orthodox Archdiocese of Canada/Facebook)

Νέος αρχιεπίσκοπος Καναδά ο μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος

1 ώρα πριν
Πιτσιρικαρία στη θάλασσα της Κερασούντας, σε καρτ ποστάλ εποχής

Καλοκαιρινές αναμνήσεις: Παιχνίδια στη θάλασσα της Κερασούντας – Όταν τα παιδιά έπαιζαν ανέμελα στις ακτές του Εύξεινου Πόντου

1 ώρα πριν
Εξωτερική άποψη της φυλακής La Santé στο Παρίσι, όπου βρέθηκε νεκρός το 2022 ο Ζαν-Λικ Μπρινέλ  (φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)

Σκάνδαλο Έπστιν: Νεκρός στο σπίτι του και δεύτερος Γάλλος ατζέντης μοντέλων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ιερός Ναός Παναγία Σουμελά Αχαρνών/Facebook)

Πενθήμερο ποντιακό γλέντι στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign