pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στη Χαλκιδική κρύβεται το μεγαλύτερο περσικό έργο της Ευρώπης – Και τώρα ανακαλύπτεται ξανά

Ιρανική αποστολή στη Χαλκιδική και σχέδια συνεργασίας με το Δήμο Αριστοτέλη

12/12/2025 - 7:48μμ
Φωτογραφία που παραχώρησε ο Δήμος Αριστοτέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία που παραχώρησε ο Δήμος Αριστοτέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, στη σημερινή επαρχιακή οδό Ιερισσού – Αγίου Όρους, στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, χιλιάδες εργάτες κατασκεύασαν ένα από τα εντυπωσιακότερα τεχνικά έργα της Αρχαιότητας: τη Διώρυγα του Ξέρξη.

Το… αυλάκι που συμβόλιζε τη σύνδεση Ανατολής και Δύσης χάθηκε με το χρόνο, καθώς το όρυγμα καλύφθηκε από τη φύση – η ιστορική του μνήμη όμως παρέμεινε ζωντανή.

Σήμερα, το μεγαλύτερο περσικό τεχνικό έργο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ευρώπη ετοιμάζεται να επανέλθει στο προσκήνιο, αυτή τη φορά ως σύμβολο ειρήνης, πολιτιστικής ανταλλαγής και τουριστικής συνεργασίας. Τη βαρύτητα του εγχειρήματος επιβεβαιώνει η επικείμενη επίσκεψη, το ερχόμενο Σάββατο, του προέδρου του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού του Ιράν Χοτζατολά Αγιουμπί, ο οποίος θα βρεθεί στη Χαλκιδική με επταμελή αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

«Η αποφασιστικότητα του δημάρχου Στέλιου Βαλιάνου αρχίζει να αποδίδει καρπούς», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σύμβουλος τουριστικού μάρκετινγκ του Δήμου Αριστοτέλη, Μαρία Πάππα. Όπως εξηγεί, ο δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία –καθώς δεν έχει άμεση δικαιοδοσία στο χώρο–, για την εκπόνηση μελέτης ήπιων παρεμβάσεων, όπως η δημιουργία πάρκου με αρχαίες καλλιέργειες. Ήδη εκπονείται προμελέτη, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την τελική μελέτη μετά την έγκριση των αρμόδιων Αρχών.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διεθνής προβολή της περιοχής. Στο blog του Visit Greece του ΕΟΤ δημοσιεύτηκαν τέσσερις αναρτήσεις για τη Διώρυγα του Ξέρξη, οι οποίες συγκέντρωσαν εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως και οδήγησαν, μεταξύ άλλων, σε επίσημη επικοινωνία με την πρεσβεία του Ιράν.

Σύμφωνα με τη Μαρία Πάππα, οι Ιρανοί μελέτησαν την ιστορία του έργου, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα τους, καθώς συνδέεται με πολεμική εκστρατεία.

«Στόχος μας είναι να μετατραπεί σε σύμβολο ειρήνης που θα συνδέσει την Ασία με την Ευρώπη», σημειώνει. Στο πλαίσιο αυτό, εντόπισαν και τη γενέτειρα του Ξέρξη, τη Σιράζ, μια εύπορη πόλη στον Περσικό Κόλπο, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασία.

Φωτογραφία που παραχώρησε ο Δήμος Αριστοτέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Δήμος Αριστοτέλη επιδιώκει άνοιγμα προς τη Μέση Ανατολή, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος και ταξιδιωτών που αναζητούν εμπειρίες με ιστορικό και πολιτιστικό βάθος. Το πλαίσιο της συνεργασίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά την επίσημη επίσκεψη της ιρανικής αντιπροσωπείας και ενδέχεται να περιλαμβάνει πολιτιστικές ανταλλαγές, σχολικά προγράμματα, τουριστικές συνέργειες και δράσεις με τη συμμετοχή της ελληνοϊρανικής κοινότητας.

Η Διώρυγα του Ξέρξη έχει εντοπιστεί ανάμεσα στα χωριά Νέα Ρόδα και Τρυπητή. Έχει μήκος περίπου 2 χιλιόμετρα, πλάτος 30 μέτρα και μέγιστο βάθος 15 μέτρα.

Όπως επισημαίνει η αρχαιολόγος Ιουλία Βοκοτοπούλου, παρά τις αναφορές του Ηρόδοτου, η ύπαρξή της αμφισβητήθηκε για αιώνες, έως ότου το 2008 έρευνες Βρετανών και Ελλήνων μηχανικών επιβεβαίωσαν τη θέση και τις διαστάσεις της, καταρρίπτοντας τη θεωρία της διολκού και δείχνοντας ότι το έργο εγκαταλείφθηκε σύντομα, πιθανότατα ως επίδειξη ισχύος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/BPAN Heroes)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοζάνη: «Ύμνοι Ελπίδας», μια φιλανθρωπική συναυλία για τα παιδιά με τη νόσο BPAN

22/03/2026 - 3:25μμ
Σκηνή από την ταινία «Τελευταία Κλήση» σε σκηνοθεσία Sherif Francis
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αληθινές ιστορίες που συντάραξαν την Ελλάδα και έγιναν ταινίες

21/03/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: EPA / Marton Monus)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τσακ Νόρις: Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον αήττητο ήρωα των ταινιών δράσης

21/03/2026 - 3:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στο υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

18/03/2026 - 11:56μμ
Μικρές Λαζαρίνες με τα ανθοστόλιστα καλάθια τους (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Λαζαρίνες θα αναβιώσουν και φέτος στο δήμο Τρικκαίων – Το έθιμο που προϋπαντεί το Πάσχα

18/03/2026 - 7:17μμ
«Nα σκάσουν οι ζηλιάρηδες» στα νέα ελληνικά, σε ψηφιδωτό στην είσοδο οικίας στην αρχαία πόλη της Σύεδρας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιδωτό 1.500 ετών με ελληνική επιγραφή-έκπληξη βρέθηκε στην Τουρκία

17/03/2026 - 5:34μμ
O Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Μητροπάνος στο εξώφυλλο του δίσκου «Στου αιώνα την παράγκα» (φωτ.: Minos-EMI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη… μεταφυσική ιστορία της θρυλικής «Ρόζας» του Μητροπάνου, που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος

16/03/2026 - 12:35μμ
Οι συντελεστές της ταινίας «One Battle After Another» που απέσπασε 6 χρυσά αγαλματίδια (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Θρίαμβος για την ταινία «Η μια μάχη μετά την άλλη» – Η ελληνική νίκη της λαμπερής βραδιάς

16/03/2026 - 9:10πμ
Ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου (φωτ.: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκίνηση στο Μεσολόγγι: Ο πίνακας του Ντελακρουά επέστρεψε στον τόπο που τον ενέπνευσε

15/03/2026 - 1:23μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

And the Oscar goes to… Γιώργο Λάνθιμο; Η «Βουγονία», η πικρή ιστορία του σκηνοθέτη με την Ακαδημία και τα προγνωστικά

15/03/2026 - 12:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

5 ώρες πριν
Ιρανός εργάτης επισκευάζει δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ καπνός εξακολουθεί να υψώνεται από το διυλιστήριο πετρελαίου Shahran μετά από αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη. 8 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος επεκτείνεται σε ρεύμα και νερό – Στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Pexels)

Λογαριασμό για 6 μέτρα κάνει η κυβέρνηση: Από το fuel pass έως το market pass και μέτρα για το ρεύμα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: greekherald.com.au/Στέφανος Ελευθεριάδης)

Μελβούρνη: Ομογενείς φοιτητές εντρύφησαν στη μαγεία των χορών του Πόντου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Φινάλε στην κορυφή η ΑΕΚ – Γκέλες για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ

6 ώρες πριν
Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την οδό Σωτήρος στη συνοικία των Καμινάδων στην Καρδίτσα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: neosagon.gr)

Καρδίτσα: Δύο ανήλικοι πίσω από τη δολοφονία 51χρονου τραγουδιστή

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign