Η Κρήτη ζει τη σφοδρότερη κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων μέχρι σήμερα, με τα μεγαλύτερα αεροδρόμια σε Ηράκλειο και Χανιά να μετατρέπονται σε πεδία μάχης. Εξαγριωμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκρούστηκαν με την ΕΛΑΣ, παραβίασαν ζώνες ασφαλείας και έφτασαν μέχρι και στην πίστα του «Ν. Καζαντζάκης».
Ηράκλειο: Εισβολή στην πίστα και κλείσιμο του αεροδρομίου
Από νωρίς το πρωί, το μεγάλο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο είχε λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Γύρω από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική: χημικά, κρότου-λάμψης, πετροπόλεμος, χιλιάδες διαδηλωτές και αποκλεισμένοι δρόμοι.
Παρά τους φραγμούς της Αστυνομίας, αγροτοκτηνοτρόφοι κατάφεραν τελικά να μπουν μέσα στην πίστα, αναγκάζοντας τις Αρχές να κλείσουν εντελώς το αεροδρόμιο. Από τις 14:00 δεν εκτελείται καμία πτήση, με ταξιδιώτες να εγκλωβίζονται και μετά να εγκαταλείπουν το χώρο πεζή, μέσα σε απόλυτο χάος.
Οι διοργανωτές μιλούν για 4.000 συγκεντρωμένους, ενώ ο αποκλεισμός των δρόμων από ΒΟΑΚ και κέντρο Ηρακλείου προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο.
@leuteristriantafi
♬ πρωτότυπος ήχος – Leuteris Triantafillakis
«Είναι θέμα επιβίωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής, Βασίλης Μανουράς, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις επ’ αόριστον.
Δύο προτάσεις έχουν τεθεί προς συζήτηση αυτή την ώρα. Η μία «μιλά» για τριήμερο αποκλεισμό του αεροδρομίου, ενώ υπάρχουν και φωνές που ζητούν η πύλη να ανοίγει το βράδυ και να ξανακλείνει περί τις 12 το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.
Η παρουσία της Αστυνομίας μετά και τα επεισόδια είναι διακριτική, καθώς στόχος είναι να αποφευχθεί η όποια ένταση, ειδικά αφού μπροστά και πίσω από το μπλόκο των αγροτοκτηνοτρόφων υπάρχουν πολίτες που ζητούν να περάσουν.
Στην πλειονότητα τους οι διαμαρτυρόμενοι είναι νέοι και όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν θέλουμε την σύγκρουση, δεν θέλουμε να υπάρξουν τραυματισμοί και προβλήματα αλλά αν προκληθούμε ή αν δεν εισακουστούμε, δεν θα μείνουμε να τα χέρια στις τσέπες».
Χανιά: Πετροπόλεμος και αναποδογυρισμένο περιπολικό
Λίγη ώρα νωρίτερα στα Χανιά, το σκηνικό ήταν εξίσου εκρηκτικό. Έξω από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» σημειώθηκαν σφοδρά επεισόδια όταν αγρότες προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο της Αστυνομίας για να αποκλείσουν την κεντρική πύλη.
Ακολούθησαν χημικά, κρότου-λάμψης, πετροπόλεμος και άγριες συμπλοκές.
Στην κορύφωση της έντασης, διαδηλωτές αναποδογύρισαν περιπολικό, ενώ τραυματίστηκαν ένας αστυνομικός και ένας πολίτης.
















