Σαφές μήνυμα στήριξης προς τον αγροτικό κόσμο έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση της ΣΕΚΕ και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στο δημοτικό θέατρο Ξάνθης.
Τόνισε ότι «οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και δεκτικοί απέναντι στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, να ακούμε τη φωνή τους, να καταλαβαίνουμε την αγωνία τους».
Όπως είπε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας έχουν λάβει πλέον υπαρξιακή διάσταση για πολλές περιοχές της χώρας.
Μάλιστα, αναφέρθηκε αναλυτικά στις μεγάλες πιέσεις που υφίστανται οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια: υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές παραγωγού, ακραία καιρικά φαινόμενα, ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή, καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις και ενισχύσεις.
Παράλληλα, άσκησε αυστηρή κριτική στις επιπτώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της «χτύπησε» την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων και λειτούργησε σε βάρος των παραγωγών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κίνδυνο ερήμωσης της ελληνικής υπαίθρου, τον οποίο χαρακτήρισε «μείζονα εθνική απειλή», σημειώνοντας ότι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η απομάκρυνση των νέων από τη γη τους υπονομεύουν την προοπτική ολόκληρων περιοχών, με έμφαση στη Θράκη και τις παραμεθόριες ζώνες.
Ταυτόχρονα, ο Κώστας Καραμανλής παρουσίασε την αναπτυξιακή πορεία της ΣΕΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «παράδειγμα σύγχρονου συνεταιρισμού» με αυξημένη κερδοφορία, εξωστρέφεια και υψηλή προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς-μέλη της. Αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία, που δείχνουν σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών, στα κέρδη και στα EBITDA για το 2024 και το 2025.
Κλείνοντας, υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, με βασικό πυλώνα τους ισχυρούς και επαγγελματικά οργανωμένους συνεταιρισμούς.
















